- Maj 26, 2006
- 468
- 0
- 0
Pierwotnie przepis maszynowy, jednak tylko wyrabiam w maszynie.
250 g wody
2 łyżki oliwy z oliwek
175 g dobrze odsączonej ugotowanej ciecierzycy (taka z puszki w maszynie wyrabia się na gładko, tym razem użyłam gotowanej przez siebie i pomimo tego, że była miękka, pozostały wyraźne grudki)
500 g mąki
1,5 łyżeczki soli
2 łyżeczki cukru
1,5 łyżeczki drożdży instant
1,5 łyżki mleka w proszku
2 łyżeczki marynowanego różowego pieprzu
2 łyżeczki marynowanego zielonego pieprzu (dodane po brzęczyku; z braku różowego wsypałam 4 łyżeczki zielonego).
Maszyna wyrobiła ciasta, ja przebiłam, uformowałam okrągły bochenek, posypałam mąką, przykryłam ściereczką, zostawiłam w spokoju, aż wyrósł, piekłam w nagrzanym piekarniku z naczynkiem żaroodpornym z wodą.
Zdjęcie środka postaram się zrobić później.
250 g wody
2 łyżki oliwy z oliwek
175 g dobrze odsączonej ugotowanej ciecierzycy (taka z puszki w maszynie wyrabia się na gładko, tym razem użyłam gotowanej przez siebie i pomimo tego, że była miękka, pozostały wyraźne grudki)
500 g mąki
1,5 łyżeczki soli
2 łyżeczki cukru
1,5 łyżeczki drożdży instant
1,5 łyżki mleka w proszku
2 łyżeczki marynowanego różowego pieprzu
2 łyżeczki marynowanego zielonego pieprzu (dodane po brzęczyku; z braku różowego wsypałam 4 łyżeczki zielonego).

Maszyna wyrobiła ciasta, ja przebiłam, uformowałam okrągły bochenek, posypałam mąką, przykryłam ściereczką, zostawiłam w spokoju, aż wyrósł, piekłam w nagrzanym piekarniku z naczynkiem żaroodpornym z wodą.
Zdjęcie środka postaram się zrobić później.