Chleb z siemieniem lnianym i slonecznikiem

Izolda

Member
Lut 28, 2006
7,620
1
38
No ale jak śpiący, przecież mówiłaś, że zaczyn wyraźnie urósł w misce, a potem opadł, tzn. że zakwas jest aktywny, ja mojego jakoś specjalnie nie ożywiam po wyjęciu z lodówki, po prostu zostawiam na blacie aż się ogrzeje i ożywi, a potem robię z niego zaczyn.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

mirabbelka

Moderator
Członek ekipy
Gru 22, 2004
5,158
531
113
oczywiscie, ze nalezy powtorzyc i to kilkakrotnie
rofl.gif


tylko nielicznym zdarza sie, ze chleb wychodzi za pierwszym razem idealny
to sobie trzeba niestety wypracowac
 

Magda_

Member
Lip 3, 2008
31
0
0
jutro zabieram się za ten chlebuś, tylko nie mogłam nigdzie doczytac czy wstawia się go do zimnego piekarnika czy nagrzanego - drogą dedukcji myślę, że chyba do nagrzanego skoro na kamieniu pieczecie, ale pamiętam ostatni sukces z pieczeniem w zimnym piekarniku i już sama nie wiem...
help...
anbetung.gif
 

Magda_

Member
Lip 3, 2008
31
0
0
do przepisu trzeba dodać, żeby nie piec w żaroodpornym naczyniu
strafe.gif
chleb pieknie wyrósł, nawet pachnie jak powinien, ale co z tego jak ja go wyjąć z mojej "foremki" nie mogę...
cluebat.gif
ale zła jestem na siebie...
cluebat.gif
 

Magda_

Member
Lip 3, 2008
31
0
0
ok,po chlebie oczywiście śladu już nie ma, nawet udało nam sie go skonsumować
lecker.gif

nie chciał po dobroci wyjść z formy to go siłą musiałam wziąć dlatego taki od dołu poszarpany...ale tak czy inaczej pyszny
lecker.gif


z_siemieniem_i_s_onecznikiem.JPG
 

Załączniki

  • z_siemieniem_i_s_onecznikiem.JPG
    z_siemieniem_i_s_onecznikiem.JPG
    35.1 KB · Wyświetleń: 2

yrsa

Moderator
Członek ekipy
Sty 3, 2009
27,950
2,295
113
Też się skusiłam. Ciasto wyszło mi dość rzadkie, więc piekłam w keksówce. Wyszedł cudny i pyszny chlebek.
 

marta1982

Member
Kwi 18, 2009
43
0
6
Piekę ten chlebek raz w tygodniu odkąd wyprodukowałam zakwas dodaje do niego jednak 1/4 łyżeczki drożdży smakuje na naprawdę bardzo ostatnio pokusiłam się nawet o podwojenie porcji i zamrożenie jednego bochenka na czarną godzinę (czytaj niespodziewanych gości) nie miałam jeszcze okazji go rozmrozić a jestem ciekawa jak będzie wtedy smakował.
Piekę w foremce oto on
 

Załączniki

  • 2009_06196miesi_cy0047.JPG
    2009_06196miesi_cy0047.JPG
    473.8 KB · Wyświetleń: 0

Mihrunnisa

Member
Mar 30, 2009
219
0
0
Ja troszkę zmieniłam mąki tj. dałam 300g pszennej 650, 80g żytniej chlebowej i 40g gryczanej, dodałam na wszelki wypadek tą 1/4 łyżeczki drożdży i około łyżki słodu jęczmiennego
icon_smile.gif
. Wyszło pysznie, jakkolwiek się trochę skórka mi przypiekła ale pięknie mi wyrósł
icon_smile.gif
 

sionia

Member
Maj 3, 2006
2,363
0
0
Przymierzam się, aby to był mój pierwszy chleb jaki upiekę na zakwasie. Chcę od razu upiec w trzech jednakowych foremkach silikonowych 26cm x 10cm x 6 cm (dł., szer., głeb.)
Z ilu porcji powinnam zrobic ? do jakiej wysokości nakładać do foremki? Czy ciasto można wyrobić w thermomixie?
 

Karina Cashel

Member
Cze 6, 2009
932
3
18
Ja bym zrobila z podwojnej porcji.
Moje foremki maja wymiary 23/13/7 i tez pieke w trzech formach z podwojnej porcji. Twoje foremki sa ciut dluzsze i bardziej waskie od moich ale powinno byc ok. Podziel wagowo na 3 i pozwol chlebom wyrosnac az wypelnia foremke. Jesli Twoj zakwas jest bardzo mlody to rozwaz dodanie 1g drozdzy instant - to takie ubezpieczenie na wypadek, gdyby zakwas byl za slaby - Ktos juz pisal wczesniej, ze ten chleb nie pojdzie do gory na "zdechlaku", a troche szkoda produktow i zapalu, gdyby pierwszy chleb mialby sie nie udac. Z czasem jak zakwas sie wzmocni mozna spokojnie drozdze pominac.
Powodzenia!
 

alicjanka

Member
Cze 28, 2006
5,627
0
0
Tak dawno go nie robiłam, ze zapomniałam jaki jest dobry!!!
Na śniadanie zjadłam tylko z samym masłem
icon_smile.gif
Smak fantastyczny
icon_mrgreen.gif
 

Izolda

Member
Lut 28, 2006
7,620
1
38
To jest mój dyżurny chleb, ale mąkę pszenną mieszam pół na pół z pełnoziarnistą, właśnie rośnie, pyszny
icon_smile.gif
.
 

kornasia

Member
Maj 17, 2008
1,039
0
36
Moj sie wlasnie piecze, dawno go nie robilam, a szkoda, bo jak kazdy Hamelmanowy jest pyszny
icon_smile.gif


edit: jeszcze ciepla pietke wlasnie z maslem jem
mniam.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy