Ciasto bananowe Marty Gessler

hazo

Well-known member
Contributor
Lis 13, 2005
7,040
147
63
Trochę się bałam zrobić przeczytawszy o zakalcach, ale raz się żyje...
Tak wyszło:

rne006rl3.jpg


Zapach cudowny, nie mogłam się doczekać wystygnięcia i spróbowałam mocno ciepłe. Wspaniałe :!:

rne007er8.jpg


Piekłam w silikonowej keksówce, ale następne zrobię w zwykłej teflonowej. Ja jednak chyba wolę piec w tradycyjnych. :lol:
 

kermidt

Moderator
Członek ekipy
Wrz 17, 2004
44,979
2
0
proszek do pieczenia

one jakby mialy rozna moc
jak nie mam Oetker'a to tujeszych (magic powder czy cos takiego czesto daje do poltora raza podanej w przepisie porcji)

i druga rzecz - jak sie polaczy sypkie z mokrymi to trzeba jak najszybciej do pieca. Wyglada jakby ten proszek od razu zaczynal reagowac i im pozniej sie dotrze do piekarnika tym gorzej wyrasta.
 

yoanka

Member
Maj 14, 2006
1,077
0
0
U mnie też zakalec
cry_1.gif
Czy powodem może być za mało utarte masło? Bo teraz mi się przypomniało, że nie doczytałam i tylko chwilę utarłam je z cukrem
denknach.gif

I piekłam godzinę. Może to za krótko...
 

hazo

Well-known member
Contributor
Lis 13, 2005
7,040
147
63
U mnie zakalca nie było, ale mam taki przepis na ciasto bananowe, które wg mnie jest lepsze i łatwiejsze. Zawsze się udaje, a wiele razy i ja i moja córka (która dopiero stawia pierwsze kroki w kuchni) je robiłyśmy.

4 duże banany
1 szklanka cukru
1,5 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1/3 kostki masła
1 jajko
Banany rognieść niezbyt dokładnie (mają być grudki - nie miksować). Dodać cukier, mąkę, sodę, jajko i szybko wymieszać łyżką. Dodać roztopione i ostudzone masło i ponownie wymieszać. Piec w formie do keksu (posmarowanej i posypanej bułką tartą) około 1 godziny (czasami ciut dłużej) w temp. 160 stopni C na ciemnobrązowy kolor.

W oryginale jest to przepis na muffinki bananowe podany przez Jagę Hupało w jakiejś gazecie kilka lat temu.
 

alice

Member
Wrz 13, 2004
857
0
0
U mnie też zakalec. Smak ciekawy , ale dolna część z zakalcem (usiadło po upieczeniu). Jak widac to nie przypadek i nie należę do grona szczęśliwców, którym to ciasto wychodzi. Nie będę więcej robić bo nie jest tak dobre żeby marnować energię na walkę z zakalcem.
 

kika

Member
Wrz 17, 2006
152
0
0
chlebek_babanowy.jpgDzień dobry! To mój pierwszy raz na tym forum wiec po pierwsze witam wszystkich serdecznie:)
Przed chwileczką upiekłam to ciasto i stwierdzam, ze jest absolutnie pyszne i że warto je piec. U mnie obyło się bez zakalca, być może uda mi się przy odrobinie szczęścia dołączyc zdjęcie. Pozdrawiam!
 

Załączniki

  • chlebek_babanowy.jpg
    chlebek_babanowy.jpg
    68.9 KB · Wyświetleń: 0

Iguana

Member
Wrz 13, 2004
7,631
0
0
hazo @ 12 Sep 2006 napisał:
index.php?act=findpost&pid=361810U mnie zakalca nie było, ale mam taki przepis na ciasto bananowe, które wg mnie jest lepsze i łatwiejsze. Zawsze się udaje, a wiele razy i ja i moja córka (która dopiero stawia pierwsze kroki w kuchni) je robiłyśmy.

4 duże banany
1 szklanka cukru
1,5 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1/3 kostki masła
1 jajko
Banany rognieść niezbyt dokładnie (mają być grudki - nie miksować). Dodać cukier, mąkę, sodę, jajko i szybko wymieszać łyżką. Dodać roztopione i ostudzone masło i ponownie wymieszać. Piec w formie do keksu (posmarowanej i posypanej bułką tartą) około 1 godziny (czasami ciut dłużej) w temp. 160 stopni C na ciemnobrązowy kolor.

W oryginale jest to przepis na muffinki bananowe podany przez Jagę Hupało w jakiejś gazecie kilka lat temu.
Proponuje dla nowego przepisu nowy temat zakładac bo tu zginie w toku romowy nad tytułowym przepisem.

Strasznie sie cieszę że udało mi sie odnaleźć dawno nie zastosowany przepis
mniam.gif
... zabieram sie za próbowanie wersji z bananów rozmrożonych. Nawet jak wyjdzie zakalec to i tak zjemy :D i to z apetytem.
 

Pimpek

Member
Lis 30, 2005
1,641
0
0
Zrobiłam dzisiaj pierwszy raz ale korzystałam z przepisu na tej stronie, który jest identyczny z przepisem Hazo
http://www.elise.com/recipes/archives/001465banana_bread.php

Wyszło super

ciasto_bananowe.jpg

Nie ma zakalca i jest pyszne, wilgotne i aromatyczne.
Piekłam 5o min.

uuu, zdjęciejakieś nieostre, ale uwierzcnie mi na słowo
fiesgrins.gif
 

Załączniki

  • ciasto_bananowe.jpg
    ciasto_bananowe.jpg
    36.6 KB · Wyświetleń: 0
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Akulka

Member
Gru 28, 2005
29,115
0
0
Wierzymy
icon_mrgreen.gif
A jednak banany znalazły soje miejsce przeznaczenia
icon_wink.gif
 

Pimpek

Member
Lis 30, 2005
1,641
0
0
No koniecznie musiały znaleźć bo inaczej zginęły by w koszu
fiesgrins.gif


A poza tym proszę mi nie wyciągać tego wątku na wierzch bo wsadziłam do lodówki i staram sie zapomnieć i prawie mi się już udało a tu masz... w oczy mi rzucacie
icon_lol.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

joannas

Moderator
Członek ekipy
Wrz 20, 2004
13,025
0
0
hazo @ 12 Sep 2006 napisał:
index.php?act=findpost&pid=361810U mnie zakalca nie było, ale mam taki przepis na ciasto bananowe, które wg mnie jest lepsze i łatwiejsze. Zawsze się udaje, a wiele razy i ja i moja córka (która dopiero stawia pierwsze kroki w kuchni) je robiłyśmy.

4 duże banany
1 szklanka cukru
1,5 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1/3 kostki masła
1 jajko
Banany rognieść niezbyt dokładnie (mają być grudki - nie miksować). Dodać cukier, mąkę, sodę, jajko i szybko wymieszać łyżką. Dodać roztopione i ostudzone masło i ponownie wymieszać. Piec w formie do keksu (posmarowanej i posypanej bułką tartą) około 1 godziny (czasami ciut dłużej) w temp. 160 stopni C na ciemnobrązowy kolor.

W oryginale jest to przepis na muffinki bananowe podany przez Jagę Hupało w jakiejś gazecie kilka lat temu.
Hazo, ciasto z twojego przepisu robi się błyskawicznie i jest wspaniałe. Dzięki za przepis.
mniam.gif
 

spider523

Member
Lis 11, 2007
110
0
0
To moje pierwsze ciasto z przepisu cinowego
icon_smile.gif

zrobiłam z przepisu hazo, bo przekonały mnie słowa, że jest łatwiejsze
icon_mrgreen.gif

Wyszło super, wilgotne, nie opadło (tego się bałam najbardziej, bo mi prawie każde ciasto siada).
aaaaaa, ja sypnęłam jeszcze ze dwie garście wiórków kokosowych.
A wyszło mi tak:
 

Załączniki

  • SNV37391.JPG
    SNV37391.JPG
    232.5 KB · Wyświetleń: 0
  • SNV37392.JPG
    SNV37392.JPG
    223 KB · Wyświetleń: 0