Ciasto ciepnięte/ ciepane

skanna

Well-known member
Mar 21, 2006
4,964
326
83
Sylwia, idę o zakład że to przede wszystkim kwestia blaszki - tak jak pisze Kojka - blaszka na cały piekarnik a i tak potrafi wypłynąć. Daj na tą największa i pilnuj. Z tego co widzę, to czas pieczenia zależy przede wszystkim od piekarnika, u mnie piekło się chyba ponad pół godziny, zanim się upiekło.
Więc na dużą blachę i pilnuj
icon_razz.gif
 

Doruśka

Member
Mar 28, 2006
5,233
0
36
aa ja jak widziałam ze za chwile mi wypłynie to wyłożyłam piekarnik folią ,odpadło szorowanie zwęglonego ciasta ;)
 

skanna

Well-known member
Mar 21, 2006
4,964
326
83
Zwęglone ciasto, moja droga po doskonałym zwęgleniu dobrze się wykrusza, wcale go bardzo nie trzeba szorować
 

sylwia18

Member
Wrz 24, 2005
3,577
0
0
ja mam tylko ta jedną blaszke 40/25 a większej nie kupie bo u mnie w domu ledwo co zjadamy ciasto z tej blaszki którą mam...czyli ciepanego u mnie w domku nie spróbują ;)
 

skanna

Well-known member
Mar 21, 2006
4,964
326
83
Sylwia, ale taka blacha na cały piekarnik to na wyposażeniu kuchenki na ogół się znajduje. Nie masz? Taka płaska, z półtora centymetra głębokości, co to się ją jak półkę bezpośrednio do pieca wsuwa.
 

sylwia18

Member
Wrz 24, 2005
3,577
0
0
hmm ale nie taka srebrna metalowa?? tylko taka normalna "szuflada" ? :mrgreen:
 

Akulka

Member
Gru 28, 2005
29,115
0
0

sylwia18

Member
Wrz 24, 2005
3,577
0
0
a to mam takie trzy :mrgreen: nigdy nawet do głowy mi nie przyszło że mogłabym do tego bezpośrednio wlać ciasto :dump: ale to pewnie dlatego że moja mama tego nigdy nie robiła ;) no to jak mozna w taki sposób to spróbuję jeszcze raz w sobote, w koncu do 3 razy sztuka
 

Paulinka

Member
Wrz 18, 2004
4,774
0
0
Sylwia, ja dokładnie na takiej właśnie blaszce pieke, bo też mam 40x25 i wydawała mi sie za mała na to, żeby zwinąć rolade.
 

sylwia18

Member
Wrz 24, 2005
3,577
0
0

alice

Member
Wrz 13, 2004
857
0
0
Moja wersja ciepanego:
Upiekłam 3 placki. Pierwszy posmarowałam "krówką" z mleka skondensowanego (gotowanego przez 2,5 godz) , przyłozyłam drugi, który posmarowałam powidłami sliwkowymi (z Łowicza - jak dla mnie ich wszystkie dżemy sa najlepsze) i nałozyłam trzeci. Z wierzchu całość posmarowałam tez "krówką" i obsypałam wiórkami kokosowymi uprazonymi na suchej patelni. Pyszne było.

Może kogos zainspiruje.
 

sylwia18

Member
Wrz 24, 2005
3,577
0
0
juz dzisiaj jednak podejmuje sie ostatniej próby :mrgreen: dam znac jak wyszło
 

sylwia18

Member
Wrz 24, 2005
3,577
0
0
Żadne słowa nie wyrażą tego, jak jestem z siebie dumna w tym momencie :mrgreen: Ciacho wygląda pięknie, jak smakuje to napisze później

Akulka Skanna Paulinka dziękuję Wam gorąco za pomoc :bussi:


zvc2lx7dy.jpg
 

Ilona

Moderator
Paź 10, 2004
37,718
1
0
:mniam:
 

sylwia18

Member
Wrz 24, 2005
3,577
0
0
robiłam tak jak radziłyście czyli wylałam to na "szuflade" (papieru nie miałam więc natłuściłam ją i obficie posypałam mąką- o dziwo odeszło bez większych problemów :mrgreen: ), piekłam na srodkowej półeczce w 180* przez jakieś 11 minut i było juz gotowe potem je hop na ścierke, smietaną wypaćkałam, zwinęłam i już aha dodam że mi sie nie klei to ciacho, może to dlatego że sztuczny miód dodaje? :denknach: tak na wszelki pisze jakby ktoś miał dosyc zabawy z klejacym sie ciachem i chciał wypróbować jej opcji
icon_smile.gif
 

sylwia18

Member
Wrz 24, 2005
3,577
0
0
Agatko a teraz?
 
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy