Ciasto i Budyń

A.S.

Member
Sty 6, 2007
4,044
0
0
Skladniki:
Na budyn:
1 szklanka jajek
1 szklanka cukru
1 szklanka mleka

Na ciasto:
1 filizanka cukru (125 ml)
2 jajka
1 filizanka maki (125ml)
1 lyzeczka proszku do pieczenia
pol filizanki soku pomaranczowego

+ gotowy karmel na wysmarowanie formy

Forme z kominkiem wysmarowac dobrze karmelem.
Ciasto:W misce ubic zoltka z cukrem, dodac sok pomaranczowy, make z proszkiem I na koniec ubite bialka.
Osobno przygotowac budyn: dobrze wymieszac skladniki – mozna blenderem I wylac na wysmarowana forme. Nastepnie wylozyc przygotowane ciasto na mase budyniowa.
Upiec w temp. okolo 180-200ºC.
Wazne: forma musi byc dobrze wysmarowana, a masa budyniowa zawsze idzie pierwsza.
To latwe I smaczne ciasto, ladnie wychodzi z formy. Mozna zmniejszyc ilosc cukru, podalam oryginalny przepis, ale wypieki portugalskie sa ogolnie zbyt slodkie.

AgusiaSz

Member
Maj 3, 2006
7,302
0
0
Inês @ 27 Feb 2007 napisał:
index.php?act=findpost&pid=456116Mozna zmniejszyc ilosc cukru, podalam oryginalny przepis, ale wypieki portugalskie sa ogolnie zbyt slodkie.
o to coś dla mnie
daumen.gif
mniam.gif

Ilona

Moderator
Paź 10, 2004
37,718
1
0

katek

Member
Lis 27, 2005
858
0
0
Ja nie zaryzykuję - jeszcze pamiętam ile czasu zajęło mi doprowadzenie do porządku garka po ostatnim robieniu karmelu.
Może znajdzie się inny chętny i zda z tego relację.
Ciekawe jak wygląda kupny karmel?

A.S.

Member
Sty 6, 2007
4,044
0
0
W Portugalii jest w sprzedazy gotowy karmel w syropie, w sloiczkach. Najczesciej jest uzywany do wysmarowywania form do budyni jajecznych gotowanych na parze.
Sama tez bym sie chyba nie brala za produkcje karmelu - ale moze ktos ma dobry domowy sposob.

Akulka

Member
Gru 28, 2005
29,115
0
0

A.S.

Member
Sty 6, 2007
4,044
0
0
Zdjec ciasta nie mam, ciasto nie wyglada efektownie. Karmelu raczej nie da sie zastapic, nigdy nie probowalam. Ciasto po upieczeniu sie odwraca i jak nie bedzie karmelu to sie budyn przyklei do scianek. I po prostu rozwali przy wyciaganiu.
Moze jakis gesty slodki syrop by sie nadal? Tak sobie tylko gdybam, bo nie wyprobowalam patentu.

ewelinka111

Member
Paź 13, 2007
894
2
0
Ines @ 15 May 2008 napisał:
index.php?act=findpost&pid=704356Zdjec ciasta nie mam, ciasto nie wyglada efektownie. Karmelu raczej nie da sie zastapic, nigdy nie probowalam. Ciasto po upieczeniu sie odwraca i jak nie bedzie karmelu to sie budyn przyklei do scianek. I po prostu rozwali przy wyciaganiu.
Moze jakis gesty slodki syrop by sie nadal? Tak sobie tylko gdybam, bo nie wyprobowalam patentu.
Ines możesz podać szybki , wypróbowany przepis na karmel
icon_question.gif

A.S.

Member
Sty 6, 2007
4,044
0
0
Ewelinko, nigdy nie robilam karmelu, wiec wyprobowanego sposobu niestety nie podam. Obawiam sie, ze karmel w moim wykonaniu skonczylby sie na spalonym cukrze i zadymionej kuchni.

Ostatnią edycję dokonał moderator:

Simona

Member
Paź 27, 2004
2,528
0
0
Ewelinka, do pol szklanki cukru dodaj troche wody (najmniej ile mozesz zeby caly cukier byl w miare nasaczony) i podgrzewaj tyle czasu az woda wyparuje a z cukru zrobi sie najpierw gesty syrop, beda sie robic babelki, potem zmieni kolor i zacznie pachniec karamelem. Jak kolor zrobi sie jasnobrazowy juz nie zwlekac, od razu polewac forme. I tyle.

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy