- Lis 7, 2008
- 14,687
- 2
- 0
Ma chrupiącą skórkę i wilgotne, miękkie wnętrze. Długo pozostaje świeży, jest smaczny nawet po 4-5 dniach od upieczenia. Pierwsze 2 dni przechowuję go zawiniętego w ściereczkę, później dodatkowy przykrywam kawałkiem folii, niezbyt szczelnie.
Smakuje świetnie zarówno z samym masłem jak i przeróżnymi serami.
Tym razem oliwki z pastą paprykową drobno posiekałam, a do ciasta chlebowego wlałam trochę zalewy ze słoiczka z oliwkami.
Z powodzeniem można użyć czarnych oliwek. Można je posiekać lub zostawić w całości, chleb wygląda wtedy nieco atrakcyjniej. Ryzykujemy tylko wypadanie oliwek w trakcie krojenia
Chleb z oliwkami i prażonym słonecznikiem
1 bochenek o wadze ok. 1500 g lub 2 mniejsze
* 15 g świeżych drożdży
* 450 ml lekko ciepłej wody
* 1,5 łyżeczki cukru
* 100 ml zalewy z oliwek
* 550 g mąki pszennej typ 650 o dużej zawartości białka (ok. 11-12%)
* 250 g mąki żytniej razowej (typ 2000)
* 2 płaskie łyżeczki soli
* 100 g ziaren słonecznika
* 150 g oliwek bez pestek
Do pieczenia: forma ok. 20x20 cm lub 35x11 cm lub 2 formy 20x10 cm - natłuścić, dno wysypać otrębami.
Z drożdży, cukru, wody i 2 łyżek mąki zrobić zaczyn, odstawić na 15 minut.
W tym czasie ziarna słonecznika uprażyć na suchej patelni na lekko złoty kolor i posiekać oliwki (jeżeli będziemy używać siekanych).
W dużej misce wymieszać mąki, sól i słonecznik. Dodać wodę i zalewę z oliwek, dokładnie wymieszać. Wlać zaczyn drożdżowy i wyrobić ciasto (nie będzie bardzo zwarte, dlatego proponuję wyrabiać z misce). Dodać oliwki i wyrobić, aż równo się rozmieszczą w cieście.
Zostawić ciasto do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę.
Wyrośnięte ciasto przełożyć do formy, oprószyć otrębami i odstawić w ciepłe miejsce na 45-60 minut, aż wypełni prawie całą formę.
Piekarnik rozgrzać do 200 stopni, na dnie ustawić naczynie z wodą. Chleb piec 60 minut, obracając w połowie pieczenia.
Po upieczeniu przełożyć na kratkę i wystudzić.
Smakuje świetnie zarówno z samym masłem jak i przeróżnymi serami.
Tym razem oliwki z pastą paprykową drobno posiekałam, a do ciasta chlebowego wlałam trochę zalewy ze słoiczka z oliwkami.
Z powodzeniem można użyć czarnych oliwek. Można je posiekać lub zostawić w całości, chleb wygląda wtedy nieco atrakcyjniej. Ryzykujemy tylko wypadanie oliwek w trakcie krojenia

Chleb z oliwkami i prażonym słonecznikiem
1 bochenek o wadze ok. 1500 g lub 2 mniejsze
* 15 g świeżych drożdży
* 450 ml lekko ciepłej wody
* 1,5 łyżeczki cukru
* 100 ml zalewy z oliwek
* 550 g mąki pszennej typ 650 o dużej zawartości białka (ok. 11-12%)
* 250 g mąki żytniej razowej (typ 2000)
* 2 płaskie łyżeczki soli
* 100 g ziaren słonecznika
* 150 g oliwek bez pestek
Do pieczenia: forma ok. 20x20 cm lub 35x11 cm lub 2 formy 20x10 cm - natłuścić, dno wysypać otrębami.
Z drożdży, cukru, wody i 2 łyżek mąki zrobić zaczyn, odstawić na 15 minut.
W tym czasie ziarna słonecznika uprażyć na suchej patelni na lekko złoty kolor i posiekać oliwki (jeżeli będziemy używać siekanych).
W dużej misce wymieszać mąki, sól i słonecznik. Dodać wodę i zalewę z oliwek, dokładnie wymieszać. Wlać zaczyn drożdżowy i wyrobić ciasto (nie będzie bardzo zwarte, dlatego proponuję wyrabiać z misce). Dodać oliwki i wyrobić, aż równo się rozmieszczą w cieście.
Zostawić ciasto do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę.
Wyrośnięte ciasto przełożyć do formy, oprószyć otrębami i odstawić w ciepłe miejsce na 45-60 minut, aż wypełni prawie całą formę.
Piekarnik rozgrzać do 200 stopni, na dnie ustawić naczynie z wodą. Chleb piec 60 minut, obracając w połowie pieczenia.
Po upieczeniu przełożyć na kratkę i wystudzić.

