Ciasto ciepnięte/ ciepane

Basiuka

Member
Sty 17, 2005
81
0
0
Basiuka, ale piękne... Aż nie chce się wierzyć, że takie szybkie w przygotowaniu.
Mi też nie chciało się wierzyć
icon_smile.gif

Przygotowanie ciasta i blachy - 10 minut
pieczenie - 15 minut

zrolowanie i polanie rozpuszczoną czekoladą - 5 minut
... i ciasto gotowe :mrgreen:

Chyba rok temu wydrukowałam ten przepis (jeszcze na mniamie) i czytając komentarze bałam się, że też mi nie wyjdzie, albo coś zapsuję, a tu taka niespodzianka :cheers:

POLECAM.

margolcia

Member
Lis 9, 2004
2,019
0
36
przyznam się bez bicia, że nie przeczytałam całego wątku :oops: ale objaśnijcie mi proszę: jak zwinąć w roladę te 3 placki, które mam upiec
icon_sad.gif
? technicznie jestem sobie w stanie wyobrazić robienie rolady z jednego dużego kawałka (tzn. placka upieczonego na blaszce z wyposażenia kuchenki), ale te trzy to chorobcia ni jak mi się w roladę nie potrafią wyobrazić :oops: :oops:

margolcia

Member
Lis 9, 2004
2,019
0
36
Lidka =- dzięki za ten przepis! zrobiłam, zrolowałam i bardzo fajnie wygląda i smakuje. Powiem szczerze, że podchodziłam do robienia tego ciasta z pewną dozą nieśmiałości, ale okazało się banalnie proste w wykonaniu i jednocześnie efekt jest imponujący. niestety nie mogę się pochwalić fotką, bo nie mam czym jej zrobić, ale jest na prawdę superoskie! Dzięki Lidka!
icon_smile.gif

belle

Member
Wrz 15, 2004
1,377
0
0
owieczka :mrgreen: niemoglas nie :lol: no nie wytrzymac i zdjecia dla wzrokowca nie wstawiac ;)
a teraz slysze ktos mi siedzi na ramieniu i mowi no idz :mrgreen: no idz rob to ciasto :dump:
pieknie ci to wyszlo
mniam

belle

Member
Wrz 15, 2004
1,377
0
0
a dlaczego sie pieklo tak dlugo??
mniejsza blaszke mialas czy co ??
od czego to zalezy
wyglada to bardzo apetycznie
ja wlasnie szykuje skladniki ;)

owieczka

Active member
Wrz 17, 2004
1,444
25
48
Pieklam na blaszce z piekarnika, takiej olbrzymiej. Po 17 minutach bylo trzęsące się aczkolwiek rumiane, potem walczylam i patyczkiem nakluwalam i ciagle mokre i trzęsące, wiec wzielam na przetrzymanie az przestalo sie trząść. Łatwo odeszlo od papiero, idealnie sie zwijalo- az sie zdziwilam- pierwszy raz w zyciu zwijalam rolade 8)

Paulinka

Member
Wrz 18, 2004
4,774
0
0
Ale to jak jest trzęsące to jest już ok :lol: ja rozpoznaje czy jest upieczone czy nie, jak się brzegi zaczynają robić chrupkie. A za pierwszym razem czekałam, aż nie będzie trzęsące- spaliłam prawie na amen :lol:

Iguana

Member
Wrz 13, 2004
7,631
0
0
:shock: ale super Owieczko ta rolada mniamc az bym zjadła kawałeczek. Jak ty to robisz zę anwet jakbys szklanke wody fotografowała to zaraz mi sie chce pić :mrgreen:

To ciasto to chyba ma juz cała galerie swoich zdjęc... prawie jak emigrant :!:

BeataSz

Member
Wrz 23, 2004
10,244
3
38
Owieczko, ta rolada u Ciebie wygląda jakby czekoladą była nafaszerowana! Prawda to czy tylko takie złudzenie? Chyba znów ją zrobię, tylko tak myślę, czy nie posmarować przed zwijaniem jakąś marmoladą :denknach:

belle

Member
Wrz 15, 2004
1,377
0
0
a ta rolada nie jest czasem polana czekolada i posypana kokosem (ja taka zrobilam w sobote i juz tylko wspomnienie zostalo :roll: :mrgreen:

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy