Ciasto ciepnięte/ ciepane

Maraa

Well-known member
Mar 26, 2008
2,306
383
83
Krystyna9 @ 24 Nov 2008 napisał:
index.php?act=findpost&pid=780240A zgadniecie, co w środku?
Może ser?
icon_smile.gif

Krystyna9

Well-known member
Cze 7, 2007
16,273
2,355
113
Śmietana i owszem (370ml), ale wymieszana z 200g mielonych migdałów. I to jest to co misiaczki lubią najbardziej. Połączenie miodowego ciasta z migdałami wspaniale się komponuje. Przynajmniej moim kubkom smakowym. Śmietana od ilości migdałów jest bardzo gęsta i w całości wygląda jak krem. Od tej pory tylko takie ciepnięte będę robiła.
Tylko, że coś ostatnio nie widzę w sklepach mielonych migdałów.
icon_mrgreen.gif

mexikana

Active member
Sty 15, 2008
6,773
28
48
mi zdecydowanie bardziej odpowiada to ciasto w formie rolady...przewaznie dodawalam posiekane orzechy i ostatnio kolezanka skomentowala je..."o znow moje ulubione orzechowe zrobilas"
icon_smile.gif

bardzo lubie to ciasto, bo szybciuchne i smaczniuchne...

olcieek

Member
Lip 21, 2007
3,630
0
0
Robiłam dzisiaj znowu.
Tę porcję ciasta rozkładam zawsze na dwie blachy i niestety pierwsza mi strasznie popękała
cry_1.gif

Nie będzie dla gości tylko dla domowników
icon_razz.gif

Jedną roladę mam z rodzynkami namoczonymi w rumie, a drugą mam z mieszanką orzechów i śmietaną oczywiście
icon_wink.gif

duende

Member
Cze 25, 2008
3,857
0
0
właściwie tego się spodziewałam...

wszystko poszło zgodnie z planem. Składniki zgodnie z przepisem połączyłam mikserem i powstała gładka masa.
Zdumiało mnie jak pięknie zachował się rozgrzany miód w połączeniu z sodą
icon_rolleyes.gif
Postała taka jasna i puszysta masa.
Była akurat takiej gęstości, aby łatwo wylała się na blachę piekarnikową pokrytą pergaminem. Nawet niewiele musiałam wygładzać i rozprowadzać.

dsc03324ef3.jpg

W 14 minucie ciasto nagle stało się ciemniejsze - dokładnie jak uprzedzałyście.
Po 15 minutach zaczęłam je wyjmować ale gdy poruszyłam blachą okazało się, że ciasto jest ... płynne...
gruebel_2.gif
Włożyłam z powrotem do piekarnika jeszcze na 3 minuty. Wyjęłam i od razu posmarowałam.
Ponieważ okazało się, że nie mam w domu śmietany
cry_1.gif
wykorzystałam niewielką ilość serka do serników, wymieszałam z łyżką cukru i dwiema łyżkami jogurtu wiśniowego
icon_lol.gif

zaczęłam zwijać.

dsc03327hb8.jpg

Pięknie się to udało, bo ciasto jest plastyczne, łatwo odchodziło od pergaminu choć zostawiało na nim cieniuteńką warstewkę, ale to naprawdę nic nie znaczy.
Przygotowałam szybko lukier jak do pierniczków - białko z cukrem pudrem własnoręcznie na bieżąco zrobionym, i polałam ciasto.

dsc03328cp6.jpg

Chciałam zaczekać do jutra.
gruebel_2.gif

Potem chciałam zaczekać aż ostygnie....
icon_redface.gif

dsc03329ma4.jpg

No, ciepłe też jest niezłe!!
rofl.gif
rofl.gif
cvety.gif
cvety.gif
bussi.gif
bussi.gif

Doprawdy nie mam pojęcia, co mi przyszło do głowy piec w piątek ciasto na niedzielę
icon_eek.gif
icon_eek.gif
icon_eek.gif

szpaczek1

Member
Wrz 28, 2008
91
0
0
hej,
ja też własnie wczoraj upiekłam ciasto ciepnięte ... i wyszło pyszne, pomimo tego że ostatnia wartwa nie dopiekła się i na blasze został środek ciasta i dodałam za mało smietany :D

na pewno jeszcze raz zrobie, juz jako rolade... chociaz zawsze myslalam ze rolada to wyszla szkola jazdy.... ale ciasto faktycznie jest bardzo proste, szybko się piecze i jak pomysle o kremie ze smietany i mielonych migdalow... to poprostu
mniam.gif

kajtek

Member
Gru 8, 2008
498
0
16
Witam
lecker.gif

Upiekłam w/g przepisu wszystko się udało oprócz zwijania chyba za luźno zwinęłam bo ma trochę szparek w środku ale myślę że jak rolada klapnie po wystudzeniu to będzie Ok
Relacje zdam jutro;)
A teraz prosze
anbetung.gif
dajcie jakis przepis na szybko i na juz zeby mi sie nie ciepli na ciepniete
icon_mrgreen.gif

mexikana

Active member
Sty 15, 2008
6,773
28
48
kajtek @ 13 Jan 2009 napisał:
index.php?act=findpost&pid=804131Witam
lecker.gif

Upiekłam w/g przepisu wszystko się udało oprócz zwijania chyba za luźno zwinęłam bo ma trochę szparek w środku ale myślę że jak rolada klapnie po wystudzeniu to będzie Ok
Relacje zdam jutro;)
A teraz prosze
anbetung.gif
dajcie jakis przepis na szybko i na juz zeby mi sie nie ciepli na ciepniete
icon_mrgreen.gif
szybkie drugie ciepniete
icon_mrgreen.gif

abbra

Member
Mar 9, 2008
302
2
16
Krystyna9 @ 24 Nov 2008 napisał:
index.php?act=findpost&pid=780248Śmietana i owszem (370ml), ale wymieszana z 200g mielonych migdałów. I to jest to co misiaczki lubią najbardziej. Połączenie miodowego ciasta z migdałami wspaniale się komponuje. Przynajmniej moim kubkom smakowym. Śmietana od ilości migdałów jest bardzo gęsta i w całości wygląda jak krem. Od tej pory tylko takie ciepnięte będę robiła.
Tylko, że coś ostatnio nie widzę w sklepach mielonych migdałów.
icon_mrgreen.gif
Jadłam ciepnięte u siostry - pychotka ! Krystyno , Twoja wersja z migdałami brzmi baaardzo smakowicice - kiedyś muszę spróbować
lecker.gif

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy