- Mar 9, 2008
- 302
- 2
- 16
Wczoraj testowałam przepis z książki Beatrice Ojakangas "Chleb.Pieczemy w domu" . Ciasta na ten chleb nie trzeba wyrabiać - wystarczy zmiksować składniki i odstawić do wyrośnięcia , a potem upiec w naczyniu żaroodpornym . Wychodzi całkiem smaczny chleb , miękki , słodkawy - dobry z żółtym serem albo z samym masłem .
Składniki :
1 szklanka = 250 ml
* 1 paczka drożdży instant [ 7 g ]
* 2 szklanki mąki pszennej chlebowej lub zwykłej pszennej
* 3/4 szklanki ciemnej mąki żytniej [ dałam jasną żytnią , pytlową ]
* 1 łyżka kminku [ pominęłam ]
* 1 łyżeczka soli
* 360 ml piwa lub 1,5 szklanki wody
* 2 łyżki oleju roślinnego
* 2 łyżki melasy [ można ją zastąpić miodem ]
Do dużej miski wsypać obie mąki wymieszane z drożdżami , kminek i sól . W rondlu podgrzać piwo , olej i melasę do temperatury 48-54°C [ nie mam termometru kuchennego , więc podgrzałam do momentu , gdy płyn stał się lekko ciepły ] . Wylać na suche składniki i miksować na wysokiej prędkości, aż ciasto stanie się gładkie. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia , aż ciasto podwoi swoją objętość .
Po tym czasie przelać ciasto do wysmarowanej tłuszczem formy żaroodpornej o pojemności 2 l i znów postawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia .
Gdy ciasto podwoi swoją objętość [ po ok.45-50 minutach ] , wstawić je do piekarnika nagrzanego do 175°C i piec przez około 30 minut [ do suchego patyczka ] . Upieczony chleb studzić przez 10 minut w formie , a potem na kratce .
Składniki :
1 szklanka = 250 ml
* 1 paczka drożdży instant [ 7 g ]
* 2 szklanki mąki pszennej chlebowej lub zwykłej pszennej
* 3/4 szklanki ciemnej mąki żytniej [ dałam jasną żytnią , pytlową ]
* 1 łyżka kminku [ pominęłam ]
* 1 łyżeczka soli
* 360 ml piwa lub 1,5 szklanki wody
* 2 łyżki oleju roślinnego
* 2 łyżki melasy [ można ją zastąpić miodem ]
Do dużej miski wsypać obie mąki wymieszane z drożdżami , kminek i sól . W rondlu podgrzać piwo , olej i melasę do temperatury 48-54°C [ nie mam termometru kuchennego , więc podgrzałam do momentu , gdy płyn stał się lekko ciepły ] . Wylać na suche składniki i miksować na wysokiej prędkości, aż ciasto stanie się gładkie. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia , aż ciasto podwoi swoją objętość .
Po tym czasie przelać ciasto do wysmarowanej tłuszczem formy żaroodpornej o pojemności 2 l i znów postawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia .
Gdy ciasto podwoi swoją objętość [ po ok.45-50 minutach ] , wstawić je do piekarnika nagrzanego do 175°C i piec przez około 30 minut [ do suchego patyczka ] . Upieczony chleb studzić przez 10 minut w formie , a potem na kratce .