Ciasteczka anyżkowe-badeńskie

viki-nka

Member
Wrz 5, 2010
150
0
0
Jest to małe nasionko z jednym wąsikiem, jest jakieś takie szarawe - zmieliłam w elektrycznym młynku do kawy, wyszedł szaro-bury proszek, ale w cieście spełnia swoje zadanie
icon_biggrin.gif
.
 

viki-nka

Member
Wrz 5, 2010
150
0
0
Chciałabym zrobić te ciasteczka z przepisu Bea, ale nie wiem co to kirsch - wódka czy wino, a może jakaś nalewka - w temacie % jestem zielona jak wiosenny szczypiÓr
icon_biggrin.gif
.
Pomóżcie kobietki, bo święta bez anyżków, to nie święta
icon_frown.gif
.
 

Giraffa

Member
Paź 21, 2009
255
0
0
Uwielbiam te ciasteczka, z prawie identycznego przepisu piekę co roku springerle. Wczoraj zrobiłam, ale nie do końca są takie jakbym chciała, przed pieczeniem miały takie ładne odciśnięte wzorki a w czasie pieczenia porobiły sie jakieś bąbelki i juz nie są tak idealnie
icon_sad.gif
Mam nadzieję, że przynajmniej w smaku nie zawiodą
icon_smile.gif
 

chachu

Member
Paź 24, 2008
772
0
0
Zrobione!! Jutro do piekarnika!! I powiem że surowe ciasto jest super
icon_mrgreen.gif
jest szansa że będą ulubione!!
Ciekawam ,ciekawam!! Jedno mnie tylko zastanawia , to że one będą twarde
gruebel_2.gif
. Oby tylko moje marne uzębienie je zniosło bo kurka muszę się pilnować a coś się obawiam że się na nie rzucę. To nic, dam radę, będę maczać w czymś
rofl.gif

Do jutra
wink.gif
 

Janka

Member
Mar 19, 2005
4,557
1
0
Wyciągam ,bo napaliłam się na nie jak Hermanowa koza
icon_redface.gif
i mam zamiar je zrobić.
Po niedzieli to będzie,ale będzie na mur beton
icon_lol.gif
 

Janka

Member
Mar 19, 2005
4,557
1
0
Bardzo dobre,w tygodniu przed świętami zrobię jeszcze raz i będą miały ładniejsze kształty.
Przyznam szczerze że wczoraj wcale się nie starałam
icon_redface.gif
ale teraz się przyłożę
bussi.gif

bad1.jpg
 

Załączniki

  • bad1.jpg
    bad1.jpg
    28.3 KB · Wyświetleń: 1

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
33,925
6,344
113
Piękne!
Mam na nie ochotę od dawna, ale nie cierpię anyżku.
Jak myślicie, czym można byłoby go tu zastapić?

EDIT:
Już wiem!
Margot @ 25 Oct 2007 napisał:
index.php?act=findpost&pid=609691waniliowe:
anyzek zastapic 2 laskami wanilii (ziarenka z srodka )
rozwalkowac ciasto i wycinac ksztalty foremkami

pomaranczowe:
anyzek i kirsch zastapic 2 lyzkami kandyzowanej skorki pomaranczowej (bardzo drobno posiekanej) i 2 lyzki Grand Marnier

z rodzynkami i orzechami:
do ciasta dodac 75g rodzynek, 50g orzeszkow piniowych i 50g pistacji (przed dodaniem maki)
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Margot

Well-known member
Cze 24, 2005
16,728
603
113
Janka , one zawsze są śliczne , taki typ
icon_mrgreen.gif


Joanno , waniliowe mnie tez kuszą
zahnlos.gif
,ale najwięcej i tak będzie anyżkowych ,ale o gustach wiadomo, że się nie dyskutuje
icon_wink.gif


Poserbaby, ja upajam się miłością do nich od kilkudziesięciu lat
 

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
33,925
6,344
113
Zrobiłam, jutro rano będę piec.
Strasznie koślawe mi wyszły, a do tego chude i piegowate (za krótko męłłam wanilię).
Mam nadzieję, że i u mnie zrobi się taka piankowa warstwa na wierzchu jak u Janki.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
33,925
6,344
113
Nieco się w pieczeniu wygładziły, ale dalej pokraczne są.
Nic to jednak, bo w smaku pyszne.
Schowałam do puszki sama przed sobą...
icon_smile.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy