Ciasto ciepnięte/ ciepane

Gucio

Well-known member
Kwi 2, 2007
2,234
2,237
113
Skusiłam się dzisiaj i ja na to ciasto - nie ukrywam, że zachęciły mnie komentarze.
Nie miałam z nim żadnego problemu podczas wyrabiania , ciasto pięknie rosło podczas pieczenia i rzeczywiście w ostatnich minutach nabrało kolorów. Dałam o 1 łyżkę miodu mniej, jak również użyłam cukru tak o 1/5 mniej niż w przepisie.
Od papieru również pięknie odchodziło! Gorące posmarowałam dżemem z czarnej porzeczki, na to serek homogenizowany z około 1 łyżką soku z cytryny i posypałam prażonymi płatkami migdałów. Z rolowaniem ciasta również nie było problemów - w jednym miejscu mi tylko delikatnie pękło.

Ciasto jest przepyszne
mniam.gif
lecker.gif
mniam.gif
a do tego wspaniały zapach. Na zdjęciach wygląda na jasne , w rzeczywistości jest ciemniejsze ( zdjęcia robione przed chwilą ) . Jestem
gruebel_2.gif
ciekawa, jakie będzie w smaku jutro - póki co siedzi w lodówce!
icon_lol.gif

Dziękujemy za wspaniały przepis
cvety.gif
anbetung.gif
cvety.gif
anbetung.gif
cvety.gif
anbetung.gif

Na pewno pojawi się jeszcze nie raz na naszym stole
icon_mrgreen.gif

Ciasto_ciepniete.jpg
Ciasto_ciepniete1.jpg

Załączniki

• Ciasto_ciepniete1.jpg
    Ciasto_ciepniete1.jpg
    106.1 KB · Wyświetleń: 0
  • Ciasto_ciepniete.jpg
    Ciasto_ciepniete.jpg
    116 KB · Wyświetleń: 0

Gucio

Well-known member
Kwi 2, 2007
2,234
2,237
113
duende @ 26 Mar 2009 napisał:
index.php?act=findpost&pid=839355Gucio, piękne ciasto Ci wyszło i bardzi smakowite nadzienie
icon_smile.gif

Ten przepis należy do jednych z naczych ulubionych, wracam do niego często i robię przynajmniej raz w miesiącu.
Duende
anbetung.gif
bussi.gif

Ciasto jest bardzo pyszne, a na dżem porzeczkowy zdecydowałm się dlatego, że obawiałam się że ciasto będzie za słodkie. Następnym razem ( bo na pewno będę jeszcze piekła
icon_razz.gif
) dam jeszcze mniej cukru. Ale rodzinka wciskała, aż im uszy się trzęsły.
icon_lol.gif

Trochę miałam obaw, ale nie żałuję . Ciasto szybko się robi i nam baaardzo smakuje.
mniam.gif
mniam.gif

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Sie 21, 2009
1
0
0
Witam

przerobiłam cały wątek ciepniętego
icon_smile.gif
bardzo ciekawal lektura no i oczywiście musiałam spróbować. Moje doświadczenia z ciastami są ekhmm malutkie no ale wziełam się do roboty i wyszło rewelacyjnie!!!!! Zrobiłam ciepnięte w formie rolady na moje urodziny. Piekłam oczywiście na papierze, schodziło bardzo fajnie, nic nie zostało, zwijało tez się ok oczywiście na gorąco, efekt? rewelacja a ten smak? goście nie umieli się nachwalić no i nie wierzyli że sama upiekłam
icon_smile.gif
.
Teraz czeka mnie roczek mojego synka i napewno na stole zagości ciepnięte
icon_smile.gif
, przepis już posłałam dalej
icon_smile.gif

Do dekoraci ciasta uzyłam gotowych cukrowych pisaków, zrobiłam trochę maziaji ;)

Serdeczne dzięki za przepis i gorąco go polecam!!!

agu

Member
Lip 3, 2008
1,024
0
36
Wróciłam do przepisu
wink.gif
Znów mi nie wyszła rolada, bo ciasto się łamało. Piekłam na blaszce takiej z piekarnika. Przepołowiłam na pół i położyłam jedno na drugim. Pokroiłam na kawałki i na każdym namalowałam serduszko polewą czekoladową. Śmietana ładnie wsiąknęła. Pycha!

Ewusiek

Member
Lut 18, 2007
3,488
0
0
u mnie też ostatnio było
icon_biggrin.gif

cie10.JPG

cie3.JPG

eksperymentalnie dodałam maliny do części , ale nie był to najlepszy pomysł ("gryzło" się
icon_frown.gif
ze smakiem ciasta )

Załączniki

• cie10.JPG
    cie10.JPG
    47.1 KB · Wyświetleń: 0
  • cie3.JPG
    cie3.JPG
    54.6 KB · Wyświetleń: 0

ilonaaa

Member
Paź 1, 2007
144
0
0
przelozylam kremowka zageszczona sokiem cytrynowym i kwasnym dzemem wisniowym
fiesgrins.gif
bylo pyszne

Załączniki

• DSC01303.JPG
    DSC01303.JPG
    137.3 KB · Wyświetleń: 0

magdaa

Member
Mar 2, 2010
53
0
0
Ja też zrobiłam jestem zachwycona
daumen.gif

Dziękuję za przepis
anbetung.gif
anbetung.gif
anbetung.gif

Napewno bedę często robić
lecker.gif

Zrobiłam już na święta bo nie mogłam się doczekać jak wyjdzie
fiesgrins.gif
, ale chyba się trochę pospieszyłam
dump.gif
bo zastanawiam się teraz gdzie ją schować, żeby jej nie zjedli
rofl.gif

Przepis już podałam dalej.
Zdjęcie zamieszczę przy następnej okazji
wink.gif
wink.gif

gracha

Well-known member
Mar 31, 2006
9,378
3,109
113
Ciasto jest super, szybko się robi, smakuje i robi furorę bo jest mało znane. Ale tak jak dla agu zdarza mi się czasem, że ciasto się łamie, jest wtedy problem ze zwinięciem, może ktoś wie o co chodzi?

_Gonia_

Member
Mar 25, 2010
249
0
0
A mi na środku się nie dopiekło i wyszło z lekka surowe. Trochę się bałam aby nie przypalić brzegów, które upiekły się szybciej. Co zrobić aby równiej się piekły?

_Gonia_

Member
Mar 25, 2010
249
0
0
No więc odważyłam się i dziś zrobiłam ciepniete po raz trzeci. jest świetne, łatwe, szybkie, zawsze się udaje (choć czasem pęka; ale to wina lekko wygietej blaszki, a co za tym idzie nierównomiernemu rozpływowi ciasta) no a co najważniejsze wszystki smakuje!

Załączniki

• IMG_0658_mini1.jpg
    IMG_0658_mini1.jpg
    2.6 MB · Wyświetleń: 0
  • IMG_0656_mini.jpg
    IMG_0656_mini.jpg
    1.8 MB · Wyświetleń: 0

justyna8507

Member
Sie 28, 2010
1
0
0
Dziewczyny, jestem tu pierwszy raz i muszę się przyznać, że bardzo mi się podoba:) Przeleciałam przez cały wątek ciepniętego i dzisiaj zdecydowałam się podjąć kolejne kroki
mniam.gif

Przed chwilką zwinęłam roladkę
cheers.gif
Miała poczekać, poleżeć 2 dni, ale dziewczyny, uwierzcie, że ja naprawdę musiałam spróbować ją jeszcze ciepłą... bo po prostu nie mieściła mi się na półmisku i musiałam 2 kawałeczki ukroić
icon_mrgreen.gif

Wnioski: łatwiuśkie do zrobienia i jakie szybkie- robienie i pieczenie zajęły mi pół godz
anbetung.gif
Rewelacja...
Teraz czekam aż ostygnie
mniam.gif

Krystyna9

Well-known member
Cze 7, 2007
16,273
2,355
113
mnie tam smakuje taka świeża najbardziej. A najlepiej jak jest leciuteńko ciepła. Do trzeciego dnia tylko raz poczekała (w lodówce). Owszem, zjadłam, ale to nie było już to.

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy