- Lis 27, 2004
- 3,631
- 0
- 0
Podobno San Francisco jest znane z powodu tego chleba... Nie wiem, nie byłam, ale przyznam, że smak tego pieczywa jest zaskakująco dobry - kwaskowy leciutko słodkawy, a miąższ wilgotny i klejący.
Z podanego przepisu wychodzą dwa normalne bochenki, ale ja piekę go w kwadratowej formie o boku 24 cm, bo bardzo smakuje mi jego skórka - miękka i wilgotna.
2 łyżeczki suszonych drożdży
200 g mąki pszennej razowej
400 g mąki pszennej białej
1/2 łyżki cukru
2 łyżki octu balsamicznego (używam Aceto di Modena)
1 i 1/4 łyżeczki soli
250 g zakwasu żytniego lub pszennego
375 ml wody
do posmarowania: jajko wymieszane z 2 łyżkami śmietanki
Drożdże i cukier rozpuścić w wodzie i odstawić na 15 min.
Następnie dodać do niego 375 g mąki białej, zakwas, sól i ocet. Wymieszać, przykryć i odstawić do czasu aż podwoi swoją objętość, tj ok. 30 min.
Dodać pozostałą mąkę i zagnieść luźne ciasto. Wlać je do dwóch keksówek lub formy kwadratowej o boku 24 cm i odstawić by wyrosło.
Posmarować jajkiem.
Piekarnik nastawić na temp. 230 st. Kiedy się nagrzeje, wstawić chleb i piec 10 minut.
Nastepnie zmniejszyc temp. do 200 st C i piec kolejne 35 min.
Smacznego!
__________
Liska
Z podanego przepisu wychodzą dwa normalne bochenki, ale ja piekę go w kwadratowej formie o boku 24 cm, bo bardzo smakuje mi jego skórka - miękka i wilgotna.

2 łyżeczki suszonych drożdży
200 g mąki pszennej razowej
400 g mąki pszennej białej
1/2 łyżki cukru
2 łyżki octu balsamicznego (używam Aceto di Modena)
1 i 1/4 łyżeczki soli
250 g zakwasu żytniego lub pszennego
375 ml wody
do posmarowania: jajko wymieszane z 2 łyżkami śmietanki
Drożdże i cukier rozpuścić w wodzie i odstawić na 15 min.
Następnie dodać do niego 375 g mąki białej, zakwas, sól i ocet. Wymieszać, przykryć i odstawić do czasu aż podwoi swoją objętość, tj ok. 30 min.
Dodać pozostałą mąkę i zagnieść luźne ciasto. Wlać je do dwóch keksówek lub formy kwadratowej o boku 24 cm i odstawić by wyrosło.
Posmarować jajkiem.
Piekarnik nastawić na temp. 230 st. Kiedy się nagrzeje, wstawić chleb i piec 10 minut.
Nastepnie zmniejszyc temp. do 200 st C i piec kolejne 35 min.
Smacznego!
__________
Liska