Ciasto bananowe Marty Gessler

Liska

Member
Lis 27, 2004
3,631
0
0
W oryginale nazywa się: Chleb bananowy, ale dla mnie jest to jedno ze smaczniejszych ciast - wilgotne i aromatyczne, a do tego łatwe w przygotowaniu. Ja robię je w blenderze.
Radzę cukier dodawać do smaku, bo dla niektórych podana w przepisie ilość, to zbyt wiele słodyczy.



Składniki:
500 g dojrzałych bananów, 125 g płynnego miodu, 2 średnie jajka, 125 g masła, 125 g cukru, 250 g mąki, 1/2 łyżeczki cynamonu, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 50 g wiórków kokosowych, masło do smarowania blaszki


Sposób przyrządzania:
Zmiksować w blenderze banany z miodem i jajkami na gładką masę. Utrzeć masło z cukrem, aż będzie puszyste. Przez sito przesiać mąkę, cynamon, proszek do pieczenia i dodawać po łyżce do masła z cukrem na zmianę z masą bananową, aż wszystkie składniki dobrze się połączą. Wymieszać z wiórkami kokosowymi i przełożyć do posmarowanej masłem blaszki. Piec około godziny (180 st. C), aż chleb będzie miał chrupiącą skórkę. Podawać pocięty w kromki.

:banana:
 

Iguana

Member
Wrz 13, 2004
7,631
0
0
W jakiej foremce? Keksówka czy płaska blacha? Jak płaska to jak duża zeby ne było zbyt cienkie?
 

Iguana

Member
Wrz 13, 2004
7,631
0
0
:oops: znowu zapomnaiłam napisac jak smakowało :dump:

Wspaniałe ciacho bardzo aromatyczne i dobre nawet następnego dnia. Dzieki Lisko za przepis :blume:

Banany wazyłam chyba przed obranie... o ile wogóle :mrgreen:
 

AgusiaH

Member
Wrz 20, 2004
3,054
0
0
Pyszne ciasto. Absolutnie moje ulubione ciasto bananowe - dodatek ukochanego kokosu bardzo mnie do niego przekonal.
icon_smile.gif


bananliskisend9md.jpg
 

Malgosimi

Member
Gru 22, 2004
22,404
0
0
o maj! jakie piękne!!!!!!!
 

ZielonyKot

Member
Lut 25, 2005
422
0
0
właśnie zrobiłam, ale niestety, niestety - zupełnie mi nie wyszło usiadło, w środku jest zbyt mokre chyba... tyle, że pięknie pachnie. no nic, może kiedyś zrobię drugie podejscie ;)
 

Lis

Member
Lip 29, 2005
13,335
0
36
Zrobiłam je kiedyś i miałam gigantyczny, monstrualny wręcz zakalec :mrgreen: Nie pamiętam żeby udało mi się kiedys osiagnąć cos tak imponującego :lol: Ale muszę stwierdzić, że ten zakalec był bardzo smaczny, słodki i bananowy.
 

Lis

Member
Lip 29, 2005
13,335
0
36
Nigdy w życiu nie udało mi się zrobić udanego (czyli niekluchowatego) ciasta bananowego. A robiłam z różnych przepisów (ten był pierwszy, więc wyjątkowo utkwił mi w pamięci :lol: ). Pewnie to moja aura jest niesprzyjająca bananowym wypiekom ;) Mimo tych niepowodzeń bardzo lubię takie ciasta, ale cena bananów zniechęca mnie do dalszych prób.
 

Lis

Member
Lip 29, 2005
13,335
0
36
Chceeeeee, chceeeee :mniam:
No, moje wyglądało zdecydowanie bardziej ciężkawo, rzekłabym, że wręcz solidnie :mrgreen:
W moim sklepie banany są zielone i kosztują 6-7 zł
icon_sad.gif

Buu, już czuję ten zapach :cry:
 

AgusiaH

Member
Wrz 20, 2004
3,054
0
0
A ja wam powiem, ze to ciasto bylo moim pierwszym bananowym bez zakalca, bo wczesniejsze moje dokonania byly podobne do doswiadczen Lislawy.

A to mnie wlasnie mile rozczarowalo.
icon_smile.gif


Tak sobie dumam - moze efekt od rodzaju i dojrzalosci bananow zalezy....