chleb żytni razowy (inna wersja)

bancha

Member
Wrz 5, 2005
66
0
0
no wiec jak na razie sobie rosnie w misce od 4h i nawet podrosl, choc nie za duzo. ciasto strasznie lepiace, wiec ledwo sie dalo wyrabiac reka.... :roll:
zaraz bede formowac chlebek, ale chyba go wrzuce do foremki, bo mi ogragle dosc plaskate wychodza..mysle, ze nie ucierpi na tym.
no i bede trzymac za niego kciuki, bo nie watpie, ze jest pyszny! :mrgreen:

bancha

Member
Wrz 5, 2005
66
0
0
wrzucilam do keksowki i teraz sobie rosnie w lekko cieplym piekarniku. mysle ze bede przed polnoca. wyszla mi tylko jedna mala, ale tak wole, ostatnio pieklam codzienny w takiej dlugasnej to strasznie plaski wyszdl
icon_sad.gif

a jak chodzi o ten chlebek to na razie rewelacyjnie pachnie kminkiem :lol:

bancha

Member
Wrz 5, 2005
66
0
0
a wiec zla passa zostala przelamana :mrgreen: !!
wlasnie zjadlam sobie 3 kromeczki - brazowiutkie, aromatyczne, miesiste...
:lol:
jest naprawde przepyszny, juz nie wiem sama, ktory wole. ten czy ten drugi razowy otrebowy.
ten jest mniej wilgotnym, bardzo miekki i wspaniale pachnie. do tej pory nie lubilam kminku w chlebie, natomiast tu pasuje wysmienicie...
wyszedl mi jeden bochenek z malej keksowki, ale wazy kilo jak nic!
bardzo polecam!!
kurcze, ze tez nie mam cyfrowki.... :cry:

Liska

Member
Lis 27, 2004
3,631
0
0
Raz mi się nie udało z tym kolegą, ale dziś tak:

szczerze mówiąc nie wierzyłam, że mi wyjdzie, bo ciasto było strasznie klejące i z trudem uformowałam kulę (bo bochenkiem tego nazwać nie można). Jak rosło, rozłaziło się na boki, ale w piekarniku - o dziwo - wyskoczyło do góry.
Pyszny miąższ - lekko wilgotny, ale absolutnie nie gniotowaty.
No i czas - ten chleb kocha cierpliwych 8)

Pajda

Member
Wrz 6, 2006
16
0
0
Chlebek wlasnie sie piecze. Tyle, ze z połowy porcji wyrosła mi w koszyczku angielka
icon_rolleyes.gif
Ciasto mialo juz tak duze pęcherze, ze większe raczej nie miało szans wyrosnąć. Zresztą zobaczę po rozkrojeniu.
fiesgrins.gif

Pajda

Member
Wrz 6, 2006
16
0
0
Chlebuś już upieczony, a nawet spróbowany. Jak dla mnie cudo!!! Niestety nie mam czym zrobić zdjęcia mojej angieleczki, ale według mnie miękisz jest dobrze wyrośnięty, wilgotny i co tu dużo pisać - smaczny. Bardzo dobra, chrupiąca skórka. Dałam tylko znacznie mniej kminku, bo małżonek nie przepada, ale nastepnym razem dodam więcej. Najwyżej cały chlebuś będzie dla mnie
mniam.gif
Upiekę go tylko z większej ilości składników, albo...wyrosne go w misce i zrobię swój pierwszy okrągły bochen. Jak wyjdzie placek to najwyżej bedziemy mieli więcej skórki
lecker.gif
Przerabialiśmy to już na chlebie dorajl z serem pleśniowym.

W każdym razie kto ci Mirabbelko powiedział, ze żytni chleb nalezy jeść dopiero po 12 godzinach
icon_question.gif
icon_wink.gif

Piegus

Member
Mar 28, 2006
247
0
0
A jeśli ja chcę upiec z tej porcji 1 chleb, to muszę czekać po tych 4-5 godz, kolejne dwie (które są potrzebne po zdrobieniu dwóch bochenków), czy poprzestać bez ruszania tylko na tych i do pieca ?
(rany, czy ja sie po polsku wypowiedziałam
zwinker.gif
)

mirabbelka

Moderator
Członek ekipy
Gru 22, 2004
5,205
592
113
ilosc uzytej maki do wypieku nie ma niestety wplywu na czas wyrastania. jesli chcesz upiec ten chleb musisz zachowac czas wyrastania jak w przepisie.

Jak napisala wyzej Liska " ten chleba kocha cierpliwych"....

madlen

Member
Sty 17, 2007
41
0
0
jestem w trakcie wyrastania ciasta, słabo mu to idzie, muszę powiedzieć, że zakwas wyszedł mi łady ma duzo bąbelków, ale zaczyn bardzo niewiele podrósł.

Piekę ciasta drożdzowe i wiem mniej więcej jak ciasto rośnie na drożdżach, te jak zaklęte......
cry_1.gif

zostawię na noc do wyrośnięcia w lodówce, zobaczymy jutro.

osulka

Member
Sie 9, 2007
4,128
0
0
Pieke dzis ten chlebuś ale z połowy porcjii. Rany pierwsza wtopa to była bo dodałam zamiast otrębów żytnich to płatki żytnie (zalane nocą). Dodałam troche pestek dyni.
Juz po 4 godzinkach wyjęcłam go , urusł jako tako, tyle że trochę się nie trzyma w formie bochenka, delikatnie sie rozchodzi na boki. Zaraz go wrzucam do durszlaczka by odstał (bo koszyków nie posiadam, a w keksówce nie chce robić). No ale jak za te 2 godz. nie będzoie się trzymał to go w keksówke wrzuce.

Oj będą jaja czuje z tym chlebem !!!!

osulka

Member
Sie 9, 2007
4,128
0
0
Ok, zmiena planów. Po odpoczynku 20 minutowym wrzuciłam go do keksówki, z rodzaju mniejszych, bo taki ladacy.
Teraz jeszcze odpoczywa choc nagrzewam juz piekarnik i blache i zaraz siupek w keksówce na kateczke i piec. OBY WYSZEDŁ
icon_sad.gif
jetsem przerażona
pinggrins.gif

osulka

Member
Sie 9, 2007
4,128
0
0
No cóż chlebek mały, raczej nieudany i niewyrośniety, z foremki keksowej. Aczkolwiek przyznac trzeba smaczny, choć moim nie smakował bo kminek. Więcej go niezrobie, nie jestem tak wypasioną kuchara jak Mirabellka KRÓLOWA CHLEBÓW
icon_smile.gif

SP_A0073.jpg
SP_A0074.jpg

Załączniki

• SP_A0073.jpg
    SP_A0073.jpg
    191.5 KB · Wyświetleń: 0
  • SP_A0074.jpg
    SP_A0074.jpg
    165.4 KB · Wyświetleń: 0

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy