Ciasto ciepnięte/ ciepane

Akulka

Member
Gru 28, 2005
29,115
0
0
Cynamonna @ 3 Jun 2008 napisał:
index.php?act=findpost&pid=712259Jak właściwie to ciasto smakuje?... Pienikowo trochę? Do czego je porównać?
Nie da sie porównać
icon_wink.gif
Smakuje miodowo - niebiańsko
icon_mrgreen.gif

tamanu

Member
Cze 9, 2008
11
0
0
Witajcie,

to mój pierwszy post choć zaglądam tu już od pewnego czasu. Zaczynam od komentarza do owego ciasta ciepniętego. Upiekłam je na dużej blasze, posmarowałam 30stką i zrulowałam. Wyszło naprawdę bardzo dobre. Jako, że gotuję wg pięciu przemian to trochę je doprawiłam wanilią, imbirem, kardamonem, goździkami i solą oraz odrobiną kurkumy. Dodałam nieco mniej cukru i zamiast margaryny masło. Ciasto palce lizać
icon_smile.gif

Pozdrawiam wszystkich
icon_smile.gif

h-elen

Well-known member
Lut 16, 2008
8,770
1,576
113
Tez dołączyłam do miłośników ciapniętego! Smakowite, proste - palce lizać.
Oto moja rolka:
im000830da5.jpg

Krystyna9

Well-known member
Cze 7, 2007
16,273
2,355
113
Znów naszło mnie na ciepnięte. Wykombinowałam sobie, że może by tak troszkę wiórek kokosowych? No to dowaliłam do śmietany coś około 4 łyżek (czubatych) wiórek i wymerdałam. No i jeszcze postanowiłam zmienic technikę zwijania. Do tej pory zawijałam papierem na którym się piekło. Tym razem, wywaliłam do góry nogami na drugi papier. Spód był na wierzchu. I dopiero kokosowa śmietana. Pięknie się zwinęło. A tak pachniało, że wystawiłam na balkon (coby szybciej wystygło). Sama siebie chwalę za ten pomysł z wiórkami. Po prostu pyyyyyyyyyszne. I tak pięknie widac śnieżnobiałą śmietanę.

moni20

Member
Lis 18, 2007
3,319
1
0
musze w koncu to ciepniete zrobic, zawsze mnie najgdzie na zrobienie go i brakuje mi skladnikow i zapominam ... moja mama juz je robila i jest pyszne w smaku

Krystyna9

Well-known member
Cze 7, 2007
16,273
2,355
113
h-elen @ 22 Jun 2008 napisał:
index.php?act=findpost&pid=719449Krystyno9 a ja nie widzę tej śnieżnobiałej śmietany
icon_frown.gif
...
Niestety, nie mam aparatu cyfrowego, więc zdjęcia nie będzie.
Wiórki dałam do śmietany, tak coś ok. 1/2 godziny wcześniej przed pieczeniem ciasta. Pewnie one trochę nasiąkły śmietaną, a już na pewno zagęściły ją i dlatego nie cała śmietana wsiąkła w ciasto, lecz zostawiła białą, wyraźną warstwę.

olcieek

Member
Lip 21, 2007
3,630
0
0
Mnie tam zawsze zostawał taki biały pasek w środku, bo ta śmietana nie całkiem wsiąka a trochę zastyga przecież.
Może za mało lejecie czy co ? : p

olasz

Member
Gru 2, 2007
3,261
0
36
olcieek @ 22 Jun 2008 napisał:
index.php?act=findpost&pid=719544Może za mało lejecie czy co ? : p
Jak nalewam wiecej to mi wylazi bokiem, ciasta, nie moim
icon_smile.gif
Ciasto popelnilam wczoraj, znowu. Z podstawowej porcji zrobilam na 2 blachach, takich +- 20x40 cm, zeby cieniutkie bylo. Zwinelam dwie rolady dosc cienkie. Potrzebne mi byly takie w rozmiarze "do reki", nie na talerzyk. Jedna zwijalam z jogurtem, a druga z serkiem o konsystencji mascarpone, wymieszanym z jogurtem i odrobina wanilii.

h-elen

Well-known member
Lut 16, 2008
8,770
1,576
113
ocieek, to było żartobliwe zapytanie do krystyny9 o jej fotkę. Skoro napisała I tak pięknie widać śnieżnobiałą śmietanę, to pomyślałam, że jest się czym pochwalić. Ale jak widzę, krystyna9 wiedziała o co pytam i już udzieliła mi odpowiedzi. Swój następny wypiek zrobię podobnie, z wiórkami. Pozdrawiam

jaxja

Moderator
Maj 26, 2006
3,521
0
0
Robiłam to ciasto już kilka razy, zawsze wychodzi super. Robiłam na jednej szufladzie piekarnika, a ostatnio zapomniałam i rozsmarowałam je na dwóch szufladach. Rolady wyszły więc cieńsze, ale za to dwie. Ciągle zamierzam zrobić je z nutellą, pewnie też będzie pyszne.
Obraz_013.jpg

Załączniki

• Obraz_013.jpg
    Obraz_013.jpg
    618.3 KB · Wyświetleń: 0

Kata-73

Member
Cze 11, 2007
92
0
0
Zrobiłam i ja!
Oj długo się przymierzałam do tego ciasta. Pomimo wszystkich zachwytów ciężko mi było uwierzyć, że można zrobić wyjątkowe ciasto z kilku składników na krzyż. A można
icon_mrgreen.gif
.
Ciasto smakuje jak niezwykle puszysty i wilgotny biszkopt z miodową nutą. Nie ma nic wspólnego z piernikiem. Brat, którego poczęstowałam ciastem, stwierdził, że czuje kajmak i trudno mu było uwierzyć, że go tam nie ma!

Następnym razem dam 1 łyżeczkę sody, bo troszkę szczypała w język.

Bardzo polecam!!!!

karotka1203

Member
Maj 31, 2008
12
0
0
no i tak mnie te wasze posty podkusiły (a zdjęcia to już nie mowie) ze upiekłam dziś... oczywiscie się napaliłam a nie miałam w domu wszystkich składników... a co tam... zamiast mąki pszennej zwykłej, dałam krupczatki, a zamiast margaryny to masła, no i śmietana była 9%owa... no i hm... ciasto skosztowałam lekko ciepławe i było takie miodowe (nie powaliło mnie z nóg o dziwo, po tych wszystkich pysznych postach)

Większą cześć wrzuciłam jako rolada do puszeczki żeby za jakieś dwa dni spróbować co to będzie, bo wierze ze o niebo lepsze (jak mowiła autorka tematu;) ) Czy zmiana tych składników i może rodzaj miodu wpływają na smak?

A oto to co pozostawiłam dla rodzinki na skosztowanie:) (p.s. zdjęcia są takie rozmazane bo mi się ręka trzęsła)
DSC00065.JPG

Zdam relacje jakie ciasto było po tych paru dniach w puszce ;)

Załączniki

• DSC00065.JPG
    DSC00065.JPG
    57 KB · Wyświetleń: 0

olcieek

Member
Lip 21, 2007
3,630
0
0
no bo w zasadzie to ciasto smakiem nie powala
icon_wink.gif
tylko jest takie no.
dośc oryginalne smakowo, niby miodowe, a miękkie i puszyste.
no i myślę że zmiana śmietany na chudszą może też mieć znaczenie -bo już 12% trochę wsiąka, ale też trochę ścina się i robi się taki jakby krem ? a taka 9% to nie wiem czy się ścina
gruebel_2.gif

karotka1203

Member
Maj 31, 2008
12
0
0
a może macie jakiś pomysł na krem ze śmietaną, którym możnaby obsmarować ten wypiek? ale chyba musiałaby być kwaśna śmietana... będę wdzięczna za jakiś pomysł, bo nie chcę oblewać rolady czekoladą ani polewą kakaową
icon_smile.gif

karotka1203

Member
Maj 31, 2008
12
0
0
o łał..dzięki, aż mi się zachciało... moja rolada jest tylko posmarowana śmietaną, ale ta z tą wkładką jest boska... chyba kolejny raz zrobię to ciasto ale juz w tej formie co podałaś... dzieki :*

h-elen

Well-known member
Lut 16, 2008
8,770
1,576
113
karotko1203, nie wiem czy dobrze zrozumiałam, ale chodzi Ci o pokrycie z wierzchu rolady, czyli udekorowanie? Jeżeli tak, to mogę Ci poddać mój pomysł. Tani i prosty: serek z wiadereczka plus trochę cukru pudru. Ja do przełożenia sporego ciasta na jedno wiadereczko (0,5 kg) daje ok. 0,5 szklanki cukru pudru i ucieram, a raczej mieszam chwilę. Zrobi się niby śmietana. Kiedy posmarujesz ciasto masa bez szczególnych zabiegów zasycha. Oczywiście, do pokrycia tylko z wierzchu rolady potrzeba znacznie mniej, ile nie wiem dokładnie, bo jak robie wypieki to zawsze trochę odkładam do dekoracji.
Poniżej fotka, na której widać jak tą metodą wykończyłam roladę:
im000818ie3.jpg

kwiatki są też z masy serowej ale zabarwionej a środki to cząstki rodzynków.
Pozdrawiam

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy