lislawa @ 21 Feb 2006 napisał:index.php?act=findpost&pid=248513Zrobiłam je kiedyś i miałam gigantyczny, monstrualny wręcz zakalechhehe no to sie założe, że mój większy...w zasadzie w 95% jest to zakalec, oprócz skórkiprzepyszny zakalec;D
Eve.eire @ 1 Sep 2008 napisał:
Eve.eire @ 1 Sep 2008 napisał:index.php?act=findpost&pid=745117Zrobilam wczoraj![]()
Pieklam w szerszej blaszce.
I jak smakowało ? Bo zdjęcie wygląda apetycznie![]()
hazo @ 12 Sep 2006 napisał:index.php?act=findpost&pid=361810U mnie zakalca nie było, ale mam taki przepis na ciasto bananowe, które wg mnie jest lepsze i łatwiejsze. Zawsze się udaje, a wiele razy i ja i moja córka (która dopiero stawia pierwsze kroki w kuchni) je robiłyśmy.
4 duże banany
1 szklanka cukru
1,5 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1/3 kostki masła
1 jajko
Banany rognieść niezbyt dokładnie (mają być grudki - nie miksować). Dodać cukier, mąkę, sodę, jajko i szybko wymieszać łyżką. Dodać roztopione i ostudzone masło i ponownie wymieszać. Piec w formie do keksu (posmarowanej i posypanej bułką tartą) około 1 godziny (czasami ciut dłużej) w temp. 160 stopni C na ciemnobrązowy kolor.
W oryginale jest to przepis na muffinki bananowe podany przez Jagę Hupało w jakiejś gazecie kilka lat temu.Nie jest złe, ale mnie nie urzekło. A może po prostu nie lubię stricte bananowych ciast. 2/3 szkl cukru na te proporcje zdecydowanie wystarczą, moim zdaniem.
Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.
W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.