Ciasto dyniowo-pomaranczowe
Lekkie i puszyste, o lekko pomaranczowym smaku
1/2 kostki masla (125 g)
1 1/2 szklanki cukru
2 jajka
1 szklanka przecieru z dyni
1 lyzka startej skorki z pomaranczy
1/4 szklanki swiezego soku pomaranczowego
2 1/4 szklanki maki
1/2 lyzeczki proszku do pieczenia
2 lyzeczki sody oczyszczonej
szczypta soli
1/2 lyzeczki cynamonu
1/2 lyzeczki zmielonych gozdzikow
1/2 szklanki grubo posiekanych orzechow wloskich
1/2 szklanki grubo pokrojonych daktyli (moga byc rodzynki, chociaz daktyle wyjatkowo pasuja do tego ciasta)
Rozgrzac piekarnik do 180 st.C. Forme keksowa (23x12cm) posmarowac maslem. Maslo ubic z cukrem i jednym jajkiem na gladka mase, dodac drugie jajko i jeszcze chwile ubijac. Dodac przecier z dyni, otarta skorke z pomaranczy i sok, wymieszac (masa moze wygladac w tym momencie na zwazona - po dodaniu maki "powroci" do gladkiej konsystencji). Make i reszte suchych skladnikow przesiac, dodac orzechy i daktyle, wymieszac i dodac w calosci do masy maslanej. Lekko wymieszac tylko do momentu polaczenia sie skladnikow - nie dluzej. Przelozyc do formy i piec okolo 1 godziny, sprawdzic patyczkiem - wbity w srodek powinien byc suchy.
Lekkie i puszyste, o lekko pomaranczowym smaku
1/2 kostki masla (125 g)
1 1/2 szklanki cukru
2 jajka
1 szklanka przecieru z dyni
1 lyzka startej skorki z pomaranczy
1/4 szklanki swiezego soku pomaranczowego
2 1/4 szklanki maki
1/2 lyzeczki proszku do pieczenia
2 lyzeczki sody oczyszczonej
szczypta soli
1/2 lyzeczki cynamonu
1/2 lyzeczki zmielonych gozdzikow
1/2 szklanki grubo posiekanych orzechow wloskich
1/2 szklanki grubo pokrojonych daktyli (moga byc rodzynki, chociaz daktyle wyjatkowo pasuja do tego ciasta)
Rozgrzac piekarnik do 180 st.C. Forme keksowa (23x12cm) posmarowac maslem. Maslo ubic z cukrem i jednym jajkiem na gladka mase, dodac drugie jajko i jeszcze chwile ubijac. Dodac przecier z dyni, otarta skorke z pomaranczy i sok, wymieszac (masa moze wygladac w tym momencie na zwazona - po dodaniu maki "powroci" do gladkiej konsystencji). Make i reszte suchych skladnikow przesiac, dodac orzechy i daktyle, wymieszac i dodac w calosci do masy maslanej. Lekko wymieszac tylko do momentu polaczenia sie skladnikow - nie dluzej. Przelozyc do formy i piec okolo 1 godziny, sprawdzic patyczkiem - wbity w srodek powinien byc suchy.

Ostatnią edycję dokonał moderator: