- Mar 6, 2008
- 1,831
- 1
- 0
-1/4 szklanki zakwasu(dałam żytni)
-1/2kg mąki żytniej
-250ml wody
-1dag drożdży świeżych
-1/2łyżki soli
Dodatki:10dag boczku bardzo drobno pokrojonego,w kostkę i 1/2 łyżeczki ziół(majeranek,mięta, estragon)
lub:10dag sera żółtego np. ementaler(starty na tarce),1łyżka siemienia lnianego i 2łyżki pestek słonecznika.
Wykonanie:
Do miski przesiać połowę mąki,wlać wodę, zakwas, pokruszone drożdże i wszystko wymieszać.
Zostawić na 12godzin ,przykryte np.folią, w temperaturze pokojowej.(ja trzymałam w piekarniku)
Następnie dodać resztę mąki i sól.Dobrze wyrobić.
Dodać dodatki i jeszcze wyrobić.
Uformować okrągły bochenek.Położyć go na posypanej mąką blasze.
Naciąć na wierzchu kratkę i odstawić do wyrośnięcia.
Nagrzać piekarnik do 200stC.Na czas pieczenia wstawić do piekarnika naczynie z wodą.
Piec około 50-55minut.
Moje uwagi:z braku mąki żytniej robiłam z-45dag mąki pszennej typ 650+ 5dag mąki żytniej ciemnej.
- robiłam z boczkiem i majerankiem
- położyłam go na blaszce do pizzy i wyrastał pod folią -1godzinę,
-w czasie pieczenia dwa razy spryskałam go wodą
Następnym razem wypróbuję z żytnią mąką.Bardzo polecam ten chlebek.Jest miękki, ładnie wyrasta,smaczny
i nie ma przy nim dużo pracy.Fotki dołączę póżniej ale tylko z komórki.
-1/2kg mąki żytniej
-250ml wody
-1dag drożdży świeżych
-1/2łyżki soli
Dodatki:10dag boczku bardzo drobno pokrojonego,w kostkę i 1/2 łyżeczki ziół(majeranek,mięta, estragon)
lub:10dag sera żółtego np. ementaler(starty na tarce),1łyżka siemienia lnianego i 2łyżki pestek słonecznika.
Wykonanie:
Do miski przesiać połowę mąki,wlać wodę, zakwas, pokruszone drożdże i wszystko wymieszać.
Zostawić na 12godzin ,przykryte np.folią, w temperaturze pokojowej.(ja trzymałam w piekarniku)
Następnie dodać resztę mąki i sól.Dobrze wyrobić.
Dodać dodatki i jeszcze wyrobić.
Uformować okrągły bochenek.Położyć go na posypanej mąką blasze.
Naciąć na wierzchu kratkę i odstawić do wyrośnięcia.
Nagrzać piekarnik do 200stC.Na czas pieczenia wstawić do piekarnika naczynie z wodą.
Piec około 50-55minut.
Moje uwagi:z braku mąki żytniej robiłam z-45dag mąki pszennej typ 650+ 5dag mąki żytniej ciemnej.
- robiłam z boczkiem i majerankiem
- położyłam go na blaszce do pizzy i wyrastał pod folią -1godzinę,
-w czasie pieczenia dwa razy spryskałam go wodą
Następnym razem wypróbuję z żytnią mąką.Bardzo polecam ten chlebek.Jest miękki, ładnie wyrasta,smaczny
i nie ma przy nim dużo pracy.Fotki dołączę póżniej ale tylko z komórki.