Ciasto na pizze

owieczka

Active member
Wrz 17, 2004
1,444
25
48
no wypas proszę Państwa, Malgosimi ani trochę nie koloryzowala, nawet rzekłabym że zbyt delikatnie się wyrażała, a to ciasto jest tak offcze wymarzone, że nic bym w nim nie zmieniła :mrgreen: o rety ale wypas! Malgosimi, kiedy jedziemy na wczasy odchudzające?

pizzazakwas.jpg
 

Malgosimi

Member
Gru 22, 2004
22,404
0
0
wygląda palce lizać!!

Cieszę się bardzo, że Wam smakowało! (ech, czy ja nie zabieram kwestii Bajaderce? :mrgreen: )

ja chyba zdradzę dla tego ciasta moje poprzednie ulubione, cyzli to z dodatkiem spraskowanych ziemniaków.

Ciekawa jestem jaka by była cienka pizza z tego ciasta... chyba następnym razem sprawdzę: zrobię z niej dwie cienkie! mniam!
 

Malgosimi

Member
Gru 22, 2004
22,404
0
0
A wczasy jak tak dalej pójdzie są nieuniknione :mrgreen:
PS I Owieczko,opowiedz, jak tą pizzę ekspresowo zrobiłaś! To wielka zachęta, że tak się też da!
 

bajaderka

Member
Wrz 14, 2004
4,063
0
0
wygląda palce lizać!!

Cieszę się bardzo, że Wam smakowało! (ech, czy ja nie zabieram kwestii Bajaderce? :mrgreen: )

ja chyba zdradzę dla tego ciasta moje poprzednie ulubione, cyzli to z dodatkiem spraskowanych ziemniaków.

Ciekawa jestem jaka by była cienka pizza z tego ciasta... chyba następnym razem sprawdzę: zrobię z niej dwie cienkie! mniam!
Ja tez sie bardzo ciesze, ze Wam smakuje :wink:

Malgosimi, ja robie czesto dwie pizze z tej ilosci ciasta (najczesciej na grillu) i bardzo nam tez smakuja - sprobuj
icon_smile.gif
 

Malgosimi

Member
Gru 22, 2004
22,404
0
0
Bajadero, ale jak to, PIZZĘ na grillu?? :shock:
 

bajaderka

Member
Wrz 14, 2004
4,063
0
0
Cale lato pizze jemy z grilla, chleb tez grilluje
icon_smile.gif


Placki ukladam na ruszcie, smaruje oliwa, podpiekam - przewracam na druga strone, ukladam topping, grill zamykam na kilka minut i juz gotowe
icon_smile.gif
Pycha! Polecam
icon_smile.gif

Najlepiej wlasnie smakuja cieniutki placki.
 

Malgosimi

Member
Gru 22, 2004
22,404
0
0
ależ będzie pyszne! mniam! ale mnie eksmitują z budynku, bo nei wolno na balkonie grillować :mrgreen:
 

a_niusia

Member
Gru 6, 2004
375
0
0
dołączam do ochów i achów
icon_smile.gif
nie miałam co prawda mączki kukurydzianej ale absolutnie nie wplynelo to na koncowy efekt.Ciasto bylo dosc kleiste,musialam ciutke wiecej maki dosypac i juz sie balam ze mi jakas klucha wyjdzie
icon_smile.gif
a tu niespodzianka! moja rodzinka woli pizze na grubszych spodach wiec wszyscy chorem orzekli, ze to byla najlepsza pizza w moim wykonaniu jaka kiedykolwiek jedli :dance:
porzucam wszystkie dotychczasowe przepisy ot co
icon_smile.gif

wielkie thanks dla bajaderki :mrgreen:
 

bajaderka

Member
Wrz 14, 2004
4,063
0
0
No to bardzo sie ciesze aniusiu :banana:

My tez je bardzo lubimy i jak tylko pizza jest planowana to zawsze robie z tego ciasta
icon_smile.gif
 

Basia_11

Member
Sie 24, 2005
415
0
0
Mimo, ze wymaga nastawienia zakwasu dzien wczesniej jest to bardzo wygodne ciasto - konczy sie je robic rano i zostawia az do momentu kiedy mamy czas sie nim zajac, moze czekac nawet do wieczora
icon_smile.gif


Zakwas - nastawic dzien wczesniej wieczorem:

1 szklanka wody
3/4 lzyeczki suchych drozdzy
1 1/4 szklanki maki


*********

Ja z pytankiem - czy ktoś robił tę pizzę ze świeżymi drożdżami? W mojej dziurze mogę mieć problem z dostaniem suchych drożdży...

pozdrawiam serdecznie
Basia
 

Malgosimi

Member
Gru 22, 2004
22,404
0
0
3/4 łyżeczki suchych to ok 7dag swieżych będzie
 

Basia_11

Member
Sie 24, 2005
415
0
0
3/4 łyżeczki suchych to ok 7dag swieżych będzie
Tak w ogóle to źle wyraziłam co mam na myśli, to chyba skutek skołowacenia po 4-godzinnym zebraniu, więc niech mi będzie wybaczone.
Chodzi mi o to, że pierwszy raz spotykam się z takim rozczynem drożdżowym zostawianym na całą noc i stąd moja wątpliwość, czy drożdże suche są w tym konkretnym przypadku jedynymi słusznymi czy mozna je świeżymi zastąpić?

pozdrawiam serdecznie
Basia :kaffe:
 

szuwarek

Member
Lis 4, 2005
254
0
0
chciałam się spytać
czy można dać drożdże instant i czy to będzie taka sama ilość jak suszonych
oraz jak bym chciała zrobić ze świeżych drożdży to 3/4 suszonych to napewno będzie 7dag świeżych
gdyby ktoś odpowiedział to będę wdzięczna, bo chcę na piątek dla gości zrobić
a i czy woda ma być zimna, letnia, czy ciepła?
 

sha

Member
Sty 24, 2006
1,462
0
0
a można czymś zastąpić/ewentualnie ominąć miód?
i można coś zrobić zeby nie dawac mąki kukurydzianej??
 

Malgosimi

Member
Gru 22, 2004
22,404
0
0
naprawdę Cię to zirytowało? :zwinker000: :zwinker000: :zwinker000:

woda