Chleb żytni z ziemniakami na zakwasie

Bea73

Member
Maj 28, 2007
12,223
0
0
to jeszcze tylko ostatnie pytanie, bo sie gubie... : czy do chleba mozny wziac od razu zakwas z lodowki (po ociepleniu go oczywiscie) czy jednak najpierw dokarmic i dopiero jak dobrze zababelkuje to wziac ile nam potrzeba??
czy mozna i tak i tak? bo ja zawsze najpierw dokarmiam...
 

mirabbelka

Moderator
Członek ekipy
Gru 22, 2004
5,158
531
113
Bea73 @ 14 Feb 2008 napisał:
index.php?act=findpost&pid=660975to jeszcze tylko ostatnie pytanie, bo sie gubie... : czy do chleba mozny wziac od razu zakwas z lodowki (po ociepleniu go oczywiscie) czy jednak najpierw dokarmic i dopiero jak dobrze zababelkuje to wziac ile nam potrzeba??
czy mozna i tak i tak? bo ja zawsze najpierw dokarmiam...
w kazdej profesjonalnej lub pol-profesjonalnej recepturze napisane jest: uzyc zakwasu (zaczatka, startera) aktywnego, tzn odswiezonego, czy tez odmlodzonego.
w praktyce, u mnie przynajmniej
icon_wink.gif
jest roznie.

jak mi sie spieszy, przyznam sie bez bicia, biore te 3 lyzki zimnego zakwasu z lodowy, dodaje reszte skladnikow na zaczyn, itd.

ale jesli mi zalezy, np. wyprobowuje nowa recepture, to wtedy robie dokladnie tak jak mowi teoria piekarnicza (patrz wyzej)
 

konsta

Member
Sty 22, 2008
21
0
0
No dobra, upieczony, wygląda ładniej niż moje wcześniejsze wypieki. Ma przyjemny intensywny zapach. Jest lepiej podpieczony, skórka trochę popękała. Zobaczymy jaki będzie miąższ po przekrojeniu i czy będzie smaczny. Później dołączę zdjęcia.
 

mariaanna

Member
Mar 6, 2008
1,831
1
0
Mirabbelko-wielkie dzięki
cvety.gif
anbetung.gif
 

Załączniki

  • DSCN0160.JPG
    DSCN0160.JPG
    1.2 MB · Wyświetleń: 2

BeataSz

Member
Wrz 23, 2004
10,244
3
38
To mój pierwszy w 100% żytni chleb( pszenne były tylko otręby, którymi wysypałam garnek), rósł przez noc w garnku, w garnku też oczywiście pieczony dziś z samego rana. Super jest -czekałam tylko kilka godzin od upieczenia i musiałam spróbować piętkę, chrupiąca, pyszna z masłem
lecker.gif

Zdjęcie trochę ciemne wyszło, ale nie chciało mi się poprawiać:
zytni_chleb_001a.jpg
 

Załączniki

  • zytni_chleb_001a.jpg
    zytni_chleb_001a.jpg
    103.9 KB · Wyświetleń: 4

ewa1203

Member
Gru 13, 2008
181
0
0
odkopuje przepis bom zrobila :D pyszny chlebek!! moj pierwszy na zakwasie... wiadomo nie jest tak idealny jak te na waszych zdjęciach ale i tak jestem duma, aż z radości odtańczyłam "taniec zwyciestwa" ;)

dziękuję za przepis, będę probować dalej bo mój troche wyszedl chyba za mało wypieczony (piekłam tylko 40 minut) no i ciasto chyba miałam z początku za mało kleiste, ale to nic bo i tak jest dobry :D...baaaa.... bardzo dobry:)
 

Alenionok

Member
Paź 29, 2009
5
0
0
Witam serdecznie!
Mirabbelko, pisałam u ciebie na stronce, ale nie dostalam odpowiedzi
icon_smile.gif
Piszę tu. Uczyłam sie zakwasu ze twojej strony, zrobiłam, i chyba jest on u mnie super aktywny
icon_smile.gif

Jako pierwszy chlebek zrobiłam codzienny (bo pisałaś, że od niego lepiej zaczynać), wyszedł dobry, choć pewnie można by było dac mu więcej urosnąć. Ale super smakował.
Za tydzień próbowałam zrobić ten chlebek - żytni z ziemniakami na zakwasie oraz Chleb żytni bardzo razowy z otrębami (robiłam bez slonecznika). Ale do czego dąże? problem mam taki, że po 1 godzinie (!!!) ten bardzo razowy (po jako pierwszy go zagniatałam) bardzo mocno urósł! Ty, Mirabbelko, pisałaś, ze u ciebie rósł ok. 4 godzin. Musiałam na szybko rozgrzewać piekarnik, ale zanim osiągnął temperaturę 250 stopni, chleb zaczął opadać... wsadziłam go do piekarnika jak było juz 200 stopni. W piekarniku jeszcze trochę opadl. Więc pierwotnie wyrósł dwukrotnie, a po upieczeniu był tylko 1,5-krotnie większy od pierwotnego ciasta (nie wiem czy jasno to napisałam). W smaku - może być, ale jest mocno wilgotny. No i po tym jak poleżał (kroiłam drugiego dnia), góra i boki odrywają sie przy krojeniu. Dlaczego jest za mokry? za duzo dałam wody? trzeba było robić bardziej gęste ciasto? (bo bylo dość luzne, wkładałam łychą do foremki).

Bardzo proszę o analizę sytuacji
icon_smile.gif
Dotychczas zrobilam 3 chleby (3 wyżej wymieniowe ale też jeden codzienny w maszynie - a propos, wyszedl super!), no i każdy za szybko mi wyrastał! czy to złe? czy dobre? rozumiem, że to kwestia zakwasu, czyli muszę sie nastawić, że te moje chleby będą wszystkie tak szybko rosnąć?

 

mirabbelka

Moderator
Członek ekipy
Gru 22, 2004
5,158
531
113
mysle, ze musisz raczej sugerowac sie tym co widzisz, a nie podanym czasem wyrastania. jesli chleb podwoil objetosc, powinien wedrowac do piekarnika, nie ma na co czekac, bo przerosnie i opadnie. wtedy zrobi sie babel pod skora itd.
jesli twoj zakwas tak reaguje, to tylko pozazdroscic
icon_mrgreen.gif


chleb bardzo razowy w zaleznosci od uzytej maki bywa mokrawy. moze nastepnym razem sprobuj dac troche wiecej maki bialej, a mniej razowej - powinno byc lepiej.
 

Alenionok

Member
Paź 29, 2009
5
0
0
Mirabbelko, dziękuję za szybką odpowiedź. Ponieważ piekłam tylko 2 razy, a ten drugi - z przewagą mąki żytniej, to myślałam, że ciężkie żytnie ciasto będzie dlugo rosło. No i sama jeszcze nie wiedziałam, jak ten mój zakwas będzie sie zachowywał, tym bardziej po odpoczynku w lodówce.
Teraz będę w stanie gotowości po jednej godzinie :D
Sama nie wiem, jak mi taki super aktywny zakwas wyszedl... a co będzie, jak będzie starszy??
 

mirabbelka

Moderator
Członek ekipy
Gru 22, 2004
5,158
531
113
trudno powiedziec jak sie bedzie zachowywal. kazdy zakwas ma swoje chwile slabsze, ale wystarczy dac mu dobra make (czytaj z pelnego przemialu) zeby go znowu podbudowac.

z wiekiem jednak stanie sie bardziej stabilny, bedzie tez odporny na zepsucie - jak to w zyciu
rofl.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Alenionok

Member
Paź 29, 2009
5
0
0
No tak
icon_smile.gif

a zakwas robilam z mąku żurkowej 1400 (720 nie tak łatwo znaleźć), raz dokarmialam taką samą, a potem - żytnią pełnoziarnista 2000, i po tej właśnie zaczął szaleć
icon_smile.gif

Na jutro planuję Pana de Horiadaki, bądź Francuski. No i moze jakiś też ciemniejszy
icon_smile.gif
Dla spełnienia marzeń muszę dokupić melasę, której w sklepach (różnych) znaleźć nie mogę, pewnie w końcu zamówię w necie. Na pewno się odezwę jeszcze z pytaniami
icon_smile.gif
 

Alenionok

Member
Paź 29, 2009
5
0
0
I oto znowu ja
icon_smile.gif
wczoraj (bo miałam ugotowane ziemniaki po kolacji) próbowałam zrobić ten chlebek w maszynie (tzn samo pieczenie, bo nie chciałam rozgrzewać piekarnika
icon_smile.gif
).
Robiłam połowę porcji. Lepszy w smaku, niż ten pierwszy, trochę wilgotny w środku, mnie bardzo smakuje. Ale góra popękana
gruebel_2.gif

IMG_0017.JPG
 

Załączniki

  • IMG_0017.JPG
    IMG_0017.JPG
    88 KB · Wyświetleń: 3

Beata49

Member
Lut 26, 2010
4
0
1
Dziewczyny powiedzcie jak dużych keksówek używacie do wypieku chlebów - tzn. chodzi mi o wymiary dolne ? dziękuję za odpowiedzi i pozdrawiam.
 

newada

Member
Kwi 29, 2010
1
0
0
Droga Mirabelko! Nie wiem czy poprawnie uczyniłem,ale dla uzyskania zakwasu (starteru) dodałem "żurek siewierski" do zwykłej "żurkowej". Na drugi dzień wystartował- zwiększył objętość dwukrotnie (sukces)! Faktycznie dokarmianie zakwasu mąką żurkową daje naprawdę fajne efekty.... Co ciekawe- po zakwaszeniu mąki jedna godzina wystarczy aby "wrzucić" ciasto do piekarnika (gorzej z czasem mojej reakcji a jeszcze gorzej piekarnika)!!! Nasuwa mi się takie podsumowanie- mąka żurkowa (co niektóra) niczym nie różni się od mąki żytniej (bezczelnie otworzyłem torebkę w sklepie), tak objętością jak i jakością..... Pozdrawiam!!!
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

frigg

Member
Mar 23, 2006
774
1
0
Kupiłam śliczną książkę chlebową Mirabbelki. Po zachwytach i czytaniach jej "do poduszki" wypada coś upiec. Pierwszy - idealnie zgodnie z przepisem "Chleb żytni z dodatkiem ziemniaków".
Jestem na etapie - ciasto czeka 40 min. przed włożeniem do foremek.
 
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy