Chleb prowansalski dla maszynistow

Liska

Member
Lis 27, 2004
3,631
0
0
Ja schodzę już do 6 g na 500 g mąki - oczywiście, jeśli chleb nie ma zbyt wielu dodatków pt nasiona, pestki, sliwki itp. Pozwalam mu po prostu dłużej poleżeć w maszynie po zagniataniu.

Linn, dobrze pamiętasz - mam Panasonica. W instrukcji pol. i niem. przestrzegają przed używaniem świeżych drożdży. Zrozumiałam, dlaczego, kiedy wyjęłam z maszyny chleb prowansalski - przy tej ilości drożdży, chleb "kipiał" z wiaderka. I tak porównując moje chleby czy też zagniecione ciasto w Panasoniku i Clatroniku (który ma moja Mama), zauważyłam, że Panasonic ma tę właściwość, że ciasto wyrasta bardziej przy mniejszej ilości drożdży.
Przy programie DOUGH, moja maszyna najpierw podgrzewa wszystkie składniki, podczas gdy Clatronic od razu zabiera się za zagniatanie.

To takie moje obserwacje.

Linn

Member
Wrz 17, 2004
8,842
0
0
Widzisz... z maszyna jak z mezem. Najpierw trzeba sie przyjrzec, wyprobowac itd. Niby wszystkie maszyny sa podobne, ale jednak pewne drobne roznice sa. Np. to podgrzewanie skladnikow. Jak juz sie zna maszyne, to wiadomo co w przepisie musi byc zmienione. Wlasnie dlatego takie pojecia jak "ilosc drozdzy" sa wzgledne.

Bea73

Member
Maj 28, 2007
12,223
0
0
a oto moj dzisiejszy wypiek z Twojego przepisu :

DSC01214.JPG

juz nie moge sie doczekac by go sprobowac!! pachnie fantastycznie!! to chyba najladniejszy chlebek jaki kiedykolwiek zrobilam!! dzieki bardzo za przepis!
cvety.gif

i jeszcze tylko pytanko : czy mozesz napisac cos o tej manitobie?? jaka maka mozna ewentualnie ja zastapic??

Załączniki

• DSC01214.JPG
    DSC01214.JPG
    2.4 MB · Wyświetleń: 0
Ostatnią edycję dokonał moderator:

hazo

Well-known member
Lis 13, 2005
9,188
2,742
113
Piękny
mniam.gif
mniam.gif

Bea, ja jak nie mam manitoby, a potrzebna jest mąka wysokoglutenowa, dodaję do mąki trochę glutenu. Ale pewnie Linn lepiej Ci odpowie.

Bea73

Member
Maj 28, 2007
12,223
0
0
a tak wygladal w "przekroju"
icon_wink.gif

(ja zamiast ziol prowansalskich dalam takie jak do pizzy...)
pycha jest, goraco polecam go "maszynistkom"
icon_biggrin.gif

DSC01219.JPG

Załączniki

• DSC01219.JPG
    DSC01219.JPG
    2.1 MB · Wyświetleń: 0

Linn

Member
Wrz 17, 2004
8,842
0
0
Po prostu piekny! Taki powinien byc: i kopulka, i srodek.

Bea73

Member
Maj 28, 2007
12,223
0
0
dzieki Linn! i to chyba pierwszy moj tak wygladajacy chleb z maszyny!! bo oprocz brioszek, wszystkie inne sa raczej dosyc plaskate...
tak wiec dzieki za super przepis! (maz tez sie nim zajada
icon_wink.gif
)

Buka

Well-known member
Wrz 19, 2004
30,778
4,838
113
Ja tez dziekuję Linn za przepis.
bussi.gif
Upiekłam i na kolacje juz mielismy ten przepyszny chleb. Tez sie chcę pochwalic, że wyrosł i upiekł sie nie klapnąwszy, tylko troszke pękł. Drożdży dałam 0,7 dkg, rósł bardzo wolno i pewnie nie zdążył wyrosnąc do końca, jak maszyna zaczęła piec. Ma bardzo puchaty miąższ i pachnie pieknie.

Wrz 3, 2007
299
0
0
Chlebek wizualnie cudny.Mam jedynie problem z mąką wysoko glutenową,nie wiem gdzie tego szukać w sklepach i co daje zastosowanie takiej mąki.Pozdrawiam
icon_neutral.gif

samanta

Member
Sie 19, 2007
16,197
1
0
Właściwie nie jestem pewna czy mogę tu wpisać mój dzisiejszy chleb. Miał być prowansalski, ale okazało się że "wyszła" mąka pszenna 500- tka, to zastąpiłam ją orkiszową. Manitoby z życiu na oczy nie widziałam ale z reguły powodzeniem zastępuje ją mąka pszenna Królowa Kuchni typ 390, taką też i dałam. Drożdże świeże , 9 g, woda wg przepisu. Ale ciasto nie chciało sie zrobić w taką plastyczną kulę jak zwykle, było ewidentnie za suche. Koło maszyny stał słoik z zakwasem, poprzedniego dnia karmionym, więc chlapnęłam raz i drugi- nie wiem ile, ale w sam raz jak się okazało. Zioła wg przepisu , czosnek niestety też, ostatni raz w życiu. Myślałam że lubię czosnek w każdej postaci, okazało się jednak że w tej nie.
Chleb wyrósł pięknie, ładnie się upiekł, nawet całkiem przyzwoita kopułka mu wyszła, tylko z nieznacznym rowkiem. Miąższ z równiutkimi dziurkami, chleb bardzo dobry w smaku ale wszystko psuje ten czosnek. Na drugi raz nie dam czosnku a wszystko inne zrobię tak samo.
Zdjęcie zrobiłam , jest kiepskiej jakości bo z telefonu, ale jeśli znajdę jakimś cudem kabelek USB to pokażę.

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy