Chleb z siemieniem lnianym i slonecznikiem

Gucio

Well-known member
Kwi 2, 2007
2,234
2,237
113
Margot

zaczął rosnąć w II fazie wyrastania! I to ponad dwa razy!
dance.gif
A na dodatek pięknie wystrzelił zaraz po włożeniu do piekarnika!
daumen.gif

Cieszyliśmy się jak dzieci, tyle dał nam satysfakcji!
icon_biggrin.gif

Na pewno będziemy korzystać z tego przepisu!
icon_biggrin.gif

A autorce przepisu
cvety.gif
bussi.gif
anbetung.gif

I Izoldzie, że o nim wspomniała
anbetung.gif
wink.gif
cvety.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Izolda

Member
Lut 28, 2006
7,620
1
38
Gucio brawo, cieszę się, że chlebek się udał i smakował, ja też go dzisiaj piekłam, z resztą to nasz chleb dyżurny
icon_mrgreen.gif
 

Gucio

Well-known member
Kwi 2, 2007
2,234
2,237
113
A tak wygląda dzisiaj (następnego dnia):
Chleb_z_siemieniem_lnianym_i_s_onecznikiem3.jpg
I naprawdę jest dobry, nawet nasz synek zażyczył sobie kanapkę do szkoły
rofl.gif
 

Załączniki

  • Chleb_z_siemieniem_lnianym_i_s_onecznikiem3.jpg
    Chleb_z_siemieniem_lnianym_i_s_onecznikiem3.jpg
    87.7 KB · Wyświetleń: 1
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Gucio

Well-known member
Kwi 2, 2007
2,234
2,237
113
Izolda @ 8 Mar 2009 napisał:
index.php?act=findpost&pid=832505Hmmm, od tego zaczynałam, mam do niego sentyment:
Chleb codzienny
Oprócz nich lubię też:
Prosty i pyszny razowiec
Prosty i pyszny razowiec

Chleb na zakwasie ze słonecznikiem
Pewnie o jakiś zapomniałam, jak mi się przypomni, to dopiszę, a kromeczki bardzo apetyczne
lecker.gif
Izoldo, Chleb codzienny i Prosty i pyszny razowiec już sprawdzone. Pozostaje Vermont Sourdough i
Chleb na zakwasie ze słonecznikiem
icon_razz.gif

I nadal czekam na inne propozycje
icon_lol.gif
 

BeataSz

Member
Wrz 23, 2004
10,244
3
38
Próbowałam pieczenie na pękniętym kamieniu-chleb wyjątkowo wielki mi wyszedł czyli kamień mimo, że w dwóch częściach spisuje się nadal-wczoraj piekłam dziś jest już tylko połówka-co oznacza, że wyśmienity był/jest ( mama nie mogła przestać jeść
icon_wink.gif
, z samym masłem).
dzisiejsza połówka:
chleb_ze_slonecznikiem_i_siemieniem.jpg

Aha, tym razem zamiast prażonego siemienia dałam sezam-bardzo udana zmiana.
 

Załączniki

  • chleb_ze_slonecznikiem_i_siemieniem.jpg
    chleb_ze_slonecznikiem_i_siemieniem.jpg
    120.5 KB · Wyświetleń: 1

chomisia

Member
Sty 12, 2009
158
0
0
A mój się chyba nie uda,normalnie mam żałobę w kuchni.Wszystko zrobiłam tak jak Mirabbelka przykazała i mimo wszystko nie chce rosnąć. Zaczyn wyrósł mi w nocy i opadł (widziałam ślady na misce, że podwoił objętość, ale już w pierwszej fazie wyrastania ani drgnął.Przestraszyłam się (bo ostrzę na niego zębiska od paru ładnych tygodni) więc dodałam troszkę drożdży, zgodnie z sugestiami dziewczyn i nadal nic.Teraz jest w fazie drugiej i nadal nie daje oznak życia,jedna duża klucha
cry_1.gif
Cały czas mam nadzieję, bo to dopiero 3 godz wyrastania,ale malutką ...Czy którejś z was ten chleb wyrósł w piekarniku, pomimo tej wyrastaniowej martwoty??
 

chomisia

Member
Sty 12, 2009
158
0
0
Ech dzięki za pomoc,chleb już upieczony...wprawdzie nie poszedł wzwyż ale wszerz , to i tak jest jednym z lepszych chlebów jakie jadłam.Na dzień dzisiejszy mój ulubiony.
 

Izolda

Member
Lut 28, 2006
7,620
1
38
Chomisiu a może zaczyn stał za długo, mówisz, że opadł, mojemu się to nie zdarza, tzn. wykorzystuje go w momencie jak już jest dobrze wyrośnięty ale jeszcze się trzyma, tak że nie ma obwódki na misce, że stracił swoją objętość, być może to było powodem, że chleb nie ruszył, bo zaczyn stracił już swoją moc, ja swój zazwyczaj nastawiam koło godziny 22 - 23-ej a wykorzystuję koło 9 rano, zawsze mi się udaje, nigdy nie miałam problemów z tym chlebem.
 

chomisia

Member
Sty 12, 2009
158
0
0
No właśnie wstawiłam go o 23.00, wstałam o 6.00 i pędem pobiegłam żeby sprawdzić co z zaczynem, no i opadnięty już był.Chleb mimo mało atrakcyjnej formy(rozlał się troszkę) upiekł się i jest bez zakalca.A smak ma na tyle wspaniały , że dzisiaj wieczorem znowu zaczynam moczyć siemię
icon_mrgreen.gif
Może uda mi się w końcu upiec go bez dodatku drożdży, w formie pękatego bochenka, a nie placka...
 

Izolda

Member
Lut 28, 2006
7,620
1
38
Chomisia a może zakwasu trzeba mniej, ja daję dwie czubate łyżeczki do zaczynu i to wystarcza, składasz ciasto w międzyczasie? I jakiej mąki używasz? Ważne, żeby miała dużo białka.
 

chomisia

Member
Sty 12, 2009
158
0
0
Składałam ciasto i mąka też była wysokobiałkowa, jedyna rzecz jaka przychodzi mi do głowy, to to że być może zakwas miałam "śpiący" jak go dodawałam do zaczynu...ale z drugiej strony nigdy się na niego nie mogłam skarżyć.To nic, niedługo powtórzę ten chleb, bo bardzo mi smakuje, zobaczę czy to oporne wyrastanie się powtórzy...
 
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy