- Sty 5, 2006
- 7,979
- 0
- 0
1 łyżeczka cukru
4 łyżki stołowe mleka
42 g świeżych drożdży (ja dałam opakowanie instant)
500 g mąki pszennej
pęczek koperku
2 cebule szalotki (nie dawałam)
50 g masła
100 g gęstej śmietany
2 jaja
szczypta soli
mąka do posypania blatu
masło do wysmarowania formy
2 łyżki ziarna sezamowego, można zastąpić makiem
Ogrzać w rondelku mleko z cukrem (30 sek.na 100 %), dodać pokruszone drożdże i rozmieszać. Przesiać mąkę do miski, w środku zrobic dołek i wlać drożdże, posypać łyżka mąki i odstawić na 10 minut do wyrośnięcia.
Koperek opłukać, osuszyć i bardzo drobno posiekać.
W rondelku rozpuścić masło (40 sek.na 100 %) dodać do mąki razem z koperkiem i cebulą. Następnie wlać śmietanę, jajka i posolić. Dokładnie wyrobić ciasto robotem. Przykryć pergaminem i wstawić do kuchenki mikrofalowej na 20 sek. na 50 % do wyrośnięcia.
Ciasto lekko opruszyć mąką i poniownie zagnieść. Wysmarować cienko foremkę, nałożyć ciasto, posypać ziarnem sezamowym, raz jeszcze wstawić na 20 sek. na 50 % do wyrośnięcia. Wyjąć na 5 minut i dwa razy powtórzyć tę czynność, póki ciasto dwukrotnie nie zwiększy swej objętości.
Formę postawić na odwróconym do góry dnem talerzu, piec 6 minut na 50 %, następnie 4-5 minut na 100 %. Po wyjęciu z kuchenki pozostawić w formie na 3 minuty, po czym wyłożyć do wystygnięcia na metalową siatkę.
Czas pieczenia (bez czasu na wyrośnięcie) 13-14 minut.
Ten przepis wzięłam z książki "Gotujemy w kuchni mikrofalowej" opracowanej przez Burdę.
Wyrobione ciasto
Wyrośnięte ciasto
Gotowe po wyjęciu z mikrofalówki
Wygląda jak ugotowane...
To je podpiekłam w normalnym piekarniku
A tak wygląda w przekroju
Smakuje jak pszenne pieczywo. Dobre do masła czosnkowego, do kanapek wszelakich.
Ciekawostka. Nie wierzyłam, że można upiec chleb (?) w kuchence mikrofalowej. Jednak można ...
4 łyżki stołowe mleka
42 g świeżych drożdży (ja dałam opakowanie instant)
500 g mąki pszennej
pęczek koperku
2 cebule szalotki (nie dawałam)
50 g masła
100 g gęstej śmietany
2 jaja
szczypta soli
mąka do posypania blatu
masło do wysmarowania formy
2 łyżki ziarna sezamowego, można zastąpić makiem
Ogrzać w rondelku mleko z cukrem (30 sek.na 100 %), dodać pokruszone drożdże i rozmieszać. Przesiać mąkę do miski, w środku zrobic dołek i wlać drożdże, posypać łyżka mąki i odstawić na 10 minut do wyrośnięcia.
Koperek opłukać, osuszyć i bardzo drobno posiekać.
W rondelku rozpuścić masło (40 sek.na 100 %) dodać do mąki razem z koperkiem i cebulą. Następnie wlać śmietanę, jajka i posolić. Dokładnie wyrobić ciasto robotem. Przykryć pergaminem i wstawić do kuchenki mikrofalowej na 20 sek. na 50 % do wyrośnięcia.
Ciasto lekko opruszyć mąką i poniownie zagnieść. Wysmarować cienko foremkę, nałożyć ciasto, posypać ziarnem sezamowym, raz jeszcze wstawić na 20 sek. na 50 % do wyrośnięcia. Wyjąć na 5 minut i dwa razy powtórzyć tę czynność, póki ciasto dwukrotnie nie zwiększy swej objętości.
Formę postawić na odwróconym do góry dnem talerzu, piec 6 minut na 50 %, następnie 4-5 minut na 100 %. Po wyjęciu z kuchenki pozostawić w formie na 3 minuty, po czym wyłożyć do wystygnięcia na metalową siatkę.
Czas pieczenia (bez czasu na wyrośnięcie) 13-14 minut.
Ten przepis wzięłam z książki "Gotujemy w kuchni mikrofalowej" opracowanej przez Burdę.
Wyrobione ciasto

Wyrośnięte ciasto

Gotowe po wyjęciu z mikrofalówki

Wygląda jak ugotowane...


To je podpiekłam w normalnym piekarniku

A tak wygląda w przekroju

Smakuje jak pszenne pieczywo. Dobre do masła czosnkowego, do kanapek wszelakich.
Ciekawostka. Nie wierzyłam, że można upiec chleb (?) w kuchence mikrofalowej. Jednak można ...
