- Gru 22, 2004
- 22,404
- 0
- 0
250g ciemnej czekolady minimum 70%
125 g masła
2 jajka, 4 żółtka, 4 białka
175g drobnego cukru
2 Łyżki likieru z pomarańczy. ale moze byc inny , ja dałam łyzki brandy wymieszanego z aromatem pomarańczowym
starta skórka z pomarańczy
CHMURKA
500 ml kremówki
1 łyżeczka likieru (lub brandy i aromatu pomaranczowego)
do posypania kakao
ubić białka, ale nie na bardzo sztywno , pod koniec dodać 100 g cukru i ubić.
w odddzielnej misce ubić jajka, żółtka skorkę, rozpuszczoną i schłodzoną czekolade, cukier, masło.
połączyc delikatnie masy. Wlac do formy w ktorej tylko dno jest wyłożone/wysmarowane. Piec 30-40 minut w 180 st.
Ciasto po wyjęciu zapadnie sie na środku i tak ma być! potem w zapadniecie wlozyc smietane ubitą z likierem
125 g masła
2 jajka, 4 żółtka, 4 białka
175g drobnego cukru
2 Łyżki likieru z pomarańczy. ale moze byc inny , ja dałam łyzki brandy wymieszanego z aromatem pomarańczowym
starta skórka z pomarańczy
CHMURKA
500 ml kremówki
1 łyżeczka likieru (lub brandy i aromatu pomaranczowego)
do posypania kakao
ubić białka, ale nie na bardzo sztywno , pod koniec dodać 100 g cukru i ubić.
w odddzielnej misce ubić jajka, żółtka skorkę, rozpuszczoną i schłodzoną czekolade, cukier, masło.
połączyc delikatnie masy. Wlac do formy w ktorej tylko dno jest wyłożone/wysmarowane. Piec 30-40 minut w 180 st.
Ciasto po wyjęciu zapadnie sie na środku i tak ma być! potem w zapadniecie wlozyc smietane ubitą z likierem
