W1c10 @ 24 Jan 2009 napisał:index.php?act=findpost&pid=810808Cześć![]()
Zrobiłem w automacie do wypieku chleba.
Wyszedł bardzo smaczny, wyrośnięty, polecam.
Wszystko udało się za pierwszym razem.
Dziękuje za przepis
A powiedz czy poczyniłes jakieś zamiany w przepisie czy nie ?
gatita @ 25 Jan 2009 napisał:index.php?act=findpost&pid=811144A powiedz czy poczyniłes jakieś zamiany w przepisie czy nie ?Tak, nie robiłem rozczynu, tylko po prostu wszystko wrzuciłem do automatu. Białkiem na końcu posmarowałem górę, posypałem sezamem.
Piekłem na programie pierwszym, standardowym około 3:20.
Wyszedł naprawde wyrośnięty, pulchny i mięciutki aż chyba za jak na chleb tostowy
Aaa i jeszcze użyłem zwykłych drożdży żywych, nie instant, około 10 gr.
gatita @ 27 Jan 2009 napisał:index.php?act=findpost&pid=812016W1c10, a powiedz mi jeszcze co to oznacza, że posmarowałeś białkiem na końcu, ile czasu przed zakończeniem pieczenia ?Odnośnie drożdży to lekko mi się pomyliło ostatnio dodałem żywych około 18 g, a nie 10 g.
Białkiem smaruje po to aby chleb był rumiany z góry.
Najpierw smaruje zaraz po ostatnim zamieszaniu ciasta, jak zaczyna się ostatnia faza rośnięcia ciasta, smaruje białkiem i sypie sezam, wtedy się przykleja. Czasami jeszcze smaruje tak 15-20 minut przed końcem.
Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.
W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.