KAROTKA @ 26 Apr 2009 napisał:index.php?act=findpost&pid=849768Z tegoż powodu zawsze dodaję odrobinę drożdży - wielkości połowy pudełeczka zapałek...![]()
Na wszelki wypadek...
Mnie też kusiło, żeby dodać, ale wtedy to nie będzie to samo. Zresztą mój zakwas daje niezłego kopa.
Tak jak pisałam, pierwszy bochenek był totalną porażką, za to drugi (ten udany) jest dość płaski, ale za to strasznie pyszny...
Mój narzeczony już mnie męczy o kolejny bochenek mimo, że mamy jeszcze cały greckiego (właśnie wyjęłam z pieca)![]()
Anu-La @ 15 Apr 2009 napisał:index.php?act=findpost&pid=845905Składniki:
ok. 420 g mąki chlebowej (przy stosowaniu różnych mąk w gramach, za każdym razem wychodzi trochę inaczej bo waga przeliczana jest z cup czyli miary objętościowej) w cytowanym przepisie jest
140 g (1 cup, 5 oz.) mąki pszennej pełnoziarnistej - stosuję Lubelli
294 g (2 1/2 cups ,11 oz.) białej mąki chlebowej, stosuję 650 z LidlaPodejrzewam, że może to być zrozumiane , że te trzy ilości trzeba z sumować i wziąć 854 g mąki, a patrząc na oryginalny przepis jednak nie. Stąd może było pytanie czy w przepisie nie jest za mało wody.
Ja zrobiłam odmierzając wszystkie składniki płaskimi miarkami cupsowymi, gdzie 1 cup to jest 250ml (mam angielskie miarki) i ważyłam odmierzone składniki. Dałam:
1 cup mąki pełnoziarnistej Lubelli = 140g
2,5 cup mąki 650 Castello z Lidla = 396g
do tego dodałam 1,5 cup = 375 ml = 375g wody
1/4 cup zakwasu z mąki żytniej 2000 i 1,5 łyżeczki soli
Tak to wyglądało:
Wymieszane ciasto...........................................po około 9 godzinach był wyrośnięty i został włożony do foremki
![]()
![]()
rósł w foremce niecałe 2 godziny............................................piekłam 40 minut w 230 stopniach C
![]()
![]()
Przekrój niezbyt ładny, bo nie czekałam na wystygnięcie chleba.
![]()
Anu-La @ 28 Apr 2009 napisał:index.php?act=findpost&pid=850289Przepraszam jesli to było troche niezrozumiałe, mnie wydawało sie jasne, ale sprostuję. ...Pozdrawiam i jeszcze raz przepraszam za te nieścisłości w opisie.chomisia @ 28 Apr 2009 napisał:index.php?act=findpost&pid=850614Ja to jestem niezła,zrozumiałam przepis trochę opacznie i zrobiłam go z 420 g mąki +294g i 190 g mąki.Zsumowałam te wszystkie liczby...bietka @ 29 Apr 2009 napisał:index.php?act=findpost&pid=850620ja również zsumowałam mąkę...To może autorka przepisu, tak jak napisała, poprawi w pierwszym poście w przepisie. Trzeba napisać jasno, bo jeszcze niejedna osoba może się pomylić.
Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.
W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.