Ciasto ciepnięte/ ciepane

karotka1203

Member
Maj 31, 2008
12
0
0
jako że obiecałam napisać jak tam moja roladka po paru dniach w puszce,no to pisze... ogolnie to ciasto dobre, ale nie powaliło mnie, co chyba jest moją winą, bo pozmieniałam składniki troche (dokładnie rodzaj) i chyba faktycznie 9%śmietana nie jest odpowiednia bo ciasto zrobilo sie takie klejące i niesmakowe... ale zeby sie roladka nie zepsuła to zrobiłam mały eksperyment... pokroiłam w plasterki i na blache do piekarnika... roladki troszke sie przyrumieniły i ciasto wyschło no i w efekcie wszyscy się zajadali... pozostałą część ciasta obsmarowalam delikatnie rozpuszczoną nutella i wyszło mmmm... zdjęcie poniżej... na pewno jest wróce do przepisu przed świętami, ale to juz na 100% wg składników podanych przez autorke ;)

pozdrowienia
bussi.gif

DSC00045.JPG

patrząc na zdjęcia to dochodze do wniosku, że za jasne ciasto mi wyszło, i nastepnym razem potrzymie dłużej w piekarniku ;)

Dziewczyną dzieki za przepisy na krem :*

Załączniki

• DSC00044.JPG
    DSC00044.JPG
    217.4 KB · Wyświetleń: 0
  • DSC00045.JPG
    DSC00045.JPG
    225.8 KB · Wyświetleń: 0

h-elen

Well-known member
Lut 16, 2008
8,770
1,576
113
krystyno9, dzięki za pomysł z wiórkami. Moje wiórki są produktem ubocznym domowego malibu
icon_wink.gif

olcieek, już widzę te białą warstwę... Ładnie wygląda i wybornie smakuje.
im000868nk1.jpg

samanta

Member
Sie 19, 2007
16,197
1
0
Po roku przymierzania sie do tego ciasta upiekłam je i wiem na pewno, że jeśli szczęśliwie dożyję świąt Bożego Narodzenia to to będzie moje piernikowe na te święta. Szybko się robi, ładnie się piecze i wychodzi bardzo ładne. Mój błąd - dałam za dużo śmietany i mi się nieco rozłaziło, ale na drugi raz wiem jak mam zrobić. Lidka, Twoje ciasto uratowało mi d..ę , gdy musiałam szybko upiec coś czego nie znają moi "niespodziewani " goście- zapowiedzieli się z takim wyprzedzeniem (w niedzielę wieczorem, ze będą w poniedzialek jak tylko wrócę z pracy) a już zbyt późno było na jakiekolwiek zakupy. W domu miałam mało co, ale w sam raz na to ciasto. Teraz nie wiem dlaczego uważałam że to takie trudne ciasto.

Izolda

Member
Lut 28, 2006
7,620
1
38
Mam nadzieję Lidko, że nie sprawię Ci przykrości, ale mi to ciasto niestety nie smakowało, ani świeżo po upieczeniu, ani w kolejne dni. Ja lubię smak miodowych ciast, ale tego na pewno nie powtórzę. Było mdłe, brakuje mi tu jakiegoś kwaskowatego kremu dla kontrastu, ilość śmietany użyta do smarowania niestety nie wystarczyła, żeby urozmaicić smak. Ciasto zjedliśmy, bo szkoda było mi wyrzucić, aczkolwiek więcej nie zagości na moim stole.

Ostatnią edycję dokonał moderator:

samanta

Member
Sie 19, 2007
16,197
1
0
Izolda @ 26 Jul 2008 napisał:
index.php?act=findpost&pid=731709Mam nadzieję Lidko, że nie sprawię Ci przykrości, ale mi to ciasto niestety nie smakowało, ani świeżo po upieczeniu, ani w kolejne dni. Ja lubię smak miodowych ciast, ale tego na pewno nie powtórzę. Było mdłe, brakuje mi tu jakiegoś kwaskowatego kremu dla kontrastu, ilość śmietany użyta do smarowania niestety nie wystarczyła, żeby urozmaicić smak. Ciasto zjedliśmy, bo szkoda było mi wyrzucić, aczkolwiek więcej nie zagości na moim stole.
A gdybyś posmarowała powidłami śliwkowymi?

Izolda

Member
Lut 28, 2006
7,620
1
38
Samanto nie będę więcej eksperymentować z tym ciastem, o tym kremie pisałam raczej w kontekście tego, że mógłby trochę podrasować całość, natomiast mnie smak samego ciasta nie zachwycił na tyle, żebym chciała je powtórzyć. Po prostu nie w moim guście
icon_smile.gif
Jednym z ciast miodowych, które mnie po prostu zachwyciły jest tort miodowy z cytrusową nutką Elki, fakt, pracochłonny, ale efekt jak dla mnie powalający i smakowo idealny. Mam kilka swoich faworytów i ich się będę trzymać, mój TŻ ogólnie jest nieciastowy i jak już coś piekę, to musi być ciasto, które obojgu nam smakuje, żebym nie musiała później sama go zjadać i tego będę się trzymać, ale dziękuję Ci za radę odnośnie powideł kochana
bussi.gif

Izolda

Member
Lut 28, 2006
7,620
1
38
Nie Cinko, wszystko było zgodnie z przepisem, zawsze podczas pierwszego pieczenia bardzo uważam i trzymam się ściśle przepisu, mam łyżeczki - miarki i zawsze nimi się posługuję przy użyciu takich składników jak proszek do pieczenia, czy soda, tak jak napisałam, to po prostu nie mój typ
dontknow.gif

samanta

Member
Sie 19, 2007
16,197
1
0

agu

Member
Lip 3, 2008
1,024
0
36
Pyszne
icon_mrgreen.gif
Zrobiłam z miodem gryczanym. Ciasto miało bardzo wyrazisty smak i było ciemne. Tak wyrosło,że nie mogłam zwinąć. Było za grube i się łamało. Więc zostało w takim prostokącie jak blaszka.
lecker.gif

olcieek

Member
Lip 21, 2007
3,630
0
0
to ciasto ma specyficzny smak i rzeczywiście - nie kazdemu smakuje.
dla mnie był by to maksymalny ulep gdyby da taką ilosc cukru i miodu jak w przepisie .. a widzę że chyba raczej większosc z takiej proporcji piecze i nie jest dla nich źle
icon_wink.gif

moje ulubione ciasto to te może nie jest, nie piekłam już dawno, ale może jak mnie najdzie ochota to do niego wróce
icon_smile.gif

ewunia123

Member
Lip 13, 2008
483
0
16
Tak.Ja również postanowiłam upiec to ciasto po przeczytaniu wnikliwie tych wszystkich postów. Przyznam że się troche bałam zwłaszcza jak czytałam że lubi się zważyć, a to miód wykipi, to nie chce odkleić się od papieru.Składniki wzięłam zgodnie z przepisem, ale margarynę do ubitych jajek wrzuciłam już razem z mąką a miód miałam płynny więc go nie podgrzewałam. Po wrzuceniu sody ładnie się zabielił. Fakt że piekło się trochę dłużej- około pół godziny to z odklejeniem papieru nie miałam problemu. Upiekłam dwa placki w kwadratowych blaszkach i je przełożyłam śmietaną z wiórkami kokosowymi.Góra polana czekoladą. Wyszło na
mniam.gif
prawdę wspaniałe. Napewno upiekę je jeszcze nie raz. Szkoda że nie mam aparatu
icon_sad.gif

Krystyna9

Well-known member
Cze 7, 2007
16,273
2,355
113
Uuuuuuuuuuuu, widzę że dawno nikt nie piekł. A mnie dzisiaj naszło na ciepnięte. Ależ się opchałam.

cie3.JPG

A zgadniecie, co w środku?

cie1.JPG

Załączniki

• cie3.JPG
    cie3.JPG
    88.5 KB · Wyświetleń: 0
  • cie1.JPG
    cie1.JPG
    110.5 KB · Wyświetleń: 0

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy