Chleb żytni na piwie

abbra

Member
Mar 9, 2008
302
2
16
Wczoraj testowałam przepis z książki Beatrice Ojakangas "Chleb.Pieczemy w domu" . Ciasta na ten chleb nie trzeba wyrabiać - wystarczy zmiksować składniki i odstawić do wyrośnięcia , a potem upiec w naczyniu żaroodpornym . Wychodzi całkiem smaczny chleb , miękki , słodkawy - dobry z żółtym serem albo z samym masłem .

Składniki :

1 szklanka = 250 ml

* 1 paczka drożdży instant [ 7 g ]
* 2 szklanki mąki pszennej chlebowej lub zwykłej pszennej
* 3/4 szklanki ciemnej mąki żytniej [ dałam jasną żytnią , pytlową ]
* 1 łyżka kminku [ pominęłam ]
* 1 łyżeczka soli
* 360 ml piwa lub 1,5 szklanki wody
* 2 łyżki oleju roślinnego
* 2 łyżki melasy [ można ją zastąpić miodem ]



Do dużej miski wsypać obie mąki wymieszane z drożdżami , kminek i sól . W rondlu podgrzać piwo , olej i melasę do temperatury 48-54°C [ nie mam termometru kuchennego , więc podgrzałam do momentu , gdy płyn stał się lekko ciepły ] . Wylać na suche składniki i miksować na wysokiej prędkości, aż ciasto stanie się gładkie. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia , aż ciasto podwoi swoją objętość .

Po tym czasie przelać ciasto do wysmarowanej tłuszczem formy żaroodpornej o pojemności 2 l i znów postawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia .

Gdy ciasto podwoi swoją objętość [ po ok.45-50 minutach ] , wstawić je do piekarnika nagrzanego do 175°C i piec przez około 30 minut [ do suchego patyczka ] . Upieczony chleb studzić przez 10 minut w formie , a potem na kratce .


 

Załączniki

  • chleb_piwny2.jpg
    chleb_piwny2.jpg
    74.9 KB · Wyświetleń: 0
  • chleb_piwny4.jpg
    chleb_piwny4.jpg
    75.3 KB · Wyświetleń: 0
  • chleb_piwny1.jpg
    chleb_piwny1.jpg
    49.6 KB · Wyświetleń: 0

abbra

Member
Mar 9, 2008
302
2
16
Mąkę żytnią można zamienić na żytnią razową - tak zrobiła Dorota i zupełnie inny chleb jej wyszedł - ja miałam tylko jasną pytlową , więc taką dałam
icon_sad.gif

Nie wiem , czy melasa dodawana jest tylko dla smaku i koloru , czy też robi coś jeszcze ;) Może chlebowe ekspertki się wypowiedzą ?
 

e_iskierka

Member
Wrz 30, 2008
251
0
0
Ja wczoraj upiekłam ten chlebek z przepisu Doroty. Nie miałam melasy wiec dodałam miód i tak jak Dorotka mąke zytnią razową.
Chleb wyszedl pyszny a zapach podczas pieczenia oblędny. Gorąco polecam chlebek jest pyszny i prosty. A jeszcze odnosnie kminku dodałam tylko pół łyżeczki a i tak jest wyczuwalny jak dla mnie w sam raz.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

dea

Member
Lis 20, 2005
346
0
0
rośnie.zobaczymy co z tego wyjdzie.
 
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy