Ciasto ekstremalnie kawowe

Krystyna9

Well-known member
Cze 7, 2007
16,273
2,355
113
kawa15.JPG

Składniki:

Ciasto białe:
* 7 białek,
* 100 g mąki ziemniaczanej (krochmalu),
* 170 g cukru,
* 1 łyżeczka proszku do wypieków,
* 1 łyżka octu winnego

Ciasto żółte:
* 5 jajek (całe) ,
* 160 g cukru
* 5 łyżek (z małą górką)mąki tortowej
* 1 łyżka (z górką) mąki ziemniaczanej
* 1 łyżeczka proszku do pieczenia

(można zrobić ciasto żółte-biszkopt wg własnego przepisu)

Krem:
* 7 żółtek,
* 7 łyżek cukru,
* 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
* 375 ml mleka,
* 250 g masła/margaryny
* 100 g kawy cappuccino (w proszku) o smaku waniliowym

Dodatkowo: kawa drobno zmielona ok. 2-3 łyżek

Wykonanie:

Przygotować foremkę o wymiarach 24x36cm

Ciasto białe: białka ubić na sztywno, dodając w trakcie ubijania cukier. Masa białkowa musi być bardzo dobrze ubita. Do piany dodajemy ocet, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Bardzo delikatnie należy wymieszać.
Wykładać łyżką, w formie kopczyków na dno foremki, wyłożonej papierem. (nie wygładzać powierzchni). Całość posypać mieloną kawą (najlepiej przez sitko)

Ciasto żółte: Całe jajka ubić z cukrem, aż powstanie gęsta i bardzo puszysta masa. Oba rodzaje mąki wymieszać wraz z proszkiem do pieczenia i dodać do masy jajecznej. Bardzo delikatnie wymieszać i wylać na ciasto białe.

Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175-180 stopni i pieczemy ok. 45-50 minut.

Gdy ciasto przestygnie, należy je przekroić na pół (mają powstać dwa cienkie blaty ciasta) i przełożyć kremem

Krem: w rondlu wymieszać żółtka z cukrem, mąką ziemniaczaną i 125 ml mleka. Pozostałe mleko zagotować i to mleko wlewać małym strumyczkiem do masy żółtkowej, ciągle mieszając.
Rondel ustawić na bardzo małym ogniu i podgrzewać masę, wciąż ciągle mieszając, aż do zgęstnienia masy budyniowej.
Masę bardzo dobrze wystudzić.
Utrzeć masło/margarynę. Do utartego masła dodawać po 1 łyżce zimnego budyniu, wciąż ucierając. Gdy cały budyń zostanie już dodany i utarty z masłem, dosypać kawę cappuccino i wymieszać.

Kilka łyżek kremu zostawić do posmarowania wierzchu ciasta, a większą częścią przełożyć przecięte ciasto.
Wierzch ciasta posypać kawą mieloną.

kawa16.jpg
 

Załączniki

  • kawa15.JPG
    kawa15.JPG
    78.4 KB · Wyświetleń: 6
  • kawa16.jpg
    kawa16.jpg
    77.7 KB · Wyświetleń: 4
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Margarete

Member
Cze 23, 2007
1,969
0
0
Krystyno....
eek2.gif
no_shakinghead.gif


lecker.gif
..slow po prostu brakuje....
 

kornasia

Member
Maj 17, 2008
1,039
0
36
musze zrobic, po prostu musze, uwielbiam takie ciasta
Krysiu
anbetung.gif
eek2.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

mexikana

Active member
Sty 15, 2008
6,773
28
48
mialam zrobic cos innego ale teraz juz wiem, na niedziele pieke ekstremalnie
icon_smile.gif

tylko nie mam maki tortowej
gruebel_2.gif
czy moge uzyc zwyklej?
 

Piadina

Member
Lut 24, 2009
402
0
0
pięknie się prezentuje - zobaczyłam to ciasto w Niebie i czekałam na ten przepis
mniam.gif
anbetung.gif

Krysiu, chciałabym je upiec, ale nie mam octu winnego
cry_1.gif
- można czymś zastąpić, czy lepiej kupić ten ocet żeby nie modyfikować smaku?
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Piadina

Member
Lut 24, 2009
402
0
0
bussi.gif
dzięki Krysiu
icon_redface.gif
aż mam ochotę jeszcze dzisiaj upiec, zostawiając znów inne domowe sprawy odłogiem...
cluebat.gif
 

weerka

Member
Maj 3, 2009
4,615
0
0
Krystyno ratunku ,pomocy
anbetung.gif

patrzę i patrzę ale nie łapię troche co zrobic z białym i żółtym ciastem.
czy : -białe upiec samo?
-białe rozłozyc a na nie wylać biszkopt i dopiero upiec?
no i pomiędzy co wpakowac krem, bo nie moge sie dopatrzec gdzie ten drugi blat biszkoptowy?
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Krystyna9

Well-known member
Cze 7, 2007
16,273
2,355
113
powoli, juz jestem. Pisze w przepisie, ze białe ciasto układamy łyżka jako kopczyki, potem te kopczyki posypujemy kawą (przez sitko) i na te kopczyki wylewamy żółte ciasto. (Najpierw w te dziurki pomiędzy kopczykami i potem na całą reszte)
 

weerka

Member
Maj 3, 2009
4,615
0
0
Krystyno dziekuje,dziekuje,dziekuję!
anbetung.gif

zrobilam na wczorajsze babskie spotkanie wieczorowa porą i delikatny kawowy smak pomogl nam rozbudzić narządy mowy (jedna nawet stwierdzila ze nadmiernie )
rofl.gif

nie wiem jak dla nowicjuszy w pieczeniu,ale dla mnie to bardzo proste i dośc szybkie w przygotowaniu ciacho.
no i w smaku super.
lecker.gif
 

mexikana

Active member
Sty 15, 2008
6,773
28
48
icon_sad.gif
tak sie staralam, wszystko dokladnie ucieralam i co, ciasto mi opadlo
cry_1.gif

czekam az wystygie zeby zobaczyc czy ucierac maslo z budyniem czy dac sobie "s"
icon_sad.gif



uff.. alarm odwolany
icon_smile.gif

ciasto udalo sie przeciac i okazalo sie, ze nic takiego sie z nim nie stalo
icon_smile.gif

mimo, ze opadlo nie bylo zakalca i wyglada pieknie kolorowo :D
przelozylam masa i czeka do jutra, po oblizaniu michy czuje sie ...extremalnie kawowa ;)
krystyno, dziekuje za przepis
anbetung.gif

jutro degustacja i zdjecie
wink.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

kornasia

Member
Maj 17, 2008
1,039
0
36
wlasnie wlozylam do lodowki ( u mnie jutro tez degustacja i wtedy tez wrzuce zdjecie)
pieklam z polowy porcji w tortownicy 22 cm, biszkopt zrobilam jednak z domowego przepisu, a i do kremu dalam cappucccino czekoladowe, bo za waniliowym nie przepadam i nie mialby kto tego pozniej wypic
icon_mrgreen.gif

nastepnym razem, jak bede je robic, to krem zrobie z calej porcji, jest tak pyszny, ze musialam sie bardzo mocno powstrzymywac, by nie wyjesc wszystkiego z miski
zahnlos.gif

najlepszy kawowy krem, jaki jadlam

Krysiu, dziekuje za przepis
anbetung.gif
 

Piadina

Member
Lut 24, 2009
402
0
0
Krysiu!
daumen.gif
cvety.gif
anbetung.gif

to ciasto jest rewelacyjne!!! nie tylko szalenie dekoracyjnie wygląda, ale jak smakuje!
jak najbardziej nadaje się na elegancki tort

trochę się bałam o to białe ciasto - czy nie opadnie, jak będę kręcić żółte - ale nie, pięknie się trzymało - czekało w lodówce ułożone w tortownicy - tak więc super
icon_smile.gif

wieczorem wrzucę fotę
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Piadina

Member
Lut 24, 2009
402
0
0
nie miałam takich ładnych ziaren kawy w czekoladzie, więc moja wersja jest z bitą śmietaną na wierzchu
icon_mrgreen.gif

niestety zdjęcie z komórki przy sztucznym oświetleniu, więc nie sposób oddać koloru:

kawoweextra1.jpg


kupiłam jakieś marne, mdłe w smaku cappuccino (Mokate, waniliowe), więc do ukręconego kremu dodałam jeszcze na koniec łyżeczkę kawy rozpuszczalnej oraz kieliszek wódki
lecker.gif

aha, dodam jeszcze, że ciasto żółte piekłam, jak wszystkie moje klasyczne biszkopty, z przepisu Hichotki
a do białego dodałam więcej cukru, niż jest w przepisie

wczoraj zjadłam kawałek ciasta "na spróbowanie", w ramach odstępstwa od diety - no i od wczoraj tylko o tym cieście myślę
cry_1.gif
szczególnie, jak zaglądam do lodówki - a tam zapach i widok, że normalnie ślinka leci
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy