Ciasteczka z maslem orzechowym
1/2 kostki masla, temperatura pokojowa
1/2 szklanki masla orzechowego
1/2 szklanki cukru brazowego
1 jajko
2 lyzki mleka
1 lyzeczka ekstraktu z wanilii
1 3/4 szklanki maki
1 lyzeczka sody oczyszczonej
szczypta soli
cukier, okolo 1/2 szklanki
czekoladowe kisses lub gwiazdki
Piekarnik rozgrzac do 190ºC.
Maslo, maslo orzechowe i cukier dobrze utrzec mikserem az masa bedzie puszysta i jasna. Dodac jajko, mleko i wanilie i wymieszac. Make polaczyc z soda i sola, dodac do ciasta i dobrze wymieszac. Ciasto bedzie bardzo miekkie - takie ma byc!
Cukier wsypac do miseczki. Ciasto ksztaltowac w kulki wielkosci orzecha wloskiego, obtaczac je w cukrze i ukladac na blasze. Piec okolo 8-10 minut, az brzegi zaczna sie lekko zlocic. Wyjac z piekarnika i natychmiast lekko wcisnac w srodek po jednej czekoladce. Zostawic na drucianej siateczce az czekolada stwardnieje.
1/2 kostki masla, temperatura pokojowa
1/2 szklanki masla orzechowego
1/2 szklanki cukru brazowego
1 jajko
2 lyzki mleka
1 lyzeczka ekstraktu z wanilii
1 3/4 szklanki maki
1 lyzeczka sody oczyszczonej
szczypta soli
cukier, okolo 1/2 szklanki
czekoladowe kisses lub gwiazdki
Piekarnik rozgrzac do 190ºC.
Maslo, maslo orzechowe i cukier dobrze utrzec mikserem az masa bedzie puszysta i jasna. Dodac jajko, mleko i wanilie i wymieszac. Make polaczyc z soda i sola, dodac do ciasta i dobrze wymieszac. Ciasto bedzie bardzo miekkie - takie ma byc!
Cukier wsypac do miseczki. Ciasto ksztaltowac w kulki wielkosci orzecha wloskiego, obtaczac je w cukrze i ukladac na blasze. Piec okolo 8-10 minut, az brzegi zaczna sie lekko zlocic. Wyjac z piekarnika i natychmiast lekko wcisnac w srodek po jednej czekoladce. Zostawic na drucianej siateczce az czekolada stwardnieje.
