Ciasto ciepnięte/ ciepane

MoTyLeK

Member
Lis 26, 2004
170
0
0
czytalam ale to u Paulinki nie wyglada jak smietana ale jak jakas czekolada wiec sie zapytalam :lol:

kasha

Member
Wrz 25, 2004
20,571
3
0
To jest góra ciasta, która jest mocno przypieczona.

lidqa

Member
Wrz 17, 2004
5,856
0
0
Jak ktos lubi ten smak ale nadziewany to podalam placki czeskie. To sie przeklada. Polecam bo ja osobiscie wole to niz ciepane

Graz

Member
Gru 2, 2004
13,816
1
38
Upiekłam ciepane, miała byc rolada, ale zaczęło mi pękać, więc zrobiłam tradycyjne. Ciasto nie przylepiło mi sie ani do miksera, ani do ręki ani do papieru. Teraz odpoczywa, posmarowane śmietaną, polane czekoladą "Jedyna" i posypane orzechami. Poczeka sobie do jutra.

Jotka

Member
Wrz 13, 2004
357
0
0
Ono w ogóle nie powinno stygnąć, roluje się gorące. Ja wyjmuję z pieca, odrywam od pergaminu (można długim szerokim nożem przejechać od spodu gdyby się nie chciało odrywać), smaruję szybko smietaną i zwijam.

katarzynka

Member
Wrz 13, 2004
1,003
0
0
robilam jakis czas temu ale zapomnialam dopisac opinii. teraz nadrabiam zaleglosci
icon_smile.gif

hmmm... co tu duzo mowic. PYYYYYYYYYYYYYYYYYSZNE :!: :!: :!:

mialam lekkiego stresa przy robieniu bo dlugo dlugo ciasto plywalo pod zapieczona skorupka, ale w koncu wszystko wyszlo jak nalezy.

a to fotka. niezbyt pieknie mi wyszlo, ale co tam, poprawie sie nastepnym razem. bo nastepny raz bedzie napewno :!: :mrgreen:

Basiuka

Member
Sty 17, 2005
81
0
0
Ja też upiekłam. Mężowi zachciało się ciasta ok. 19:30. A o 20:00 już kosztowaliśy je ciepłe :oops: Naprawde smaczne i szybkie ciasto. Nie miałam żadnych problemów z wykonaniem. Dałam tylko 4 łyżki miodu, bo ja jestem alergik i bałam się, że mi zaszkodzi, generalnie nie wolno mi miodu. Dlatego wyszło takie jasne pewnie...

yenulka

Member
Lis 16, 2004
4,354
1
0
jaka cudne... tez chce takie, chyba sie w koncu skusze, jak na razie omijalam to ciasto lukiem szerokim :mrgreen:

pzdr
yenn

Iguana

Member
Wrz 13, 2004
7,631
0
0
A czy ja je mogę upiec już dzisiaj jak ma być na sobotę : Hmmm, ciekawe czy by przetrwało :dump:
Spokojnie mozesz dzisiaj piec. ja na niedzielna komunie piekłam w czwartek i było super. Ono tak sobie dojrzewa i co wazne niekoniecznie musi stac w lodówce

Na komunie robiłam z dwu warstw w zwykłej duzej blaszce. Chodizło mi o to zeby wyszły zgrabne małe kawałki bo jak jest duzy wybór słodkości to się ma ochote róznych spróbowac więc nie ma miejsca na duże kawały.

kasha

Member
Wrz 25, 2004
20,571
3
0
Alka, trza było nie wyrywać go, gorące jest najlepsze
icon_biggrin.gif
potem nie jest tak przepyszne ;)

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy