Ciasto ciepnięte/ ciepane

Cinka

Member
Maj 5, 2006
30,543
12
38
Ja pierwszy gryz wykonuję zaraz po zwinięciu rolady
icon_lol.gif
boki równam
zahnlos.gif
 

Cynamon

Member
Lut 5, 2009
779
0
0
Cinka, długo nie wytrzymałam, ledwo ostygła, już ukroiłam ;p

Naprawdę bardzo dobre. Mocno miodowe, puszyste. Widać cieniutką warstewkę śmietany. Liczę, że jak odleży swoje będzie jeszcze lepsze.
 

imp_act

Member
Maj 12, 2007
3,009
0
0
A ja mam chyba pecha do tego ciasta
icon_sad.gif
. Trzy razy robiłam i mi nie wyszło.
Potrafię zrobić tort piętrowy, a z tak prostym ciastem mam problem.
 

samanta

Member
Sie 19, 2007
16,197
1
0

Justyna77

Member
Wrz 28, 2009
125
0
0
Przeczytałam 10 stron i nie wiedze nigdzie ile tej smietany-mały kubek czy duży?? dzieki z góry za odp.bo ciasto kusi mnie
icon_smile.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Cinka

Member
Maj 5, 2006
30,543
12
38
Śmietany tak na wyczucie, ze 3 pełniutkie łyżki, tyle żeby posmarować całość placka - za dużo nie można bo się go nie zwinie ładnie, śmietana wycieknie bokami i przodem rolady - zwijający się wałek wypchnie nadmiar z przodu. Ona głównie ma za zadanie skleić całość.
 

catparker

Active member
Cze 14, 2007
724
43
28
Jestem na forum już kilka lat i zawsze tylko obserwowałam ten wątek z zaciekawieniem a sama bałam się je upiec
icon_smile.gif
.
Właśnie popełniłam to ciasto, jeju, ale ono jest dobre, jeszcze na ciepło piętki ogryzłam. Zrobiłam w formie rolady.
Razem z córką siedziałyśmy obok piekarnika pilnując żeby się nie spaliło
icon_smile.gif


Szybkie i raczej do częstej powtórki
lecker.gif
 

samanta

Member
Sie 19, 2007
16,197
1
0
Nie zjedzcie całego, zostawcie sobie trochę, a zobaczycie jakie dobre zrobi się za 3-4 dni!
 

MarthaB

Well-known member
Kwi 9, 2009
2,845
65
48
Upiekłam po raz trzeci chyba i... znowu mam ten sam problem co ostatnio, bardzo długo nie chciało się upiec i ... wygląda jak murzynek, trochę za mocno spieczone. Sama nie wiem dlaczego, wszystkie ciasta piekę na tym samy programie, a tutaj powinnam chyba obniżyć temperaturę i zmienić program... Zjeść zjemy, wyrosło bardzo piękne i wysokie, tylko ten kolor...
 

Cinka

Member
Maj 5, 2006
30,543
12
38
U mnie kolor wychodzi różny w zależności od miodu jaki dam. Czasami mam przybrązowione skórki tylko, a czasami całość ma kolor jednolity taki ciemniejszy. Najważniejsze żeby nie było surowe.
 

catparker

Active member
Cze 14, 2007
724
43
28
Mojej rodzinie tak zasmakowało to ciasto, że piekłam je jeszcze trzy razy w ciągu tygodnia
icon_smile.gif


Za pierwszym razem piekłam z miodem spadziowym i wyszło mi bardzo ciemne, zdecydowanie najlepsze było z miodem lipowym albo wielokwiatowym.

20141110_183226_1.jpg
 

Załączniki

  • 20141110_183226_1.jpg
    20141110_183226_1.jpg
    477.2 KB · Wyświetleń: 1