Ciasto ciepnięte/ ciepane

JotHa

Moderator
Członek ekipy
Wrz 20, 2004
22,942
0
36
Smarując śmietaną staram się, by nie było jej dużo w miejscu zaczynania zwijania. Później już leci. Ważne, by w miarę mocno dociskać, na całej długości. Na koniec wkładam roladę w papier, na której się piekła i roluje razem, delikatnie, ale stanowczo turlam, jak walkiem po stole i zostawiam tak do ostygnięcia pilnując, by zlepienie, czyli końcówka ciasta w roladzie wypadło pod spodem.
 

Cinka

Member
Maj 5, 2006
30,543
12
38
Dokładnie jak H-elen pisze - sposób ze zwijaniem i odczekiwaniem jest ok i ma zastosowanie jak najbardziej ale w przypadku rolad biszkoptowych, które są dość suche - zaś ta jest miodowa, lepka, obawiam się że zwinięcie jej bez nadzienia i zostawienie do wystygnięcia skutkowałoby sklejeniem jej na amen.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Cinka

Member
Maj 5, 2006
30,543
12
38
Zwijam roladę zaginając dłuższy bok, wtedy rolada jest długa, porcje ma mniejsze ale jest ich więcej, wygodniej się je je.

 

yrsa

Moderator
Członek ekipy
Sty 3, 2009
27,326
1,617
113
To ja też tak zrobię, dzięki
icon_smile.gif
 

polonistka

Member
Mar 26, 2008
1,963
0
36
No dobra, jest lepiej niż myślałam ;) Gdyby nie ta niewsiąknięta śmietana w środku, byłoby super.
O dziwo nawet młodej smakuje, a ona nie jest wielbicielką ciast. To jednak zabieram do rodziny. TYlko mężowi zostawiłam dziś zadanie polania czekoladą, więc jeszcze różnie może się to skończyć, chyba w życiu tego nie robił
icon_razz.gif
 

MarthaB

Well-known member
Kwi 9, 2009
2,842
64
48
Dwuletnia przerwa? Błąd! Dziewczyny upiekłam dzisiaj to ciasto, super szybkie i bardzo smaczne. Polecam!
 

hazo

Well-known member
Lis 13, 2005
8,362
1,445
113
Po przeczytaniu kilkunastu stron tego wątku wczoraj upiekłam to ciasto.
Polewa na bazie likieru Frangelico posypana pokruszonymi orzechami włoskimi.
Szczerze powiem, że mnie nie zachwyca tak, jak większość osób, które piekły i o nim tu pisały.
Da się zjeść, ale bez szału.

ciasto_ciepane_Lidqi.jpg
 

Załączniki

  • ciasto_ciepane_Lidqi.jpg
    ciasto_ciepane_Lidqi.jpg
    52.1 KB · Wyświetleń: 4

Maryna

Moderator
Sty 5, 2006
7,979
0
0
Chyba właśnie chodzi o proces pieczenia. Ja upiekłam z ciekawości po przeczytaniu wątku chyba dwa razy i więcej do ciasta nie wracałam. Nie jest jakies nadzwyczajne ale warto upiec żeby mieć pojęcie o innym smaku i innym sposobie przyrządzania.
 

Margot

Well-known member
Cze 24, 2005
16,677
517
113
Ja dzisiaj piekę , kiedyś go już piekłam, ale nie pamiętam czy mnie zachwyciło , czy nie , czy było okej ,ale bez ach i och
Upiekę to dam znać jak jest u mnie
ale , ale Marynko kochana jak dobrze ciebie widzieć
 

Maryna

Moderator
Sty 5, 2006
7,979
0
0

hazo

Well-known member
Lis 13, 2005
8,362
1,445
113
Maryno, Tosiu bardzo się cieszę, że swoim wpisem sprowokowałam Cię do odezwania się.
 

Krystyna9

Well-known member
Cze 7, 2007
16,273
2,354
113
odświeżam wątek. Ja tam je lubię sobie podjeść. Ja po prostu lubię ciasta z miodem. Ono jest takie proste do zrobienia, smakuje miodem i nie jest przesłodzone.


20190309_100750.jpg