Ciasto dyniowo-pomarańczowe

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
32,419
3,732
113
Ja też dałam z całej, ale mi smakuje. Widocznie lubię płyn do garów.
icon_wink.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

krasnoludka

Member
Sty 6, 2009
1,127
0
0
Ja moją tylko umyłam, nie polalam wrzatkiem, może dlatego tak smakuje. Ma wyraźną goryczkę i upiornie pomarańczowy zapach. Następnym razem bedzie lepiej. I tak juz pół zjedzone.
 

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
32,419
3,732
113
Zaległe zdjęcia:

ciasto_dyniowo_pomara_czowe.jpg

ciasto_dyniowo_pomara_czowe1.jpg

Piekłam z mąki pełnoziarnistej Lubelli i pełnoziarnistej orkiszowej.
 

Załączniki

  • ciasto_dyniowo_pomara_czowe.jpg
    ciasto_dyniowo_pomara_czowe.jpg
    97.7 KB · Wyświetleń: 6
  • ciasto_dyniowo_pomara_czowe1.jpg
    ciasto_dyniowo_pomara_czowe1.jpg
    91.9 KB · Wyświetleń: 6

Bea73

Member
Maj 28, 2007
12,223
0
0
Zrobilam po raz drugi, tym razem z niewielkimi zmianami (czesc maki zastapilam zmielonymi orzechami, maka pol na pol z orkiszowa razowa, wiecej bakalii i mniej gozdzikow ;) ) :

dynia_ciasto_bajaderka.jpg

Dziekuje za kolejny pyszny przepis Bajaderko!
 

Załączniki

  • dynia_ciasto_bajaderka.jpg
    dynia_ciasto_bajaderka.jpg
    110.7 KB · Wyświetleń: 6
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Aniutka

Well-known member
Maj 11, 2008
2,110
1,559
113
I ja zrobilam, w formie muffinek. Bardzo smaczne, nastepnym razem zrezygnuje z czesci przypraw zeby bylo bardziej pomaranczowo
icon_smile.gif
 

miglietta

Member
Mar 10, 2010
662
0
0
ooo, ja też upiekłam, ale w normalnej blaszce, bo chciałam żeby było niskie.pycha
 

Załączniki

  • IMG_0340.jpg
    IMG_0340.jpg
    65.7 KB · Wyświetleń: 3

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
32,419
3,732
113
Orelio, lepiej pokroić w plastry i upiec. Smaczniejsza wychodzi i bardziej sucha.
Dodatek orzechów moim zdaniem niezbędny, ogromnie wzbogaca smak.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
32,419
3,732
113
Tak, trzeba zmiksować. Hokkaido można nawet ze skórą.
Ale jak wydaje Ci się za twarda, odetnij ( z upieczoną łatwiej idzie).
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
32,419
3,732
113
Ha, planuje je na weekend.
icon_smile.gif


EDIT 31.08:
Upiekłam, z mąką orkiszową, pełnoziarnistą Lubelli i mielonymi orzechami laskowymi w miejsce szklanki mąki.
Bez korzeni, tylko z aromatem pomarańczy. Dałam szklankę orzechów włoskich i pół szklanki rodzynek.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

imp_act

Member
Maj 12, 2007
3,009
0
0
Zastanawiam się, czy zrobić to ciasto z musu jabłkowego, takiego gotowego ze sklepu. Mogłoby wyjść też fajne w smaku
gruebel_2.gif
.
Jak myślicie ? Czy taki mus nada się, czy raczej nie ?