Chlebowy warkocz z platkami owsianymi

Malgosimi

Member
Gru 22, 2004
22,404
0
0
pastelko. ten chleb ma to do siebie, ze w czasie pieczenia pada - padl nieco Iguance (w piekarniku) a mi z kamilą (w maszynch) sie lekko zryniekował.

Woda gazowana nic nei daje - ten typ tak ma. Ja raz dałam więcej maki i wprawdzie wyszła super kopułka, ale w smaku był gorszy!

Paulinka

Member
Wrz 18, 2004
4,774
0
0
aha :mrgreen: dzięki Wam
icon_smile.gif

no cóż, zbieram sie i zbieram, i nie moge zebrać i upiec ten pierwszy w życiu chlebek. A marzy mi się taki do święconki i na stół wielkanocny
icon_smile.gif
no więc jak już się zbiorę :mrgreen: to może upiekę w tą sobotę, na próbę. Mam nadzieję że bedzie ok, mimo że jestem absolutnie niemaszynowa i niedoświadczona
icon_smile.gif

Malgosimi

Member
Gru 22, 2004
22,404
0
0
a żebyś wiedziała, że cholerne - te płatki to oszuści! Ciasto wydaje się luźne a potem te cwaniaczki wchłaniają wodę czary mary
icon_smile.gif

urbasia

Member
Gru 23, 2004
2,533
0
36
pastelko. ten chleb ma to do siebie, ze w czasie pieczenia pada - padl nieco Iguance (w piekarniku) a mi z kamilą (w maszynch) sie lekko zryniekował.

Woda gazowana nic nei daje - ten typ tak ma. Ja raz dałam więcej maki i wprawdzie wyszła super kopułka, ale w smaku był gorszy!
A tu się Malgosimi z Tobą nie zgodzę - ostatnio tylko ten chleb jest "na tapecie" i ani razu mi nie padł. I optuję za tym, że jednak woda gazowana robi swoje - jest kopułka :mrgreen:

Malgosimi

Member
Gru 22, 2004
22,404
0
0
Lisko, ale to zapadnięcie to nie jest jakieś spektakularne,ot w jednym miejscu poleciał rynienką nic więcej... zupełnie mi to nie przeszkadza, ale następnym razem dam wodę gazowaną
icon_smile.gif

yenulka

Member
Lis 16, 2004
4,354
1
0
u mnie to zapadniecie bylo spektakularne - zmierzylam linijka :mrgreen: roznica pomiedzy bokami a srodkiem wynosi 2 cm - nie zmienia to faktu ze chleb jest pyszny, tylko efekt wizualny mnie nie zadowala :mrgreen: Nastepnym razem dam gazowana, zobaczymy.

A czy wam tez ten chleb sie kruszy okropnie? Bo mnie bardzo, szczegolnie skorka - moze ona jest troche za twarda? ale od czego to zalezy :dump: chleb nie jest przypalony, jest ladnie przyrumieniony tylko, a skorka twarda i sie kruszy - zreszta sam chleb tez sie kruszy, nie wiem czemu
icon_sad.gif

pzdr
yenn

JotHa

Member
Wrz 20, 2004
22,942
0
36
Z tym kruszeniem sie, to tez wyjasnane bylo na MM (tu chyba byla wklejana kopia tej dyskusji - ale gdzie ?), ze to kwestia zachwianej proporcji skladnikow. Co prawda nie pamietam, co i jak... Ale byc moze, ma to zwiazek z tym zapadnieciem ;)

Liska

Member
Lis 27, 2004
3,631
0
0
u mnie to zapadniecie bylo spektakularne - zmierzylam linijka :mrgreen: roznica pomiedzy bokami a srodkiem wynosi 2 cm - nie zmienia to faktu ze chleb jest pyszny, tylko efekt wizualny mnie nie zadowala :mrgreen: Nastepnym razem dam gazowana, zobaczymy.

A czy wam tez ten chleb sie kruszy okropnie? Bo mnie bardzo, szczegolnie skorka - moze ona jest troche za twarda? ale od czego to zalezy :dump: chleb nie jest przypalony, jest ladnie przyrumieniony tylko, a skorka twarda i sie kruszy - zreszta sam chleb tez sie kruszy, nie wiem czemu :(

pzdr
yenn
mój jak się kruszy, to znak, że za mało dostał oleju.
A skórkę zawsze smaruję zółtkiem zmieszanym z łyżką wody. Tylko tak grubo. Wydaje mi się też, że olej np. słonecznikowy lepiej się spisuje niż oliwa z oliwek.

yenulka

Member
Lis 16, 2004
4,354
1
0
czy w takim razie powinnam dawac wiecej oleju niz jest w przepisie? bo mnie sie wszystkie chleby krusza, a daje oleju jak w przepisie - tzn. daje oliwe z oliwek, moze faktycznie przestawic sie na olej?

pzdr
yenn

JotHa

Member
Wrz 20, 2004
22,942
0
36
Yenulko, ja przewaznie tez, jesli daje, to oliwe z oliwek, chociaz i zwykly olej tez wlewalam. Jednak czesc chclebow robilam w ogole bez tluszczu - czesto przez zwykle zapomnienie ;)
To ma cos wspolnego z iloscia maki, drozdzy i wody... Ale szczegolow nie pamietam.

Paulinka

Member
Wrz 18, 2004
4,774
0
0
A co można zrobić jak się nie ma mąki żytniej?? Całą dzielnicę przelatałam w mrozie z ciężkimi siatami, i ni ma :cry: Maślankę mam, drożdże mam, i wszystko nastawione na pieczenie tylko nie ma tej mąki okropnej, tylko i jedynie pszenna
icon_sad.gif

ja się tak nie bawię. Wszystko mi w pieczeniu ostatnio nie idzie. Jeszcze trochę i dam sobie spokój
icon_sad.gif
icon_sad.gif
:evil:

Paulinka

Member
Wrz 18, 2004
4,774
0
0
nie mam ani razowej pszennej, ani chlebowej
icon_sad.gif

no nic, dodam więcej zwykłej, sypnę więcej płatków i dam znać jak wyszło. Ale mam złe przeczucia....

snoo

Member
Lut 17, 2005
28
0
0
Chlebek jest pyszy! Zamiast mąki chlebowej dodałam pszennej razowej, zgodnie z poradami. Wyszedl ciut mokrawy w środku (nastepny przetrzymam dłużej w piekarniku), piekłam go w keksówce i chyba również dodałam za mało oliwy, bo troszke się kruszy. Ale jest pyszny! :roll:

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy