Sylvka
Member
- Kwi 9, 2009
- 115
- 0
- 0
hazo @ 27 Apr 2009 napisał:index.php?act=findpost&pid=850207Ja zrobiłam odmierzając wszystkie składniki płaskimi miarkami cupsowymi, gdzie 1 cup to jest 250ml (mam angielskie miarki) i ważyłam odmierzone składniki. Dałam:
1 cup mąki pełnoziarnistej Lubelli = 140g
2,5 cup mąki 650 Castello z Lidla = 396g
do tego dodałam 1,5 cup = 375 ml = 375g wody
1/4 cup zakwasu z mąki żytniej 2000 i 1,5 łyżeczki soliDzisiaj była kolejna próba (już trzecia)! Zastosowałam Twój przelicznik Hazo i dałam 396 g mąki chlebowej - myślę, że to idealna ilość. Za pierwszym razem (gdy upiekłam bojową broń krasnoludów) dałam mąkę według proporcji w kubkach i wyszło mi strasznie gęste ciasto. Dlatego wolę jednak przeliczać na gramy... A dzisiaj kolejny sukces. Chlebek pięknie wyrósł (piekłam w tortownicy) i wreszcie otrzymałam pęknięcie wierzchniej skórki, o którym tak marzyłam![]()
Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: