- Cze 24, 2005
- 16,728
- 603
- 113
Ciasto czekoladowo-wiśniowe
wyjątkowo czekoladowe ,wytrawne z wyczuwalnym smakiem kwaśnych wiśni i orzechów laskowych,hm smakuje jak mus z czekoladowy
tu jest oryginał
http://www.nandyala.org/mahanandi/archives...-cake/#comments
składniki
ok 224 gramy czekolady gorzkiej-ja dałam taka 85%kakao
2 szklanki wydrylowanych wiśni lub czereśni -ja odsączyłam je na sitku
1 szklanka mąki
1/2 szklanki cukru
1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki sody oczyszczonej spożywczej
1/4 szklanki topionego masła -takie sklarowane masło
1/4 łyżeczki kardamonu
1/4 szklanki orzechów laskowych drobno siekanych(ja dałam jeszcze z garść nie kruszonych orzechów laskowych)
Roztopiłam czekoladę w miseczce na parze -autorka poleca w mikrofalówce
Rozgrzać piekarnik do ok 175 stopni C.Wysmarowałam masłem małą foremkę keksową ,posypałam mąką ,ale lepiej wyłożyc papierem do pieczenia ,bo ciasto się przykleja do formy
Do miski przesiałam mąkę ,dodałam proszek ,sodę ,kardamon ,dodałam masło ,wymieszałam ,dałam przestudzoną czekoladę ,wymieszałam ,dodałam orzechy i wiśnie i jeszcze raz wymieszałam ,gęste ciasto przełożyłam do formy
Piekłam ok 45 minut Przestudzony wyjęłam z formy
A jak się kroi to się lepi do noże i lekko kruszy
wg mnie bardzo pyszne ,ale nie da się dużo zjeść naraz ,bo bardzo takie skondensowane smaki
wyjątkowo czekoladowe ,wytrawne z wyczuwalnym smakiem kwaśnych wiśni i orzechów laskowych,hm smakuje jak mus z czekoladowy

tu jest oryginał
http://www.nandyala.org/mahanandi/archives...-cake/#comments
składniki
ok 224 gramy czekolady gorzkiej-ja dałam taka 85%kakao
2 szklanki wydrylowanych wiśni lub czereśni -ja odsączyłam je na sitku
1 szklanka mąki
1/2 szklanki cukru
1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki sody oczyszczonej spożywczej
1/4 szklanki topionego masła -takie sklarowane masło
1/4 łyżeczki kardamonu
1/4 szklanki orzechów laskowych drobno siekanych(ja dałam jeszcze z garść nie kruszonych orzechów laskowych)
Roztopiłam czekoladę w miseczce na parze -autorka poleca w mikrofalówce
Rozgrzać piekarnik do ok 175 stopni C.Wysmarowałam masłem małą foremkę keksową ,posypałam mąką ,ale lepiej wyłożyc papierem do pieczenia ,bo ciasto się przykleja do formy
Do miski przesiałam mąkę ,dodałam proszek ,sodę ,kardamon ,dodałam masło ,wymieszałam ,dałam przestudzoną czekoladę ,wymieszałam ,dodałam orzechy i wiśnie i jeszcze raz wymieszałam ,gęste ciasto przełożyłam do formy
Piekłam ok 45 minut Przestudzony wyjęłam z formy
A jak się kroi to się lepi do noże i lekko kruszy

wg mnie bardzo pyszne ,ale nie da się dużo zjeść naraz ,bo bardzo takie skondensowane smaki