Chlebek pszenno-zytni na zakwasie

syso

Member
Gru 22, 2004
3,194
0
36
Iwona, powodzenia i daj znac, jak wyszedl
icon_biggrin.gif

iwona44

Member
Cze 13, 2007
3,226
0
0
Właśnie znów go popełniłam,a już myślałam,że tym razem nic mi z tego nie wyjdzie bo zupełnie zapomniałam,że robię chleb,a tu o dziwo mimo,że troche przerósł i wstawiłam go do zimnego piekarnika nic się nie stało chlebek nie opadł upikł się normalnie,tylko trochę ale naprawdę trochę przypiekłam go z wierzchu,ale to naprawdę nic w porównaniu z tym,że zazwyczaj chleby wychodzą mi jakieś blade.W każdym bądż razie dla mnie ten chleb jest super bo nie ma z nim żadnych kłopotów, i jak muszę coś piec na szybko to właśnie robię tego.Acha troszkę pokombinowałam tym razem,zamiast wody kefir wymieszany z wodą i mąka orkiszowa

Mała_Mi

Member
Lis 21, 2006
15,028
3
0
Robiłam wczoraj, bardzo dobry wyszedł, faktycznie rośnie jak szalony
icon_mrgreen.gif

robiłam pszenno-żytni, ze zwykłej mąki pszennej, bo nie mam razowej.

Wieczorem postaram się wstawić fotkę.

Jestem bardzo zadowolona, a dodam, że to mój pierwszy chleb z udziałem zakwasu
icon_mrgreen.gif

cvety.gif

Mała_Mi

Member
Lis 21, 2006
15,028
3
0
Oto mój piękny chlebek
icon_mrgreen.gif

S4021294.JPG

Dziękuję, Syso
cvety.gif

Załączniki

• S4021294.JPG
    S4021294.JPG
    48.3 KB · Wyświetleń: 0

syso

Member
Gru 22, 2004
3,194
0
36
Wow! Mala_Mi jaki sliczny, ciesze sie, ze moj skromny przepis spotkal sie jakims zainteresowaniem wsrod tylu wspanialych przepisow
icon_biggrin.gif

Mała_Mi

Member
Lis 21, 2006
15,028
3
0
Dodaję zdjęcie chlebka w przekroju - kolejny raz piekę juz z tego przepisu, jest wspaniały.
bussi.gif

Tym razem dodałam 4 łyżki mąki pszennej razowej.

S4021313.JPG

Załączniki

• S4021313.JPG
    S4021313.JPG
    36.4 KB · Wyświetleń: 0

daglo

Member
Sty 1, 2008
450
0
0
Cale wieki nie pieklam chlebka i juz mi zaczyna tego brakowac
icon_wink.gif

Zaczne wiec jutro od tego, przepis wydaje sie bardzo prosty i wszystkim pieknie wychodzi.
Trzeba brac sie wreszcie do pieczenia
freu.gif

Mala_Mi jakiej wielkosci jest twoja keksowka i czy pieklas w niej z calej porcji?

Mała_Mi

Member
Lis 21, 2006
15,028
3
0
Ojej Daglo, dopierp teraz zobaczyłam Twój post
icon_redface.gif
Jeśli się to jeszcze do czegoś przyda "oops: to mówię, ze piekłam z całej porcji, keksówka ma 25 x 8 cm.

BeataSz

Member
Wrz 23, 2004
10,244
3
38
I ja się dziś skusiłam. Nie piekę ostatnio i swój zakwas mam zasuszony,a dziś mnie naleciała ochota na chleb, zakwas wyjęłam i zaczynam ożywiać, ale to potrwa trochę a ja chciałam mieć już. Ty Syso pisałaś, że czasem dajesz suchy zakwas i przypomniało mi się, że jakiś przedpotopowy miałam w szafce, nawet nie wiem skąd go miałam, było go tak ok. 50g, takiej jakieś mieszanki chyba z mąką. Właściwie nie wiedziałam ile tego dać, dałam wszystko (ale to taka chyba była próbka, na jeden raz więc pewnie dobrze)
icon_mrgreen.gif
poza tym mąki pszennej jakieś 35 dag, żytniej 720 ok. 5 dag i żytniej razowej ok. 10 dag. W maszynie wydawało mi się bardzo gęste więc chlupnęłam trochę więcej wody i zrobiło się kleiste, więc upiekłam w garnku. Jaki jest w przekroju i co najważniejsze w smaku to zobaczę później, bo dopiero co z pieca wyjmnęła żem
icon_wink.gif
icon_mrgreen.gif

chleb_002.jpg

chleb_003.jpg

chleb_006.jpg

Załączniki

• chleb_002.jpg
    chleb_002.jpg
    102 KB · Wyświetleń: 0
  • chleb_003.jpg
    chleb_003.jpg
    115.5 KB · Wyświetleń: 0
  • chleb_006.jpg
    chleb_006.jpg
    172.5 KB · Wyświetleń: 0
Ostatnią edycję dokonał moderator:

BeataSz

Member
Wrz 23, 2004
10,244
3
38
No niestety, ten zakwas w proszku to był niewypał, owszem chleb pięknie wyrósł, jest pulchny z ładnymi dziurkami, ale KWAS taki, że nie mogłam przełknąć nawet jednego kęsa, do kosza wyrzuciłam, bo nawet pod śmietnik, dla zwierząt się nie nadawał.

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy