- Sty 6, 2007
- 4,044
- 0
- 0
Skladniki:
Na budyn:
1 szklanka jajek
1 szklanka cukru
1 szklanka mleka
Na ciasto:
1 filizanka cukru (125 ml)
2 jajka
1 filizanka maki (125ml)
1 lyzeczka proszku do pieczenia
pol filizanki soku pomaranczowego
+ gotowy karmel na wysmarowanie formy
Forme z kominkiem wysmarowac dobrze karmelem.
Ciasto:W misce ubic zoltka z cukrem, dodac sok pomaranczowy, make z proszkiem I na koniec ubite bialka.
Osobno przygotowac budyn: dobrze wymieszac skladniki – mozna blenderem I wylac na wysmarowana forme. Nastepnie wylozyc przygotowane ciasto na mase budyniowa.
Upiec w temp. okolo 180-200ºC.
Wazne: forma musi byc dobrze wysmarowana, a masa budyniowa zawsze idzie pierwsza.
To latwe I smaczne ciasto, ladnie wychodzi z formy. Mozna zmniejszyc ilosc cukru, podalam oryginalny przepis, ale wypieki portugalskie sa ogolnie zbyt slodkie.
Na budyn:
1 szklanka jajek
1 szklanka cukru
1 szklanka mleka
Na ciasto:
1 filizanka cukru (125 ml)
2 jajka
1 filizanka maki (125ml)
1 lyzeczka proszku do pieczenia
pol filizanki soku pomaranczowego
+ gotowy karmel na wysmarowanie formy
Forme z kominkiem wysmarowac dobrze karmelem.
Ciasto:W misce ubic zoltka z cukrem, dodac sok pomaranczowy, make z proszkiem I na koniec ubite bialka.
Osobno przygotowac budyn: dobrze wymieszac skladniki – mozna blenderem I wylac na wysmarowana forme. Nastepnie wylozyc przygotowane ciasto na mase budyniowa.
Upiec w temp. okolo 180-200ºC.
Wazne: forma musi byc dobrze wysmarowana, a masa budyniowa zawsze idzie pierwsza.
To latwe I smaczne ciasto, ladnie wychodzi z formy. Mozna zmniejszyc ilosc cukru, podalam oryginalny przepis, ale wypieki portugalskie sa ogolnie zbyt slodkie.