Chleb z koperkiem

Maryna

Moderator
Sty 5, 2006
7,979
0
0
1 łyżeczka cukru
4 łyżki stołowe mleka
42 g świeżych drożdży (ja dałam opakowanie instant)
500 g mąki pszennej
pęczek koperku
2 cebule szalotki (nie dawałam)
50 g masła
100 g gęstej śmietany
2 jaja
szczypta soli
mąka do posypania blatu
masło do wysmarowania formy
2 łyżki ziarna sezamowego, można zastąpić makiem

Ogrzać w rondelku mleko z cukrem (30 sek.na 100 %), dodać pokruszone drożdże i rozmieszać. Przesiać mąkę do miski, w środku zrobic dołek i wlać drożdże, posypać łyżka mąki i odstawić na 10 minut do wyrośnięcia.
Koperek opłukać, osuszyć i bardzo drobno posiekać.
W rondelku rozpuścić masło (40 sek.na 100 %) dodać do mąki razem z koperkiem i cebulą. Następnie wlać śmietanę, jajka i posolić. Dokładnie wyrobić ciasto robotem. Przykryć pergaminem i wstawić do kuchenki mikrofalowej na 20 sek. na 50 % do wyrośnięcia.
Ciasto lekko opruszyć mąką i poniownie zagnieść. Wysmarować cienko foremkę, nałożyć ciasto, posypać ziarnem sezamowym, raz jeszcze wstawić na 20 sek. na 50 % do wyrośnięcia. Wyjąć na 5 minut i dwa razy powtórzyć tę czynność, póki ciasto dwukrotnie nie zwiększy swej objętości.
Formę postawić na odwróconym do góry dnem talerzu, piec 6 minut na 50 %, następnie 4-5 minut na 100 %. Po wyjęciu z kuchenki pozostawić w formie na 3 minuty, po czym wyłożyć do wystygnięcia na metalową siatkę.
Czas pieczenia (bez czasu na wyrośnięcie) 13-14 minut.

Ten przepis wzięłam z książki "Gotujemy w kuchni mikrofalowej" opracowanej przez Burdę.

Wyrobione ciasto
DSC08769.JPG

Wyrośnięte ciasto
DSC08771.JPG

Gotowe po wyjęciu z mikrofalówki
DSC08775.JPG

Wygląda jak ugotowane...
icon_mrgreen.gif

DSC08777.JPG

To je podpiekłam w normalnym piekarniku
DSC08780.JPG

A tak wygląda w przekroju
DSC08783.JPG


Smakuje jak pszenne pieczywo. Dobre do masła czosnkowego, do kanapek wszelakich.
Ciekawostka. Nie wierzyłam, że można upiec chleb (?) w kuchence mikrofalowej. Jednak można ...
icon_lol.gif
 

Załączniki

  • DSC08769.JPG
    DSC08769.JPG
    115.8 KB · Wyświetleń: 0
  • DSC08771.JPG
    DSC08771.JPG
    156 KB · Wyświetleń: 0
  • DSC08775.JPG
    DSC08775.JPG
    136.1 KB · Wyświetleń: 0
  • DSC08777.JPG
    DSC08777.JPG
    145 KB · Wyświetleń: 0
  • DSC08780.JPG
    DSC08780.JPG
    148.2 KB · Wyświetleń: 0
  • DSC08783.JPG
    DSC08783.JPG
    152.3 KB · Wyświetleń: 0

AgusiaSz

Member
Maj 3, 2006
7,302
0
0
icon_eek.gif
chleb z mikrofalówki
gruebel_2.gif
na to bym nie wpadła
dump.gif

a wiesz jak smakuje bez podpieczenia w piekarniku?? bo rozumiem, że w oryginale miał być taki blady??
fiesgrins.gif
 

Maryna

Moderator
Sty 5, 2006
7,979
0
0
Smakuje tak samo blady jak i podpieczony.
Nie podobał mi sie taki biały jak rozebrany
icon_lol.gif
. Posmarowałam go jajkiem i wsadziłam do rozgrzanego do 270 stopni piekarnika. Przyrumienił sie w dwie minuty... Smaku nie miał czasu zmienić. Tak sądzę.
 

tatter

Moderator
Gru 21, 2005
7,253
1
0
Niesamowite!...Maryno, podoba mi sie taki "golasek"...jak pud wyglada i pewnie smakuje...
icon_biggrin.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

AgusiaSz

Member
Maj 3, 2006
7,302
0
0
Maryna @ 28 Feb 2007 napisał:
index.php?act=findpost&pid=457021Smakuje tak samo blady jak i podpieczony.
Nie podobał mi sie taki biały jak rozebrany
icon_lol.gif
. Posmarowałam go jajkiem i wsadziłam do rozgrzanego do 270 stopni piekarnika. Przyrumienił sie w dwie minuty... Smaku nie miał czasu zmienić. Tak sądzę.
myślałam, że go trochę dłużej piekałaś
icon_wink.gif

a skórka po mikrofali chrupiąca była??
icon_mrgreen.gif
 

Akulka

Member
Gru 28, 2005
29,115
0
0
Wow, Maryno, on jest cudny
icon_eek.gif
lecker.gif
I wydaje sie bardzo prosty
daumen.gif
 

Cinka

Member
Maj 5, 2006
30,543
12
38
Ciekawy przepis
daumen.gif

Zastanawiam się tylko jaką rolę odgrywa ten odwrócony talerzyk
gruebel_2.gif

Maryno - ta maksymalna moc to ile jest watt ?
 

Maryna

Moderator
Sty 5, 2006
7,979
0
0
Nie wiem, po co ten talerzyk. Ale zastosowałam.
icon_lol.gif

U mnie maksymalna moc to 750.
W przepisie jest mowa o 50 % - ja dałam na 350. Tak mam oznaczone poziomy w mojej mikrofalówce.
Zastanawiam się, czy można wykorzystać kuchenke mikrofalową do wyrastania zwykłego chleba. Ten, aczkolwiek na drożdżach, nie na zakwasie, rósł w oczach. Fajny widok.
Spróbuje następnym razem przy pieczeniu ciasta drożdżowego.
 

miszka52

Member
Paź 29, 2006
1,307
0
0
O, będę musiała wypróbować. Mam kuchenkę z pokrętłami i nie bardzo wiem, jak to ustawić. Muszę się poprzyglądać...
 

Chlorofilka

Member
Lut 16, 2008
95
0
0
koperku nie miałam więc bazylie wrzuciłam i zrezygnowałam z cebuli
icon_smile.gif
i moja szczypta soli była za mała bo mało słone
icon_smile.gif
ale tak to całkiem dobre... tylko ten talerzyk nie wiem na co..bo mi spodem uciekło a tak by górą uciekło....
a tak wyglądało gdy zakończyło proces pieczenia:
IMG_1078.jpg
a tak po już przygotowane do jedzenia:
IMG_1080.jpg
 

Załączniki

  • IMG_1078.jpg
    IMG_1078.jpg
    202.6 KB · Wyświetleń: 0
  • IMG_1080.jpg
    IMG_1080.jpg
    368.8 KB · Wyświetleń: 0

Maryna

Moderator
Sty 5, 2006
7,979
0
0
Wprawdzie piekłam ten chlebek dość dawno, ale pamiętam, że moje naczynie stało dnem do dołu, czyli normalnie. Ty odwróciłaś
icon_mrgreen.gif

Może zmylił Cię ten talerzyk.
Ale wyszedł przynajmniej ciekawy w formie.
 

Chlorofilka

Member
Lut 16, 2008
95
0
0
Maryna @ 16 Feb 2009 napisał:
index.php?act=findpost&pid=823999Wprawdzie piekłam ten chlebek dość dawno, ale pamiętam, że moje naczynie stało dnem do dołu, czyli normalnie. Ty odwróciłaś
icon_mrgreen.gif

Może zmylił Cię ten talerzyk.
Ale wyszedł przynajmniej ciekawy w formie.
no tak jakoś przeczytałam talerzyk postawić i sobie obmysliłam że to tak ma być :D za to bardzo fajnie podnosił naczynie :D
 

KAROTKA

Member
Maj 27, 2007
1,245
0
0
Maryna @ 16 Feb 2009 napisał:
index.php?act=findpost&pid=823999Wprawdzie piekłam ten chlebek dość dawno, ale pamiętam, że moje naczynie stało dnem do dołu, czyli normalnie. Ty odwróciłaś
icon_mrgreen.gif

Może zmylił Cię ten talerzyk.
Ale wyszedł przynajmniej ciekawy w formie.
Właśnie uważnie studiowałam przepis ... i w pierwszym momencie też pomyślałam o tym, by foremkę postawić dnrm do góry...
gruebel_2.gif

To jakaś zbiorowa halucynacja
icon_mrgreen.gif
 

KAROTKA

Member
Maj 27, 2007
1,245
0
0
No i zrobiłam - myślałam, że już się rana nie doczekam, tak intensywnie myślałam o nim wieczorem ... ;)))

Troszkę zmodyfikowałam przepis - nie byłabym sobą, gdybym robiła wszystko tak, jak należy...
icon_lol.gif


Upiekłam, lecz troszkę długo nie chciał mi wyrastać - wreszcie ruszył...
Był bladziutki, więc posmarowałam go masełkiem i wstawiłam do gorącego piekarnika (250 stopni) - po kilku minutach i lekkim obracaniu chlebuś był przyjemnie rumiany i chrupiący !

Następnym razem testuję inny zestaw przypraw
icon_biggrin.gif


Zaraz wpiszę w odpowiednim miejscu mój sposób i uwagi o użytych przyprawach
icon_smile.gif
 

Załączniki

  • Kopia_P8310710.JPG
    Kopia_P8310710.JPG
    51.7 KB · Wyświetleń: 0
  • Kopia_P8310713.JPG
    Kopia_P8310713.JPG
    51.4 KB · Wyświetleń: 0
  • Kopia_P8310723.JPG
    Kopia_P8310723.JPG
    54.1 KB · Wyświetleń: 0
Ostatnią edycję dokonał moderator: