Chleb tostowy,ktory przerosl moje oczekiwania

Monsai

Member
Lut 1, 2008
4,932
1
0
boziuchnu kochana !!!! cuuudo !!!! wyszedł wyjątkowo puszysty jak widzę, pogratulować!! Jak nie lubię chleba tostowego tak ten bym spróbowała z chęcią!

gatita

Member
Sty 19, 2009
1,237
0
0
W1c10 @ 24 Jan 2009 napisał:
index.php?act=findpost&pid=810808Cześć
icon_smile.gif

Zrobiłem w automacie do wypieku chleba.
Wyszedł bardzo smaczny, wyrośnięty, polecam.
Wszystko udało się za pierwszym razem.
Dziękuje za przepis ;)
A powiedz czy poczyniłes jakieś zamiany w przepisie czy nie ?

W1c10

Member
Sty 6, 2009
5
0
0
gatita @ 25 Jan 2009 napisał:
index.php?act=findpost&pid=811144A powiedz czy poczyniłes jakieś zamiany w przepisie czy nie ?
Tak, nie robiłem rozczynu, tylko po prostu wszystko wrzuciłem do automatu. Białkiem na końcu posmarowałem górę, posypałem sezamem.
Piekłem na programie pierwszym, standardowym około 3:20.
Wyszedł naprawde wyrośnięty, pulchny i mięciutki aż chyba za jak na chleb tostowy:)
Aaa i jeszcze użyłem zwykłych drożdży żywych, nie instant, około 10 gr.

gatita

Member
Sty 19, 2009
1,237
0
0
dzięki bardzo ! Dzisiaj przymierzam się do tego tostowego, poprzednio piekłam z książeczki, która jest dołączona do maszyny, też pięknie wyrósł i był smaczny ale ten mi jakoś tak lepiej "pachnie"
icon_lol.gif
więc dziś jego kolej !!

W1c10

Member
Sty 6, 2009
5
0
0
gatita @ 27 Jan 2009 napisał:
index.php?act=findpost&pid=812016W1c10, a powiedz mi jeszcze co to oznacza, że posmarowałeś białkiem na końcu, ile czasu przed zakończeniem pieczenia ?
Odnośnie drożdży to lekko mi się pomyliło ostatnio dodałem żywych około 18 g, a nie 10 g.
Białkiem smaruje po to aby chleb był rumiany z góry.
Najpierw smaruje zaraz po ostatnim zamieszaniu ciasta, jak zaczyna się ostatnia faza rośnięcia ciasta, smaruje białkiem i sypie sezam, wtedy się przykleja. Czasami jeszcze smaruje tak 15-20 minut przed końcem.

W1c10

Member
Sty 6, 2009
5
0
0
Cześć.
Rok temu pierwszy raz zrobiłem ten chleb tostowy teraz znowu coś mnie tknęło i zrobiłem go w piątek tylko z lepszej mąki świeżej z piekarni chlebowej TYP 720 albo 740. Chlebek wyszedł boski i już na drugi dzień się skończył
fiesgrins.gif

Dzisiaj postanowiłem znowu je zrobić tym razem lekko zmodyfikować przepis, a w pieczeniu chleba właśnie to podoba mi się najbardziej, możliwości jest tak wiele, że głowa mała
icon_smile.gif

Jako, że ostatnio uczę się piec chleb na zakwasie który nie wyszedł mi w sobotę, to postanowiłem do ciasta dodać trochę zakwasu żytniego.
Poniżej zdjęcia a pod linkami przepis w którym widać moje małe modyfikacje. Jestem mega zadowolony jak wyszły, pierwszy próbowałem jest pyszny, drugi jeszcze stygnie. Jak macie jeszcze jakieś rady odnośnie modyfikacji przepisu to ja je z miłą chęcią wysłucham
icon_smile.gif

http://wicio.eu/chleb/tostowe/1/

P3073427.JPG

http://wicio.eu/chleb/tostowe/2/

P3073430.JPG

Załączniki

• P3073427.JPG
    P3073427.JPG
    152.2 KB · Wyświetleń: 4
  • P3073430.JPG
    P3073430.JPG
    176.4 KB · Wyświetleń: 4

mexikana

Active member
Sty 15, 2008
6,774
28
48
upieklam wieczorem i jest juz pol bochenka, a tylko 2 dzieci jadla ;)
uszczknelam kawalatek-pychota
icon_smile.gif

robilam w maszynie
icon_smile.gif

littleblue

Member
Wrz 13, 2008
1
0
0
buu. A mnie nie wyszlo. Robilam z maki chlebowej 740 w podanych w przepisie ilosciach i po pierwsze chelebk niespecjalnie urosl, a po drugie w srodku jest szarobury i wilgotny, a nie zloty i puszysty. ( chociaz smaczny) Robilam w maszynie, bez zaczynu, na programie na 3.20. Co nastepnym razem zrobic inaczej?

asika

Member
Wrz 20, 2004
13,897
0
0
wyszedl!!!!!!!!!!!!!!! w maszynie robilam - z lenistwa

ten z samej manitoby,zobaczymy jak pomieszam z normalna,co wyjdzie i sprobuje upiec na szybkim programie,bo i tak wyciagnelam go 40 minut przed koncem tego podstawowego cyklu

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy