- Gru 22, 2004
- 5,153
- 519
- 113
Chleb żytni bardzo razowy z otrębami
przepis pochodzi z forum www.der-Sauerteig.de
odrobine zmodyfikowany przeze mnie
Składniki:
500 g zakwaszonego ciasta z mąki żytniej *
150 g mąki żytniej chlebowej
350 g mąki żytniej razowej
150 g otrąb mieszanych
100 g ziaren słonecznika
60 g płatków owsianych
1 łyżka soli morskiej
1 łyżka ziół dowolnie
parę łyżeczek zimnej kawy do posmarowania skórki
letnia woda niechlorowana
Przygotowanie:
W wieczór poprzedzający dzień wypieku zalać otręby taką ilością gorącej wody, aby je przykryła.
Następnego dnia wymieszać w misce ciasto zakwaszone z mąką, otrębami i ziarnami słonecznika. Dodać tyle letniej wody, aby posługując się ręcznym mikserem mógł on swobodnie pracować (?), czyli konsystencja raczej dość rzadka.. Dobrze wymieszać, ale nie za długo!
W odrobinie wody rozpuścić sól i zioła, dodać do ciasta, na to płatki owsiane i lekko wymieszać całość.
Napełnić ciastem formę prostokątną max. do połowy jej wysokości, wygładzić, posmarować rozpuszczoną kawą. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 50 st C, grzałkę wyłączyć, zostawić tylko zapaloną żarówkę, Pozwolić wyrosnąć do podwojenia objętości (u mnie to trwało ok. 4 godzin), po wyrośnięciu jeszcze raz posmarować kawą.
Pieczenie:
Temperatura piekarnika 250 st C. Piec w tej temperaturze 15 minut z termoobiegiem, potem zmniejszyć do 200 st C i jeszcze 30 min już bez termoobiegu, dalej zmniejszyć do 180 st C i dopiec ok. 25 minut.
Po upieczeniu wyjąć z foremki (uwaga chleb jest b.elastyczny !) odwrócić i wystudzić. Chleb nadaje się do jedzenia dopiero następnego dnia.
___________________________
Skórka musi być mocno spieczona, ciemno brązowa - a chleb po rozkrojeniu jest wilgotny, pachnący i pyszny !!! Bardzo polecam !
przepis pochodzi z forum www.der-Sauerteig.de
odrobine zmodyfikowany przeze mnie

Składniki:
500 g zakwaszonego ciasta z mąki żytniej *
150 g mąki żytniej chlebowej
350 g mąki żytniej razowej
150 g otrąb mieszanych
100 g ziaren słonecznika
60 g płatków owsianych
1 łyżka soli morskiej
1 łyżka ziół dowolnie
parę łyżeczek zimnej kawy do posmarowania skórki
letnia woda niechlorowana
Przygotowanie:
W wieczór poprzedzający dzień wypieku zalać otręby taką ilością gorącej wody, aby je przykryła.
Następnego dnia wymieszać w misce ciasto zakwaszone z mąką, otrębami i ziarnami słonecznika. Dodać tyle letniej wody, aby posługując się ręcznym mikserem mógł on swobodnie pracować (?), czyli konsystencja raczej dość rzadka.. Dobrze wymieszać, ale nie za długo!
W odrobinie wody rozpuścić sól i zioła, dodać do ciasta, na to płatki owsiane i lekko wymieszać całość.
Napełnić ciastem formę prostokątną max. do połowy jej wysokości, wygładzić, posmarować rozpuszczoną kawą. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 50 st C, grzałkę wyłączyć, zostawić tylko zapaloną żarówkę, Pozwolić wyrosnąć do podwojenia objętości (u mnie to trwało ok. 4 godzin), po wyrośnięciu jeszcze raz posmarować kawą.

Pieczenie:
Temperatura piekarnika 250 st C. Piec w tej temperaturze 15 minut z termoobiegiem, potem zmniejszyć do 200 st C i jeszcze 30 min już bez termoobiegu, dalej zmniejszyć do 180 st C i dopiec ok. 25 minut.
Po upieczeniu wyjąć z foremki (uwaga chleb jest b.elastyczny !) odwrócić i wystudzić. Chleb nadaje się do jedzenia dopiero następnego dnia.
___________________________
Skórka musi być mocno spieczona, ciemno brązowa - a chleb po rozkrojeniu jest wilgotny, pachnący i pyszny !!! Bardzo polecam !


Ostatnią edycję dokonał moderator: