Ciasteczka maślane

Jini

Member
Lis 8, 2005
88
0
0
planuję zrobić takie ciasteczka na sobotę - chciałabym zeby były w kształcie dyni (mam juz foremki) tylko jak zrobić pomarańczowy lukier?
icon_biggrin.gif

czy można dodać coś naturalnego do zwyklego lukru (kurkumę? szafran?) czy lepiej nie eksperymentować tak tylko kupić gotowy barwnik - co radzicie?
 

Tobatka

Member
Lut 7, 2006
3,700
0
0
Zrobiłam po raz kolejny... Z braku czasu pół porcji poszło pod wałek od razu, druga połowa leży w zamrażarce...
Wyszło nam akurat tyle ciastek, żeby zaspokoić chętkę na coś słodkiego
icon_smile.gif

I znowu jestem zadowolona z przepisu
icon_smile.gif


 

Vidarka

Member
Kwi 4, 2007
6,637
0
0
skad masz takie foremki gwiazdkowe-no skad???
cry_1.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

katarzynka

Member
Wrz 13, 2004
1,003
0
0
zrobilam. pyyyyyszne sa
icon_smile.gif
 

Tobatka

Member
Lut 7, 2006
3,700
0
0
Tobatka @ 23 Nov 2008 napisał:
index.php?act=findpost&pid=779704Zrobiłam po raz kolejny... Z braku czasu pół porcji poszło pod wałek od razu, druga połowa leży w zamrażarce...
Sobie przypomniałam o zalegającej w zamrażarce drugiej połówce ciasta
icon_smile.gif
Postanowiłam zrobić coś w rodzaju babeczek czy tartaletek (sama nie wiem, co zrobiłam
icon_smile.gif
) nadzianych jabłkami szarlotkowymi, co mi zostały po obiedzie z dnia poprzedniego (ryż na słodko był
icon_smile.gif
).

I oto pyszny efekt:



Z resztek zrobiliśmy z Piotrkiem motylki i gwiazdki, które wrzuciliśmy do prezentu urodzinowego koleżance Piotrka
icon_smile.gif




Dziękuję, Bajaderko, za ciasto zalegające, a tak pysznie pasujące do moich eksperymentów na szybko
icon_smile.gif



PS. Vidar, przepraszam - nie widziałam Twojego pytania.. Foremki zakupiłam chyba ze 2 lata temu na necie - oczywiście wszystko przez cinowe koleżanki, które takie foremki posiadały. Nawet nie pamiętam (aj wstyd mi
icon_sad.gif
), kto mi wtedy pomógł w zakupie.....
 

Lud_

Member
Maj 19, 2008
1,368
0
0
Zrobiłam i podobnie jak kiedyś Beata nieco się rozczarowałam. Ciasto faktycznie bardzo wdzięczne w obróbce, ale jeśli chodzi o smak, liczyłam na coś innego... Są twardawe, wolałabym bardziej kruche i maślane. Zostanę przy ciastkach z innych proporcji.
icon_smile.gif
 

kurczakos

Member
Gru 12, 2006
7
0
0
A ja jako, że nie miałam akurat ekstraktu waniliowego to dodałam trochę skórki z cytryny i sok z połówki i wyszły super
icon_smile.gif

Pierwszy raz robiłam je jakieś trzy lata temu, dzisiaj naszła mnie wielka ochota na ciasteczka i odszukałam ten przepis, wyszły idealnie takie jak trzy lata temu
icon_smile.gif
 
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy