Ciasto na pizze

bajaderka

Member
Wrz 14, 2004
4,063
0
0
Mimo, ze wymaga nastawienia zakwasu dzien wczesniej jest to bardzo wygodne ciasto - konczy sie je robic rano i zostawia az do momentu kiedy mamy czas sie nim zajac, moze czekac nawet do wieczora
icon_smile.gif


Zakwas - nastawic dzien wczesniej wieczorem:

1 szklanka wody
3/4 lzyeczki suchych drozdzy
1 1/4 szklanki maki

Drozdze wsypac do wody, zostawic kilka minut az zaczna babelkowac, wsypac make i wymieszac - przykryc i zostawic do rana.

Nastepnego dnia rano dodac:

1/2 szklanki wody
1 1/4 lyzeczke soli
1 lyzke miodu lub cukru
2 lyzki oliwki z oliwek
1 lyzka masla
1 lyzke maczki kukurydzianej
2 1/2 szklanki maki chlebowej
Maszyna do chleba:
Zakwas mozna przygotowac od razu w maszynie. Dodac wszystkie skladniki w kolejnosci podanej w instrukcji maszyny - nastawic na cykl "tylko wyrabianie".

Mikser:
Wlac wode do miski, dodac cukier, sol, maslo i oliwke i wymieszac az cukier i sol sie rozpuscza. Dodac zakwas i make i wyrabiac az ciasto bedzie miekkie ale nie klejace, okolo 8 minut.

Recznie:
Tak jak w mikserze
icon_smile.gif


We wszystkich przypadkach zostawic ciasto do wyrosniecia - caly dzien, okolo 6-8 godzin. Kiedy jestesmy gotowi do formowania pizzy, ciasto lekko nacisnac (odgazowac) i kontynuowac ze swoim ulubionym nadzieniem
icon_smile.gif
 

Malgosimi

Member
Gru 22, 2004
22,404
0
0
ciasto jest bardzo bardzo bardzo smaczne. Ma świetną dziurowatą strukturę (taką zakwasową)
Miałam tylko ze dwie szczypty drożdzy a i tak urosło bardzo wysokie (było takiej wysokości jak w Pizza Hut)
Ja najbardziej lubię pizzę na cienkim cieście (no może nie na aż tak cienkim jak rzymskie, ale przynajmniej tak cienkim jak neaposkie) ale ta też mi bardzo smakowała. Dodam, że moi znajomi miłośnicy pizzy amerykańskiej nie mogli wyjść z zachwytu.

Będę robiła to ciasto ZAWSZE kiedy będę miała zaplanowanych gości. Bo z ciastem na pizzę na drożdżach niestety jest tak, że gdy za długo rośnie strasznie jedzie drożdżami.
To rośnie przez cały dzień i jest pyszne!

57wg.jpg


19nl.jpg


23ap.jpg
 

bajaderka

Member
Wrz 14, 2004
4,063
0
0
No po prostu sliczna Ci wyszla Malgosimi
icon_smile.gif
icon_smile.gif
Zdjecia kuszace niesamowicie, a my tacy pizzy wyglodniali :mrgreen:

Nie ma rady, jutro robie pizze :wink:
 

Malgosimi

Member
Gru 22, 2004
22,404
0
0
Bajaderko, a dziury ma niesamowite! Jets taka puchata super! Mniamć! Nigdy nei zachwyciła mnei żadna pizza na wysokim cieście a tu takie zaskoczenia!

Dzięki za świetny przepis! Nieprawdopodobne, że taka urosła na dosłownie jednej duzej szczypcie drożdży!
 

Linn

Member
Wrz 17, 2004
8,842
0
0
Maka 650.
Zdjecia super...
 

bajaderka

Member
Wrz 14, 2004
4,063
0
0
Ewuniu - w najwyzszej mozliwej
icon_smile.gif
Zakladajac, ze masz normalny piekarnik, a nie piec martenowski :wink: Tak miedzy 235-260 st. C.
 

yenulka

Member
Lis 16, 2004
4,354
1
0
bardzo apetyczne te zdjecia

czy to jest porcja na jedna pizze o srednicy 32 cm (bo taka ma kamien :mrgreen: )

pzdr
yenn
 

Malgosimi

Member
Gru 22, 2004
22,404
0
0
najpierw potwierdze inne odpowiedzi

tak, typ 650 bedzie najlepszy z tych co masz

tak, w najwyżeszj możliwej - u mnie to jest 250 st w których kamien nagrzewa się ok 30 minut

Yenn, ja piekłam na kamieniu na pergaminie, bo ciasto jest dosc lepkie i balam sie, że mi nie zjedzie tak łatwo z łopaty. Njpierw chcialam podzielić na dwa, ale wymogli na mnie wysoką pizzę, więc upiekłam jedną. Wyszła takiej grubości jak w Pizza Hut. A przed malowaniem nadzieniem lekko ją naoliwiłam oliwą od suszonych pomidorów, żeby nadzienie nie przesiąkło.

Rybko, dałąm mąkę kukurydzianą, najdrobniejszą jaką miałam. Była potem niewidoczna i niewyczuwalna (w koncu to zaledwie łyżka na kilka szklanek mąki)
 

MałaRybka

Member
Sty 9, 2005
1,139
0
0
Spytam dla pewnosci. ciasto ma wyrastac pod przykryciem w temperaturze pokojowej? nawet caly dzien? zaczyn juz zrobilam, a pizza to raczej jutro ok g. 18 bedzie pieczona.
Malgosia, jak zrobilas sos pomidorowy?
 

Malgosimi

Member
Gru 22, 2004
22,404
0
0
mi rosła w kuchni, poniewaz drożdży dałam jakieś... a bo ja wiem, jakieś dwie szczypty (tylko do zakwasu! do ciasta juz nie!) mogła sobie rosnąć ile chciała i nie jechała potem drożdżami.

sos pomidorowy mi nie wyszedł, bo miałam jakieś polskie pomidory w puszce i były beznadziejne

normalnie to robe normalnie: cebula na oliwie, pomidory z puszki, czasem kilka pomidorów suszonych i dużo przyprawy do pizzy (czyli głównei oregano i bazylii) No i solę sporo.
 

kasiak73

Member
Lut 15, 2005
2,590
0
0
Czy woda dolewana na następny dzień ma byc letnia ???Robie picce i mnie to męczy ,zaczyn zrobiony jutro rano reszta ,a wieczorem picca :dump:
 

MałaRybka

Member
Sty 9, 2005
1,139
0
0
Ha, i zrobilam
icon_smile.gif
. Wyszla calkiem, calkiem-musze jeszcze nad nia popracowac. Za mocno mi sie spiekla od spodu, a to wszystko przez Wiktorke , akurat jak mialam wyjmowac pizze z pieca to zaczela plakac i musialam sie nia zajac. Przynajmniej pizza byla lekko chrupiaca :mrgreen: . Kupilam tez dziwny ser i smakowal jak topiony, troche mi nie pasowal jego smak.

Ciasto ladnie wyroslo, ale na gorze zrobila sie taka jakby skorupa (o surowym ciescie mowie). Pozniej nie moglam go rozwalkowac, bo mi sie ciagle kurczylo, ale w koncu udalo mi sie je ladnie rozlozyc.

Jeszcze, niestety, musze potrenowac zeby pizza mi sie udala perfekt.

Acha, strasznie syta jest. Razem z moim P. zjedlismy tylko polowe, bo wicej nie dalismy rady.

Nie umiem zmniejszac zdjec, wiec nie dam rady wkleic tu, na forum, ale gdyby ktos mial ochote mi pomoc i umiescic zdjecie to byloby mi baaardzo milo ;)
 

Malgosimi

Member
Gru 22, 2004
22,404
0
0
skorupa istotnie się robi (zreszt a często tak jest, jak coś długo rośnie - a szmatka przepuszcza powietrze) , ja ją ściełam, bo nie lubię tej skorupy w cieście.

A jeśli się ściągała, to znaczy, że za mało wody dałaś.
Doraźnie trochę pomaga uderzanie kulą z całejsiły o blat (rozluźnianie glutenu) i trzeba dać jej chwilę odpocząć. A potem rozciągać. odłożyć. Rozciągać, odłożyć. Nie na raz. Prz każdym rozciąganiu ona mo odpoczać. I znowu. itd.
 

kasiak73

Member
Lut 15, 2005
2,590
0
0
Upiekłam pycha zjedlismy pokawałku i dośc strasznie syta........mam robic takie ciasto na picce zadecydowała rodzinka.....