Zrobiłam! No pyszny wyszedł
Robiłam w maszynie na programie RAPID. I wreszcie nie zrobiła się wanna z chleba
A wy na jakim piekłyście programie? Bo ja próbowałam kilku przepisów piekąc na PODSTAWOWYM i robiła mi się ta nieszczęsna wanna (chleb się zapadał) i nie wiem o co chodzi czy to program czy ciasto miało nieodpowiednią konsystencję.Kolazanka z pracy od ok miesiaca jest szczesliwa posiadaczka maszyny i wlasnie tez mi mowi o tym, ze na NORMAL ma wanne, a na tym krotszym (bodajze RAPID) wypieka sie prawidlowo ! I to z przepisow, ktore u mnie, tzn z mojej maszyny sa ok.
![]()
dorota_s1 @ 7 Mar 2008 napisał:index.php?act=findpost&pid=671769A mnie niestety ostatnio nie wychodzą chleby, ani ten, ani najbardziej podstawowy Nutinki![]()
Rosną pięknie, ale w srodku glina. Zaczynam się zniechęcać co boli bardzo zważywszy że pierwsze dwa czy trzy były pyszne i piękne. Mirabelko ratuj, co powoduje, że chlebek robi sie gliniasty? Wyrastałam i w cieple i w zimnie, wydaje mi się, że proporcje takie jak za pierwszym i drugim razem no i nie wychodzą. Ja tak kocham domowe pieczywo, a teraz już na pewno się nie odważę na to na zakwasie.jesli z tych samych proporcji wychodzil dobry, a teraz jest zly, to moze to wina maki?
radzilabym Ci jednak sprobowac z zakwasem, bo nie od dzisiaj wiadomo, ze jesli chleb zawiera make zytnia to powinien byc pieczony przynajmniej z dodatkiem zakwasu, jesli nie na zakwasie samym. maka zytnia niezakwaszona moze powodowac, ze wychodzi gniot.
Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.
W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.