Ciasteczka z maslem orzechowym

bajaderka

Member
Wrz 14, 2004
4,063
3
0
Ciasteczka z maslem orzechowym

1/2 kostki masla, temperatura pokojowa
1/2 szklanki masla orzechowego
1/2 szklanki cukru brazowego
1 jajko
2 lyzki mleka
1 lyzeczka ekstraktu z wanilii
1 3/4 szklanki maki
1 lyzeczka sody oczyszczonej
szczypta soli

cukier, okolo 1/2 szklanki
czekoladowe kisses lub gwiazdki

Piekarnik rozgrzac do 190ºC.
Maslo, maslo orzechowe i cukier dobrze utrzec mikserem az masa bedzie puszysta i jasna. Dodac jajko, mleko i wanilie i wymieszac. Make polaczyc z soda i sola, dodac do ciasta i dobrze wymieszac. Ciasto bedzie bardzo miekkie - takie ma byc!
Cukier wsypac do miseczki. Ciasto ksztaltowac w kulki wielkosci orzecha wloskiego, obtaczac je w cukrze i ukladac na blasze. Piec okolo 8-10 minut, az brzegi zaczna sie lekko zlocic. Wyjac z piekarnika i natychmiast lekko wcisnac w srodek po jednej czekoladce. Zostawic na drucianej siateczce az czekolada stwardnieje.

img55584vo.jpg

bajaderka

Member
Wrz 14, 2004
4,063
3
0
:mrgreen:

W smaku sa bardzo smaczne, sypkie i kruche z lekkim posmaczkiem masla orzechowego - a najlepsze jeszcze kiedy czekolada calkowicie nie zastygnie, tylko jest taka polplynna, mniaaaam

bajaderka

Member
Wrz 14, 2004
4,063
3
0
Obiecuje, ze juz przestane :mrgreen:

Ale jak lubiecie maslo orzechowe, to naprawde polecam, zrobcie
icon_smile.gif

Basiuka

Member
Sty 17, 2005
81
0
0
A ja chciałam zrobić te ciasteczka, bo mam zapas masła orzechowego, ale nigdzie nie moę dostać takich czekoladek
icon_sad.gif
macie koncepcję czym je zastapić???

A może uda się kawałek czekolady w środek włożyć i zawinąć w ciasto, co????

A tak apropos, czy masło orzechowe po otwarciu przechowujecie w lodówce, bo wydaje mi się to logiczne, ale na etykciecie napisane jest, że nie przechowywać w lodówce :<

bajaderka

Member
Wrz 14, 2004
4,063
3
0
Moze byc kawalek czekolady, ale tylko wetknij go w srodek po upieczeniu - chyba widzialam takie czekoladowe pastylki, moze nie takie wysokie jak amerykanskie kisses, ale w kazdym razie okragle - chyba by sie nadaly
icon_smile.gif

Masla orzechowego nie powinno sie przechowywac w lodowce
icon_smile.gif

Małgoś.dz.

Member
Paź 25, 2004
4,687
1
0
Retyyyy, uwielbiam masło orzechowe. Te ciasteczka muszą być boskie...i mega - tuczące. :mrgreen:

Basiuka, a może nadałyby się takie czekoladki co można je kupić pod nazwą "Owoce morza"? Niektóre mają właśnie dość owalne kształty i też są w wersji biało - czarnej.
icon_smile.gif

Paulinka

Member
Wrz 18, 2004
4,774
0
0
A może takie gwiazdeczki mleczne malutkie... kurna jak to leciało... albo Milki, albo Alpen Gold... takie jak Kinder Czekolada (mleczne nadzienie oblane mleczną czekoladą) tylko w kształcie gwiazdek... może fajne wyjść

jeju a ja na diecie :dump: :cry: :cry: :cry:

Paulinka

Member
Wrz 18, 2004
4,774
0
0
Właśnie siedzi u mnie w piekarniczku pierwsza partia małych kuleczek :lol: nie mam czasu obtaczać je w cukrze więc dałam troche więcej do środka i kisses tez nie mam ale mam nadz że i tak będą pyszne :lol:

samo ciasto jest takie cudowne w konsystencji, mięciusieńka plastelinka jak wnętrze milky wayów :lol: :lol: takie tłuściutkie że w ogóle się nie lepi do palca ani miski ;) super się rolkuje i w ogóle
icon_smile.gif
aha i masło dałam prosto z lodówki i też było ok.

dam znać jak wyszło :cheers:

Paulinka

Member
Wrz 18, 2004
4,774
0
0
jeju takie ładne zdjęcia miałam i niechcący skasowałam :evil: :evil: :evil:

:cry: :cry: :cry: :cry: :cry: :cry: :cry: :cry: :cry: :cry: :cry: :cry: :cry: :cry: :cry: :cry: :cry: :cry: :cry: :cry:

:ugly:

K**** mać :roll:

potem zrobie może inne bo teraz musze lecieć, ide na ustawke z przyjaciółmi i zaniosę im parę ciasteczek :mrgreen:

Paulinka

Member
Wrz 18, 2004
4,774
0
0
a tak w ogóle to ciasteczka PYYYYSZNE!!!

bardzo szybko się robi, mało naczyń się brudzi, pieką sie niesamowicie szybko- ja, taka ślamazara co to spędzam w kuchni pare godzin za jednym zamachem, zaczęłam robić je o 11.15 a ostatnią partie wyjęłam o 12.05!!

Ciasteczka są w dodatku super smaczne, pachną niesamowicie (może tak mi smakują bo ja przepadam za masłem orzechowym :mrgreen: ) i mają śliczny kształt, kuleczki rozlały się ale tak jak trzeba i wyglądają jak sklepowe (no, wyglądałyby gdyby były równej wielkości :mrgreen: )

Bajaderko kolejny cudny przepis na ciasteczka i kolejna szóstka ode mnie dla Ciebie :herz:

bajaderka

Member
Wrz 14, 2004
4,063
3
0
Paulinko - miod na moja dusze
icon_smile.gif
A juz myslalam, ze nie znajda amatora, a takie przeciez sa dobre ;)

Bardzo, bardzo sie ciesze, ze ci smakowaly :mrgreen:

Paulinka

Member
Wrz 18, 2004
4,774
0
0
No znalazły ciasteczkowego amatora, a jakże :mrgreen:

a zdjęć zrobić już nie zdążyłam, bo ciastka znikły podczas mojej nieobecności :dontknow: :mrgreen:

Malgosimi

Member
Gru 22, 2004
22,404
0
0
hm... a czym zastąpić te buziaczki?

Małgoś.dz.

Member
Paź 25, 2004
4,687
1
0
Mogę pochwalić się swoimi?
Nie przyozdabiałam czekoladkami, w ramach cięcia kalorii. Ale i bez nich są super smaczne.

ciasteczkazmasemorzechowym12qa.jpg

Są absolutnie przepyszne, bardzo takie kruchutkie, ale ta kruchość dopiero w ustach się objawia. No i same rozpływają się w buzi.
Bajaderko super pomysł na ciasteczka!

Zrobiłam tylko z jednej porcji (wyszło mi 30 kuleczek) i cos czuję, że jutro juz ich nie będzie. :lol: Następnym razem upiekę z porcji podwójnej, a moze i nawet potrójnej.

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy