Ciasto czekoladowe z bakaliami
2 szklanki maki
szczypta soli
1 lyzeczka sody oczyszczonej
1 lyzeczka zmielonego cynamonu
3 lyzko dobrego gorzkiego kakao
1/2 kostki (125g) masla, zmiekczonego
1 lyzeczka ekstraktu z wanilii
1 lyzeczka instant espresso lub kawy (ale nie granulowanej)
1 szklanka cukru
2 duze jajka
1/2 szklanki mleka
szklanka przekrojonych na pol daktyli
1/2 szklanki rodzynek lub wiecej
1 szklanka orzechow wloskich
1 szklanka pokrojonej czekolady lub czekoladowych chipsow
Rozgrzac piekarnik do 180ºC, keksowke ~23x12cm wysmarowac maslem i wysypac tarta bulka lub kakao.
Make, sol, cynamon i kakao przesiac do duzej miski.
Maslo rozetrzec mikserem, dodac wanilie, instant espresso i cukier. Dobrze utrzec, dodac po jednym oba jajka ciagle ucierajac. Wsypac polowe suchych skladnikow i dobrze ubic. Powoli dodac cale mleko i na koncu reszte suchych skladnikow i lekko wymieszac - tylko do polaczenia sie skladnikow.
Dodac bakalie i czekolade, wymieszac i wylozyc do przygotowanaej keksowki, wyrownac wierzch.
Piec okolo godziny lub dluzej - patyczek wbity w srodek powinien byc czysty i suchy. Wyjac na druciana siateczke, lekko przestudzic i wyjac z formy.
2 szklanki maki
szczypta soli
1 lyzeczka sody oczyszczonej
1 lyzeczka zmielonego cynamonu
3 lyzko dobrego gorzkiego kakao
1/2 kostki (125g) masla, zmiekczonego
1 lyzeczka ekstraktu z wanilii
1 lyzeczka instant espresso lub kawy (ale nie granulowanej)
1 szklanka cukru
2 duze jajka
1/2 szklanki mleka
szklanka przekrojonych na pol daktyli
1/2 szklanki rodzynek lub wiecej
1 szklanka orzechow wloskich
1 szklanka pokrojonej czekolady lub czekoladowych chipsow
Rozgrzac piekarnik do 180ºC, keksowke ~23x12cm wysmarowac maslem i wysypac tarta bulka lub kakao.
Make, sol, cynamon i kakao przesiac do duzej miski.
Maslo rozetrzec mikserem, dodac wanilie, instant espresso i cukier. Dobrze utrzec, dodac po jednym oba jajka ciagle ucierajac. Wsypac polowe suchych skladnikow i dobrze ubic. Powoli dodac cale mleko i na koncu reszte suchych skladnikow i lekko wymieszac - tylko do polaczenia sie skladnikow.
Dodac bakalie i czekolade, wymieszac i wylozyc do przygotowanaej keksowki, wyrownac wierzch.
Piec okolo godziny lub dluzej - patyczek wbity w srodek powinien byc czysty i suchy. Wyjac na druciana siateczke, lekko przestudzic i wyjac z formy.
