Chleb pszenno-żytni z oliwkami i prażonym słonecznikiem

.agatka.

Member
Lis 7, 2008
14,687
2
0
Ma chrupiącą skórkę i wilgotne, miękkie wnętrze. Długo pozostaje świeży, jest smaczny nawet po 4-5 dniach od upieczenia. Pierwsze 2 dni przechowuję go zawiniętego w ściereczkę, później dodatkowy przykrywam kawałkiem folii, niezbyt szczelnie.
Smakuje świetnie zarówno z samym masłem jak i przeróżnymi serami.
Tym razem oliwki z pastą paprykową drobno posiekałam, a do ciasta chlebowego wlałam trochę zalewy ze słoiczka z oliwkami.
Z powodzeniem można użyć czarnych oliwek. Można je posiekać lub zostawić w całości, chleb wygląda wtedy nieco atrakcyjniej. Ryzykujemy tylko wypadanie oliwek w trakcie krojenia
icon_biggrin.gif



Chleb z oliwkami i prażonym słonecznikiem
1 bochenek o wadze ok. 1500 g lub 2 mniejsze

* 15 g świeżych drożdży
* 450 ml lekko ciepłej wody
* 1,5 łyżeczki cukru
* 100 ml zalewy z oliwek
* 550 g mąki pszennej typ 650 o dużej zawartości białka (ok. 11-12%)
* 250 g mąki żytniej razowej (typ 2000)
* 2 płaskie łyżeczki soli
* 100 g ziaren słonecznika
* 150 g oliwek bez pestek

Do pieczenia: forma ok. 20x20 cm lub 35x11 cm lub 2 formy 20x10 cm - natłuścić, dno wysypać otrębami.

Z drożdży, cukru, wody i 2 łyżek mąki zrobić zaczyn, odstawić na 15 minut.
W tym czasie ziarna słonecznika uprażyć na suchej patelni na lekko złoty kolor i posiekać oliwki (jeżeli będziemy używać siekanych).
W dużej misce wymieszać mąki, sól i słonecznik. Dodać wodę i zalewę z oliwek, dokładnie wymieszać. Wlać zaczyn drożdżowy i wyrobić ciasto (nie będzie bardzo zwarte, dlatego proponuję wyrabiać z misce). Dodać oliwki i wyrobić, aż równo się rozmieszczą w cieście.
Zostawić ciasto do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę.
Wyrośnięte ciasto przełożyć do formy, oprószyć otrębami i odstawić w ciepłe miejsce na 45-60 minut, aż wypełni prawie całą formę.
Piekarnik rozgrzać do 200 stopni, na dnie ustawić naczynie z wodą. Chleb piec 60 minut, obracając w połowie pieczenia.
Po upieczeniu przełożyć na kratkę i wystudzić.

chleboliwkib.jpg


chleholive.jpg
 

samanta

Member
Sie 19, 2007
16,197
1
0
Chleb bardzo mi się podoba , co prawda nie znoszę oliwek, ale może w chlebie akurat będą jadalne? Przepis skopiowałam i dam znać jak poszło
wink.gif
 

.agatka.

Member
Lis 7, 2008
14,687
2
0
samanta @ 10 Jan 2010 napisał:
index.php?act=findpost&pid=930456Chleb bardzo mi się podoba , co prawda nie znoszę oliwek, ale może w chlebie akurat będą jadalne? Przepis skopiowałam i dam znać jak poszło
wink.gif
Samanto, mnie się kiedyś też tak wydawało, że ich nie lubię.

Zaczęłam od siekania oliwek do sałatek, póżniej plasterki, a teraz mogę zjeść cały słoiczek na raz.
mniam.gif


Czekam na efekty.
 

samanta

Member
Sie 19, 2007
16,197
1
0

samanta

Member
Sie 19, 2007
16,197
1
0

samanta

Member
Sie 19, 2007
16,197
1
0
No i upiekłam go wtedy, ale zapomniałam o tym napisać. Zdjęcie niestety tylko resztki:
chleb_z_oliwkami_i_prazonym_slonecznikiem.JPG

Ale jednak ja nie lubię oliwek, w żadnej postaci. A chlebem podzieliłam się z kimś, kto lubi oliwki i to był bardzo dobry pomysł!
 

Załączniki

  • chleb_z_oliwkami_i_prazonym_slonecznikiem.JPG
    chleb_z_oliwkami_i_prazonym_slonecznikiem.JPG
    115.7 KB · Wyświetleń: 0
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy