Chleb z maki kamut dla maszynistow

Linn

Member
Wrz 17, 2004
8,842
0
0
Chleb z maki kamut dla maszynistow
Program: 3 ore 40 minuti
400 g maki kamut
250 ml wody
2 lyzki oliwy extravergine
2 lyzki cukru / cukru z trzciny cukrowej /
1,5 lyzeczki soli
1,5 lyzeczki suchych drozdzy
 
Lis 27, 2004
3,568
0
0
Linn, robiłaś? Bo akurat tę kamutową mąkę mam pod ręką. Tak kupiłam, na wszelki wypadek... :dump: :mrgreen:
A nie pomieszaćby jej z chlebową Manitobą? Aaaa, i może zakwasu bym dała... :mrgreen:

Znaczy - będę eksperymentować! 8)

MzM
 

Linn

Member
Wrz 17, 2004
8,842
0
0
No ja akurat nie mam i nie mialam. Dobrze jest pomieszac ja z pszenna / tak jest w innym przepisie /. Manitoby mozesz sypnac 10-20%.
 
Lis 27, 2004
3,568
0
0
No zrobiłam wczoraj ten kamutowy chleb. Zmodyfikowałam, bo dałam szklankę mojego zakwasu, 20% mąki chlebowej pszennej Manitoba, oraz sypnęłam pół szklanki słonecznika.
Za Chiny Ludowe to nie chciało rosnąć! :mrgreen:
Jak się skończył cykl wyrabiania i rośnięcia, a zanim się zaczął pieczenia, zajrzałam i tam był leżący na dnie smutny płaski glut...
Zatrzymałam maszynę, wyzerowałam program, dowaliłam pół kostki świeżych drożdży, nastawiłam jeszcze raz samo wyrabianie i rośnięcie (1,5 godziny) i wreszcie poszedł do góry. Potem się ładnie upiekł i jest OK. Smakowo też.

MzM
 

Linn

Member
Wrz 17, 2004
8,842
0
0
No to sie zawzielas. Maka kamutowa tak ma. Leniwa w rosnieciu.
 

kermidt

Member
Wrz 17, 2004
44,979
6
0
a moze dla niewlochatych
co to ten kamut??
 
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy