Ciasto ciepnięte/ ciepane

stefanka-m

Member
Lis 17, 2007
150
0
0
Przeczytałam wszystkie wypowiedzi i rady, wydrukowałam przepis i zrobiłam.
lecker.gif

Troszkę się pośmiałam o łapaniu ciasta które komuś wyłaziło z formy,
ale niedługo, bo sama łapałam sodę z miodem...
icon_eek.gif

Garnuszek sobie za mały wzięłam ale szybko przelałam jak zaczęło się pienić -
słowem uratowałam.
Jednak cosik nie tak zrobiłam, bo to moje ciasto się zaczęło rumienić prawie natychmiast...
Może temperaturę źle dałam? Niby 170 ale z termoobiegiem,za dużo?
Po 10 min wyciągałam ciasto bo już mocno zrumienione było.
Więc takie ładne jak Wasze to mi nie wyszło...
P1000263.JPG
Posmarowałam Danio bo śmietany nie miałam...
icon_rolleyes.gif

Jak rolowałam to pięknie odchodziło, nie klei się aż tak bardzo, nawet wcale-
tak jak biszkopt mi się do papieru lepi tak i to.
Ale przy końcu pękło- przy następnym bardziej będę uważała- delikatniej zwinę
to może nie pęknie.
Moja córa stwierdziła, że "jak pierzynka"-pycha!!!!!!
icon_mrgreen.gif

Aaa, cukrem pudrem posypałam bo czekolady moje myszki nie mogą.
P1000264.JPG
 

Załączniki

  • P1000263.JPG
    P1000263.JPG
    2.3 MB · Wyświetleń: 0
  • P1000264.JPG
    P1000264.JPG
    2.4 MB · Wyświetleń: 0

Cinka

Member
Maj 5, 2006
30,543
13
38
Żeby nie pękała - trzeba się uwijać naprawdę szybko... nie trzymać w piecu za długo to raz, mieć przygotowaną już do smarowania śmietanę i smarować szybko bez zbędnych ceregieli... jak nie idealnie się rozsmaruje to nie dramat, i tak tego nie widać - to dwa, a trzy - początek zwijania trzeba zrobić jak najmniejszy - tzn zaczynamy zwijać i sam brzeg jedynie zaginamy na jakiś centymetr /dwa - jak najmniej - wtedy dalsze zwijanie jest łatwiejsze, ładniejsze bo równomierne, nie ma załamań i w związku z czym - nie pęknie - nie robi się elipsa na przekroju tylko symetryczna spirala.
Polecam spróbować
icon_smile.gif

Najważniejszy jednak jest oczywiście sam smak ciasta
daumen.gif
nad wyglądem można popracować przy okazji - jakbyśmy chciały błysnąć ciachem na jakiejś uroczystości
icon_wink.gif

A temp. pieczenia z termoobiegiem obniżamy zazwyczaj o 20 stopni od podanej, jeśli autor sam wcześniej nie podał że temperatura polecana dotyczy termoobiegu.
 

stefanka-m

Member
Lis 17, 2007
150
0
0
Tak myślałam z tą temperaturą , ale się tylko na myśleniu skończyło
dump.gif

Na przyszłość sobie zapamiętam że mniej ma być.
A ciasto już prawie znikło
daumen.gif

jutro będę nowe robić to poćwiczę to szybkie zwijanie!
Pozdrawiam!!!
 

sasia

Member
Lis 13, 2007
177
0
16
icon_question.gif
icon_question.gif
icon_question.gif
icon_question.gif
icon_question.gif
icon_question.gif

A ja to piekłam ponad 20 min i ciągle miałam wrażenie że jest jeszcze surowe. No i może dlatego potem miałam trudności żeby to oderwać od papieru..... Ups jeszcze nie próbowałam jakie jest w smaku ( mam nadzieję że nie surowe ). No cóż spróbukę upiec jeszcze raz.
 

Cinka

Member
Maj 5, 2006
30,543
13
38
Każde piernikowate ciasto (i nie tylko) sprawia wrażenie niedopieczenia kiedy to czas pieczenia mija - ono zaraz po owyjęciu z pieca zmienia konsystencję więc zachowaniem ciasta w piecu nie nalezy się zbytnio sugerować - jeśli mija czas pieczenia, placek zmienił kolor, podrósł, złocieje - to już.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

stefanka-m

Member
Lis 17, 2007
150
0
0
Cinka @ 26 Feb 2008 napisał:
index.php?act=findpost&pid=666698Żeby nie pękała - trzeba się uwijać naprawdę szybko... nie trzymać w piecu za długo to raz, mieć przygotowaną już do smarowania śmietanę i smarować szybko bez zbędnych ceregieli... jak nie idealnie się rozsmaruje to nie dramat, i tak tego nie widać - to dwa, a trzy - początek zwijania trzeba zrobić jak najmniejszy - tzn zaczynamy zwijać i sam brzeg jedynie zaginamy na jakiś centymetr /dwa - jak najmniej - wtedy dalsze zwijanie jest łatwiejsze, ładniejsze bo równomierne, nie ma załamań i w związku z czym - nie pęknie - nie robi się elipsa na przekroju tylko symetryczna spirala.
Polecam spróbować
icon_smile.gif

Najważniejszy jednak jest oczywiście sam smak ciasta
daumen.gif
nad wyglądem można popracować przy okazji - jakbyśmy chciały błysnąć ciachem na jakiejś uroczystości
icon_wink.gif

A temp. pieczenia z termoobiegiem obniżamy zazwyczaj o 20 stopni od podanej, jeśli autor sam wcześniej nie podał że temperatura polecana dotyczy termoobiegu.
Udało się, udało!!!
icon_mrgreen.gif

Zrobiłam jak radziłaś Cinko, wyszło rewelacyjnie!
Dzięki za radę
anbetung.gif
cvety.gif
, dopisuję ciacho do moich ulubionych!
P1000281.JPG
P1000284.jpg....jpg
 

Załączniki

  • P1000281.JPG
    P1000281.JPG
    2.2 MB · Wyświetleń: 0
  • P1000284.jpg....jpg
    P1000284.jpg....jpg
    456.7 KB · Wyświetleń: 0
Ostatnią edycję dokonał moderator:

stefanka-m

Member
Lis 17, 2007
150
0
0
Zapraszam,zapraszam!!!
icon_wink.gif

Mieszkam na zadu...u... ciężko trafić
gruebel_2.gif

Ale śląsk generalnie. Kawy nie pijam ale posiadam to Wam zrobię
icon_smile.gif

A to ciasto jest tak pyszne, że u mnie długo nie wytrzymuje
więc się dziewczyny spieszcie!!!!
Ja sama zresztą pożeram jeszcze gorące
icon_mrgreen.gif
 

edyta4

Member
Gru 22, 2007
728
0
0
stefanka-m @ 29 Feb 2008 napisał:
index.php?act=findpost&pid=668521Zapraszam,zapraszam!!!
icon_wink.gif

Mieszkam na zadu...u... ciężko trafić
gruebel_2.gif

Ale śląsk generalnie. Kawy nie pijam ale posiadam to Wam zrobię
icon_smile.gif

A to ciasto jest tak pyszne, że u mnie długo nie wytrzymuje
więc się dziewczyny spieszcie!!!!
Ja sama zresztą pożeram jeszcze gorące
icon_mrgreen.gif
cry_1.gif
a ja pracuję do 19.00 i mieszkam aż w świętokrzyskim - to jakieś 3 godz. jazdy na śląsk. No i jeszcze piszesz, że nie wytrzymuje u Ciebie ciepane długo, to może okazać się, że nie załapę się nawet na okruszki!
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

stefanka-m

Member
Lis 17, 2007
150
0
0
edyta4 @ 29 Feb 2008 napisał:
index.php?act=findpost&pid=668537
cry_1.gif
a ja pracuję do 19.00 i mieszkam aż w świętokrzyskim - to jakieś 3 godz. jazdy na śląsk. No i jeszcze piszesz, że nie wytrzymuje u Ciebie ciepane długo, to może okazać się, że nie załapę się nawet na okruszki!
Hahahahaha!
icon_smile.gif
icon_exclaim.gif

No jest taka możliwość, bo mój mąż zaraz wraca z pracy a też je lubi!
lecker.gif

Cóż, kto pierwszy ten lepszy!!!!
icon_wink.gif
icon_wink.gif
icon_wink.gif

Pozdrawiam cieplutko!
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

pantera

Member
Lut 24, 2008
210
0
0
Coz,upieklam i ja.Jednak nie zwijalam w rolade gdyz wyszly mi gory doliny , tylko podzielilam wzdluz na trzy czesci i przelozylam . Zaiste,niebo w gebie
lecker.gif

Lidqa bardzo dziekuje za przepis.
 

pantera

Member
Lut 24, 2008
210
0
0
Masa rowno rozlala sie po blaszce , konsystencja byla bardziej plynna.Nie wiem co zrobilam nie tak,ale nie istotne. Najwazniejsze ze ciacho jest puszyste i zniewalajace w smaku.
 

kasha

Member
Wrz 25, 2004
20,571
3
0
Mnie z tego ciasta zawsze wychodzą góry i doliny
ale ja to barrrdzo zdolna jestem
icon_mrgreen.gif
icon_mrgreen.gif

to znaczy zdolna inaczej jestem
icon_mrgreen.gif
 

stefanka-m

Member
Lis 17, 2007
150
0
0
Cinka @ 29 Feb 2008 napisał:
index.php?act=findpost&pid=668892Chyba że wyszło ciut za gęste i nie dało rady się wypoziomować...

Stefanko to my prawie sąsiadki jesteśmy
icon_wink.gif
tyle że ja z drugiej strony Rybnika
icon_smile.gif

A z Leszczyn Czerwionki (chyba...) jest tu na forum Burek
icon_smile.gif
Na drugą stronę Rybnika to jeździmy na basen
icon_mrgreen.gif

a właściwie za Rybnik- do Gorzyc
icon_wink.gif
.
A tak zupełnie prawdę mówiąc to jestem z Zabrza- a od 8 lat mieszkam w Czerwionce.
wink.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy