Chlebowy warkocz z platkami owsianymi

Paulinka

Member
Wrz 18, 2004
4,774
0
0
Mi ciasto wyszło bardzo rzadkie, nie ma mowy o formowaniu warkocza. I nie wiem teraz, czy dodawać mąkę (co podobno pogarsza jakość w drożdżowym), czy po prostu wylać ciasto do formy i już? Szczerze mówiąc nie chce mi się bawić w warkocze, ale może mimo to trzeba wsypać tej mąki?

Na razie rośnie w misce, za chwilkę będę przekładała do foremki. Nie wiem co robic.....

Paulinka

Member
Wrz 18, 2004
4,774
0
0
;(

najpierw lekko wyrobiłam ręką- okazało się strasznie rzadkie, dodałam mąki pół szklanki, podczas tego wyrabiania to powietrze co podczas rośnięcia się wytworzyło- uciekło, ciasto się skurczyło, wwaliłam do foremki wysmarowanej olejem i na razie rośnie w piekarniku, ale czuję podskórnie że to niewypał :cry:

bajaderka

Member
Wrz 14, 2004
4,063
3
0
Niezle przygody Paulinko
icon_sad.gif
Mam nadzieje, ze troche Ci podrosl w tej foremce i nie wyszedl gniot...
Ciasto na ten chleb jest mieciutkie, to prawda - ale nie rzadkie! Ladnie da sie go formowac nawet bez podsypywania maki. Nastepnym razem (jezeli sie jeszcze skusisz) dodaj wiecej maki, najlepiej w trakcie wyrabiania.

Paulinka

Member
Wrz 18, 2004
4,774
0
0
Urósł :mrgreen: całkiem ładnie, nie jest za twardy, skórka nie jest taka jak trzeba ale w końcu to nie chleb na zakwasie. Potem dodam zdjęcia.

W smaku- szczerze mówiąc nie żadna rewelacja- ale to dlatego, że mam skrzywiony smak na białe pieczywko. Rodzinie pasuje :mrgreen: taki mięciutki, delikatnie owsiany.

I szybko sie robi- ja nie zagniatałam, tylko trochę łyżką pomajdałam i było ok :mrgreen:

Dziękuję pięknie Bajaderko za przepis.
icon_smile.gif

Iguana

Member
Wrz 13, 2004
7,631
0
0
Paulinko to teraz sprawdx jak na razowej żytniej smakuje - mnie taka wersja bardzo pasuje
Własnie robie wersje z jogurtem zamiast maslanki - zobaczymy co wyjdzie.

kajtek

Member
Gru 8, 2008
498
0
16
Juz się wyspałam
biggrinflip.gif

A oto mój Chlebowy warkocz z płatkami owsianymi, ale z mąki trochę w większej ilości bo tylko pszenna typu 650 z "biedronki"

Załączniki

• DSC00881.jpg
    DSC00881.jpg
    259.1 KB · Wyświetleń: 0

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy